Štefan IskraŠtefan Iskra
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar
Ladja Triglav, ki je prav tako sodelovala v operaciji Sophia (foto: MORS)
Ladja Triglav, ki je prav tako sodelovala v operaciji Sophia

Ladja Triglav prvič zarezala v valove ruskega morja

Slovenija | 21.07.2010, 16:21

Največja slovenska vojaška ladja Triglav je prvič zaplula po ruskem morju. Čaka jo dolga pot domov. V Kopru, kjer bo privezana, jo lahko pričakujemo novembra.

Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič je povedala, da je Rusija s to 35-milijonsko naložbo poplačala del klirinškega dolga, Slovenija pa je dobila ladjo, ki je opremljena za več namenov. „Ladjo bomo uporabljali za tri ključne namene: za vojaško obrambo, tako za obrambo obalnega akvatorija kot za sodelovanje v mednarodnih zavezniških operacijah; služila bo za zaščito in reševanje na morju, predvsem za gašenje požarov na ladjah, reševanje ob velikih pomorskih nesrečah in preprečevanje izpustov strupenih snovi v morje; tretji namen je povezan z izobraževalnim, raziskovalnim in znanstvenim področjem,“ je Jelušičeva pojasnila za radio Ognjišče. Dodala je, da bodo na ladji prakso, predvsem iz navigacije in ladijskega strojništva, lahko opravljali dijaki Srednje pomorske šole iz Pirana in študenti Fakultete za pomorstvo in promet iz Portoroža.

Zaradi dobrega sodelovanja z mornariškim divizionom Slovenske vojske, so dekanico te fakultete Elen Twrdy izbrali za botro. „To, da sem botra ladji, je tako zame kot tudi za fakulteto in ljubljansko univerzo, katere članica smo, velika čast,“ je v pogovoru za naš radio povedala Twrdyjeva.

Ladjo je blagoslovil vojaški vikar Jože Plut

Običaj veleva, da se ladjo pred prvo uradno plovbo krsti. Deležna je lahko tudi posebnega blagoslova, zato je bil na slovesnosti vojaški vikar Jože Plut. Povabila je bil vesel. Dodal je, da gre za lepo znamenje. „Slovenci smo naredili velik korak naprej v demokraciji, da naše vojaške ustanove ni sram imeti ob sebi duhovne oskrbe, in stvari, ki so pomembne, tudi blagoslavljati.“

Ladjo nosi ime Triglav. Dolga je 49 in široka malo več kot 9 metrov. Posadka, ki jo bodo sestavljali štirje častniki in 20 podčastnikov ter mornarjev, se bo usposabljala v vodah Baltskega morja, nato jo bo proizvajalec po notranjih vodah prepeljal do Črnega morja, kjer jo bo Slovenija oktobra tudi dokončno prevzela. Ladja bo nato odplula proti Jadranskemu morju do koprskega pristanišča.

Slovenija, Politika
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...