Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Rok MihevcRok Mihevc
Slovenska vojska (foto: MORS)
Slovenska vojska

Pred slovenskimi vojaki v Afganistanu nova naloga

| 12.08.2010, 12:36

Slovenski vojaki, ki so na misiji v Afganistanu, bodo jeseni prevzeli lastno skupino za urjenje afganistanske vojske (OMLT). Na ministrstvu za obrambo (Mors) ob tem zavračajo trditve, da gredo vojaki v bojne operacije, in hkrati poudarjajo, da je Slovenija s tem prisluhnila pozivom mednarodne skupnosti.

Zakaj pravzaprav gre? Na Morsu pravijo, da so mediji v zadnjih dneh objavili nekaj netočnih podatkov, zato želijo javnost seznaniti z dodatnimi pojasnili. Med drugim odgovarjajo, da mednarodne sile Isaf, v katerih delujejo tudi skupine, kakršno bo jeseni prevzela Slovenska vojska, niso "klasične mirovne sile", ampak "mednarodne sile za varnostno pomoč", ki imajo mandat Varnostnega sveta Združenih narodov za pomoč afganistanski vladi pri zagotavljanju varnosti in stabilnosti v tej nemirni državi. Po podatkih Morsa je junija letos tam delovalo 67 skupin OMLT, v prihodnjih mesecih naj bi se njihovo število povišalo za dodatnih 25, a to ne bo dovolj. Za urjenje 134 tisoč pripadnikov afganistanske vojske bi bilo namreč treba do letošnjega oktobra zagotoviti še 12 ekip, opozarjajo na Morsu in obenem dodajajo, da je mednarodna skupnost januarja v Londonu sklenila, da bi moralo število afganistanskih vojakov do oktobra prihodnje leto dosegati 171 600, kar pomeni še večje potrebe po skupinah OMLT.

Mors tudi spominja, da je Varnostni svet oktobra lani v resoluciji, s katero je podaljšal mandat silam Isaf, pozval države, naj okrepijo sodelovanje pri urjenju afganistanskih sil. Kot pojasnjuje, je slovenska vlada zato decembra lani sklenila, da bo naša vojska prevzela vodenje lastne skupine OMLT.

Kakšne so glavne naloge OMLT-skupine?

Na obrambnem ministrstvu odgovarjajo, da so to urjenje, učenje in usmerjanje enote afganistanske vojske, zagotavljanje možnosti za povezavo ter neposredna podpora pri vodenju in poveljevanju. Kot še navajajo, je OMLT-skupina lahko vključena tudi v operativno načrtovanje, če je to potrebno.

Zagotavljajo, da bodo Pripadniki 14. kontingenta Slovenske vojske, ki bodo prevzeli takšno skupino, bodo po zagotovilih Morsa tako kot do zdaj delovali na območju Regionalnega poveljstva Zahod in v poveljstvu Isafa v Kabulu. Ob tem posebej poudarjajo, da bo urjenje potekalo v vseh oblikah vojaškega delovanja, in dodajajo, da ne gre zgolj za bojno delovanje, kot naj bi izpostavljali nekateri slovenski mediji.

Jelušič: Naj se vidi slovenski pristop urjenja

Obrambna ministrica Ljubica Jelušič je za naš radio povedala, da takšno nalogo naši vojaki v Afganistanu pravzaprav že opravljajo, a pod italijansko zastavo. "Naši inštruktorji, vojaški strokovnjaki, častniki in podčastniki že urijo afganistanski bataljon, toda lovorike pobira nekdo drug. Naši vojaki znajo in zmorejo uriti in pripravljati afganistansko vojsko za naloge s področja obrambe in varnosti države. To smo želeli početi sami, na lastni enoti, da se bo videl slovenski pristop."

Sprememba glede na dozdajšnje delo je predvsem pri usposabljanju enote afganistanske vojske v tretji fazi, kar pomeni urjenje na ravni bataljona in tudi izven vojašnic, česar slovenski inštruktorji še niso počeli. Jelušičeva poudarja, da naše vojake čakata dve glavni nalogi. "Prva je, da sodelujemo pri nastajanju večjega števila varnostnih sil Afganistana, ki bodo odgovornost za varnost države prevzele nase. Po drugi strani želimo pomagati civilnemu prebivalstvu k razvoju, izobrazbi … Ne želimo zapustiti tega prebivalstva in ga prepustiti samemu sebi. Neka naša skupna mednarodna zaveza mora biti, da skrbimo za dobro vseh ljudi sveta."

Mors priznava: Tveganja so

Na Morsu priznavajo, da je usposabljanje afganistanskih sil povezano s tveganji, a zagotavljajo, da so slovenski vojaki dobro pripravljeni in poznajo tamkajšnje razmere. Za novo nalogo bodo tudi ustrezno opremljeni. Pojasnjujejo še, da so nekateri deli Afganistana varnostno bolj ogroženi kot drugi, a zahod sodi med manj ogrožena območja. Se pa razmere lahko hitro spremenijo.

Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...