Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Slovenščina med jeziki Kanalske doline

| 29.05.2010, 08:08 Matjaž Merljak

V bovškem kulturnem domu so predstavili monografijo Slovenščina med jeziki Kanalske doline, avtorice dr. Nataše Gliha Komac, docentke za slovenski jezik na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani. Gre za priredbo disertacije z naslovom Razvijanje sporazumevalne zmožnosti v slovenskem jeziku v jezikovno mešanem okolju Kanalske doline iz leta 2008, ki je bila leta 2009 na VII. Nagradnem natečaju Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu pri Vladi RS, nagrajena s prvo nagrado.

V organizaciji Zgodovinske sekcije KD Golobar, Slori, Sks Planika in Glasbene matice, se je, 22. maja, v bovškem kulturnem domu odvijala predstavitev monografije »Slovenščina med jeziki Kanalske doline«. Knjiga, ki je izšla v založništvu skupaj s Slori, Univerze v Ljubljani – FDV in S.k.s. Planika, je hkrati prikaz dela in udejstvovanja slovenskih ustanov Kanalske doline.  Na zelo nazoren in domačinom simpatičen način, je avtorica predstavila rezultate in svoje ugotovitve na podlagi raziskanega gradiva.

Naslovnica knjige Nataše Gliha Komac
Naslovnica knjige Nataše Gliha Komac © Miran Mihelič
Poudarek je na analizi zmožnosti sporazumevanja v slovenskem jeziku, v jezikovno mešanem okolju Kanalske doline. Pri tem avtorica razkriva, kateri ključni dejavniki vse vplivajo na razvijanje te zmožnosti v formalnem šolskem okolju. Sem je vključila značilnosti ožjega družinskega, kot tudi zunanjega, širšega okolja. Posebej je, glede učenja in rabe slovenščine, izpostavila motivacijo slovenskih staršev, v primerjavi z drugimi tamkajšnjimi jezikovnimi skupinami. Prav na tej osnovi potreb medsebojnega sporazumevanja domačega prebivalstva je poizkušala ugotoviti, kje je mesto slovenščine oz. domačega slovenskega narečja v dolini z več jeziki. Glede na usodno zapostavljanje v preteklosti s strani Italije in pozabljenost s strani Slovenije, se navezuje na nove priložnosti javne rabe slovenščine.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.