Odbojka (foto: Žiga Judež)
Odbojka | (foto: Žiga Judež)

Peti dan – nov potep, tokrat v Šibenik in športno popoldne

Slovenija | 08.07.2010, 07:17

Počitnice druge izmene se nagibajo k drugi polovici. Ker je bil odziv na naš poročevalski izpad v preteklih dneh velik (kje ste?, kaj se vam dogaja?, radi bi izvedeli, kaj počnete...), vsem bralcem naših spletnih strani in počitniškega dnevnika obljubljamo, da bomo do konca počitnic kar se da ažurni. Edina prepreka, ki nam lahko prepreči to obljubo, je tehnične narave, a upamo, da se nanjo ne bo potrebno sklicevati.

Sploh je ena od posebnosti letošnjih počitnic tesno prepletanje z radijskim programom in vsebinami na našem spletnem portalu. Če ste bolj zvesti prebiranju našega dnevnika kot poslušanju radijskega programa, naj vam prišepnemo, da so tudi jutranje kavice (v drugi izmeni praviloma ob 8.10h) zanimive, saj se radijci kar potrudimo, da z različnimi morskimi vložki, pogovori in sogovorniki obogatimo jutranja javljanja (proti koncu počitnic je iznajdljivost že zelo dobrodošla). Sicer pa lahko začutite utrip počitnic v Primoštenu tudi ob prehodu iz dopoldanskega v popoldanski program (ob 13.45h), nekaj utrinkov pa prinaša še radijska Knjiga obrazov (Facebook).

Zdaj pa k sredinemu dnevu in novemu potepanju v okolico. Pol ure vožnje z avtobusom iz Primoštena proti severozahodu leži mesto Šibenik s 50.000 prebivalci. Kljub temu, da je zaradi svoje izredne strateške lege obdan s številnimi trdnjavami, stolpi in mestnim obzidjem, smo ga s štirimi avtobusi osvojili (ko smo ga čez dobre štiri ure zapuščali, pa smo se spraševali, ali ni lepo mesto osvojilo nas). Vsekakor smo se počutili v njem zelo dobro in varno, saj je nebeški zavetnik mesta nadangel Mihael, kateremu je bila posvečena kapela v trdnjavi, njegova podoba pa je tudi mestnem grbu in pečatu (simbolizira moč, zmago in pogum). Pa še nekaj je, kar je v nas (malce v šali) vzbudilo občutek domačnosti: Ljubljana je bila nekoč kot glavno mesto Ilirskih provinc tudi „glava“ Šibenika.

Sveto mašo smo imeli v šibeniški katedrali svetega Jakoba (Jakova), ki je čudovit primer beneške arhitekture (dokončana je bila leta 1538). Po njej še nekaj časa za sprehod po mestu, potem pa spet na avtobus in v primoštenski hotel, kjer nas je čakalo kosilo.

Popoldne je bilo športno, saj je bila na sporedu tekma „mednarodnega značaja“: šoferji avtobusov+ Kompasovi vodiči in radijci sta bili prvi dve ekipi. Naši počitnikarji so bili seveda močni navijači, potem pa so tudi sami oblikovali skupino, ki sploh ni bila od muh. Vas zanima končni razplet? Zaupamo vam ga … po morskem receptu.

Lignji z blitvo in kozicami

Sestavine:
1 kg lignjev
12 kozic
2 čebuli
1 kg blitve
1 dl olivnega olja
1 dl suhega belega vina
sol
črni poper v zrnu
2-3 stroki česna
2-3 vejice peteršilja
3 lističi bazilike
nekaj lističev origana
ribja osnova
glave kozic
1 žlica sesekljane čebule
1 strok česna
1 vejica peteršilja

Priprava

Najprej si pripravimo ribjo osnovo. V kozico pristavimo glave kozic, sesekljano čebulo in česen, vejico peteršilja in 2 dcl hladne vode. Zavremo in počasi kuhamo 20 minut. Kuhano precedimo in pustimo za zalivanje. V posodi segrejemo pol olivnega olja, na katerem rumeno prepražimo sesekljano čebulo. Nanjo stresemo očiščene lignje, ki jih potresemo z drobno sesekljanimi zelišči, potem pa jih na hitro prepražimo po obeh straneh. Ko se lignji nekoliko zapečejo, jih zalijemo z 1 dcl ribje osnove in z vinom, zavremo in počasi kuhamo, da se zmehčajo. Repke kozic očistimo. V ponvi segrejemo preostalo olje, na katerem blago zarumenimo sesekljana česen in peteršilj. Dodamo blitvo, potem pa med mešanjem vse skupaj pražimo nekaj minut. Prepraženo blitvo in očiščene repke kozic dodamo k lignjem. Vse skupaj kuhamo le še toliko časa, da se okusi prepojijo, rakovi repki pa ostanejo čvrsti. Jed serviramo in zraven ponudimo slan krompir, kuhan v kosih.

„Bog žegnaj!“

Zdaj pa nazaj k športu. Na igrišču pred hotelom se je odvil pravcati turnir odbojke. Začetna igra je bila še malo obotavljajoča se (a čisto resna), potem pa je napetost naraščala in tudi navijačev je bilo vedno več. Ko je Mateju uspelo pognati glasbeno podlago in ko so se pred mikrofon usedli komentatorji, se je predstava začela v polnem zamahu. Najprej smo se pomerili radijci z ekipo, ki so jo sestavljali Kompasovi vodiči in šoferji avtobusov. Prvi set smo z lahkoto dobili, a ko smo zamenjali položaje, smo bili tudi mi deležni sončnih žarkov, ki so merili naravnost v oči. Po izenačenju, smo tretji, odločilni set z lahkoto dobili in končna zmaga je bila naša. Nadaljevalo se je z mešanimi ekipami, pridružili so se počitnikarji in športno popoldne je bilo popolno.

Slovenija, Dogodki, Radijske počitnice