Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko

Varno v gore

Slovenija | 16.07.2010, 15:42

Počitniške dneve mnogo ljudi izkoristi za obisk gora. Planinstvo je nadvse priljubljeno, saj je tesno povezano z rekreacijo, sprostitvijo, uživanjem v naravi. Gorska reševalna zveza in policija ob tem opozarjata na številne nevarnosti.

Največ nesreč se zgodi v Julijskih Alpah. Letos so reševalci po poročanju Gorske reševalne zveze posredovali že 140-krat, kar je več kot lani. V gorskih nesrečah je umrlo 16 ljudi. Ne pozabimo, da so prav nesreče v gorah tiste, ki zahtevajo najbolj naporne in zahtevne reševalne akcije, kar je nevarno tako za reševalce kot za ponesrečence. Da bo vaš pohod v gore kar se da varen spomnimo na nekatera pravila in opozorila. Prvo je spoštovanje gora, kar pomeni predvsem, da ne gre precenjevati naših sposobnosti. Pri tem je pomembno, da se pozanimamo o vremenu in se tako izognemo morebitni nevihti ter obvestimo najbližje o našem pohodu. Pogosto pitje preprečuje izčrpanost in dehidracijo, zato je potrebno imeti v nahrbtniku dovolj tekočine. Pohod v gore pa naj ne bo enodnevna dirka na vrh in nazaj, lahko je tudi dvodnevni izlet in tako boste bolje uživali v gorskih lepotah.

Dodajmo še, da je zdrs poleg padca poglaviten vzrok za nesreče v gorah. Paziti moramo, da ga pri hoji ne prožimo, pred odhodom pa ne bo odveč, če si nadenemo čelado s tem se seveda zaščitimo pred padajočim kamenjem. Drugi pogosti vzroki so še fizična in psihična nepripravljenost, nepoznavanje terena in pomanjkljiva oprema ter odlomi oprimkov in skalnih blokov.

Naj zaključim z mislijo, ki jo je že davno izrekel znani gornik Kugy, da v gore hodimo za to, da bi tam živeli in ne umrli. Pa srečno!

KAJ NAJ VSEBUJE PLANINČEVA OPREMA? Primerno obutev, rokavice, kapo, vetrovko, zaščitno kremo in sončna očala, rezervna oblačila, ustrezen zemljevid, zavitek prve pomoči z zaščitno folijo, mobilni telefon, dokumente, čelado ter plezalno vrv.

BONTON V GORAH: Gorskega cvetja ne nabiramo, prav tako spoštujemo tudi predpise o nabiranju gob. Kar v gore odnesemo, prinesemo nazaj v dolino,tudi smeti. Hrup, kričanje in glasba ne spadata v gore, saj motijo živali, zlasti pri prehranjevanju in počitku

Več

 

Slovenija
Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA) Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA)

TVS: Policija ovadila premierja Goloba

Policija, ki je preverjala trditve nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar o vmešavanju premierja Roberta Goloba v delo policije, je slednjega kazensko ovadila, poroča TVS. Specializirano ...

Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO) Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO)

V plastični posodi golaž namesto sladoleda

Letno v Sloveniji nastane več kot 66 tisoč ton odpadkov plastike, od tega tretjina predstavlja embalažo za enkratno uporabo. Globalno letno proizvedemo 380 milijonov ton plastike, pri čemer ...

dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko) dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko)

Naš gost: dr. Ludvik Toplak

Dr. Ludvik Toplak, pravnik in rektor, nekdanji veleposlanik, je v svoji bogati karieri pustil pečat na številnih področjih, vključno z diplomacijo in politiko. Njegovo življenje se je začelo v ...