Rok MihevcRok Mihevc

Poljski škofje z različnimi mnenji o izidu volitev

| 07.07.2010, 11:18 Marta Jerebič

Izid volitev na Poljskem so komentirali tudi tamkajšnji škofje, ki so ob tem podali različna mnenja. Kot je znano, je na nedeljskih predsedniških volitvah zmagal liberalec Bronislaw Komorowski, ki je premagal konservativnega Jaroslawa Kaczynskega. Volitve so jasno pokazale na razcepljenost dežele; zahodni del Poljske je volil predvsem Komorowskega, Kaczynski pa je dobil veliko glasov predvsem na vzhodu dežele.

Po objavi uradnih rezultatov je Bronislaw Komorowski prejel 53 odstotkov glasov volivcev. Njegov konservativni tekmec Jaroslaw Kaczynski pa 47 odstotkov. Volilna udeležba je bila 55 odstotna. Rezultati nakazujejo preobrat politične smeri Poljske, ki jo čaka široka paleta reform. Dopisnik italijanske agencije Ansa, Taddeuš Konopka, je v pogovoru za Radio Vatikan povedal:"Komorowski je človek, ki ima korenine v demokratičnem preobratu na Poljskem. Podprl je vse izbire po letu 89, torej vstop v Evropsko unijo, Nato, odprtje svetu, vnovično vzpostavitev odnosov s Cerkvijo. Za volilce je bilo zelo pomembno dejstvo, da je bil eden od pobudnikov vstopa v Evropsko unijo. Sicer pa so ga volile predvsem mlajše generacije, torej študenti oziroma mladi, ki ne čutijo tako kot generacije, ki so bile rojene v času komunizma."

Čas za reforme

Kljub temu, da je bila stranka Jaroslava Kaczynskega poražena, pa tesen izid volitev kaže, da si je med predsedniškim bojem zgradila dobre temelje za jesenske lokalne volitve, ki jim bodo drugo leto sledile še parlamentarne. Najvplivnejši resni časopis Gazeta Wyborcza je prav tako liberalnemu premieru Donaldu Tusku že napovedal poraz, če se njegova vlada ne bo takoj lotila reform. Poljska je sicer v dobri gospodarski kondiciji in je bila lani celo edina država Evropske unije, ki se je izognila recesiji. Kljub vsemu je strm padec gospodarske rasti močno zmanjšal davčne prilive, zaradi česar se je močno povečal javni dolg.

Mnenja poljskih škofov

Upokojeni škof iz Gnjezna Henryk Muszynski meni, da je izvolitev za Poljake dobra. Ker bosta predsednik vlade in države iz iste stranke bodo lažje izpeljali reforme. Nadškof v Gdansku Slawoj Leszek Glodz pa je dejal, da vsak monopol oblasti vodi v izroditev in nastopaštvo. Za katoliško Cerkev odločitev za Komorowskega in proti Kaczynskemu navsezadnje ne pomeni nobene razlike, pravi katoliški novinar iz Krakova Wojciech Piecak. V pogovoru za kölnski Domradio je dejal, da je katoliška Cerkev sicer bolj simpatizirala s konservativnim Kaczynskim in dodal: „V osnovi oba zagovarjata konzervativne vrednote. S tega stališča ne igra za Cerkev nobene vloge, ali je predsednik ta ali oni. Oba bi s katoliško Cerkvijo gradila in ohranjala dobre odnose,“ je za koelnski Domradio še dejal katoliški novinar iz Krakova Wojciech Piecak.

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...