Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marjana DebevecMarjana Debevec

Castel Gandolfo

Papež in Sveti sedež | 08.07.2010, 13:03 Marta Jerebič

Vsako poletje, ko postane v Rimu neznosno vroče, se papež umakne v Castel Gandolfo. Benedikta XVI. so v tem kraju ob Albanskem jezeru, približno 30 km iz Rima in na 450 metrih nadmorske višine, sprejeli včeraj popoldne. Tamkajšnje vile so sicer že štiri stoletja poletna rezidenca papežev.

Castel Gandolfo je majhen kraj s približno 9 tisoč prebivalci. Pred Kraljevino Italijo je bil del papeške države, danes pa je to 55 hektarov veliko ekstrateritorialno ozemlje Vatikana. Rezidenco je papež Klemen VIII. zasegel konec 16. stoletja, pod papežem Urbanom VIII. pa so jo v prvi polovici 17. stoletja prezidali v papeško palačo. V Castel Gandolfu sta umrla dva papeža: Pij XII. leta 1958, Pavel VI. pa leta 1978. Rezidenca je kompleks treh vil: papeške palače, vile Cybo in palače Barberini. Zraven spadajo še vrtovi Belvedere in posestvo z majhno kmetijo.

„Zelene površine in panoramski razgled so očarljivi,“ je v pogovoru za Radio Vatikan povedal direktor papeških vil Saverio Petrillo. Na eni strani pogled seže do Rima in Tirensko morje, na drugi strani na Albansko jezero in okoliška pobočja. Razgled je zelo pomirjujoč.

„Dvorane v palači niso krasili veliki umetniki, saj so jo vedno obravnavali kot podeželsko rezidenco. Znotraj kompleksa je mednarodni kongresni center fokolarov. Najdemo pa tudi pokrit bazen, ki so ga Janezu Pavlu II. v začetku njegovega pontifikata podarili ameriški katoličani. Na vzhodnem delu je od leta 1930 vatikanska zvezdarna:

„Astronomski observatorij je svojo funkcijo prenehal opravljati že v 70-ih letih prejšnjega stoletja zaradi raznih oblik onesnaževanja, med njimi tudi svetlobnega. Mestne luči in letala ne omogočajo več preučevanje neba v študijske namene,“ je še povedal direktor papeških vil v Castelgandolfu.

Papež in Sveti sedež
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...