Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc
Polži v vašem vrtu (foto: Slavko Zgonec)
Polži v vašem vrtu

Polži na obisku našega vrta

Slovenija | 18.05.2010, 16:16

V deževnem letu, kot je letošnje, so lahko polži prava nadloga. Pred njimi niso varne ne vrtnine, ne okrasne rastline. Polži se v lepem vremenu zadržujejo pod grmovjem, živimi mejami, v travi. Na hranjenje v vrt pa prihajajo predvsem v nočnem času. V deževnem vremenu jih lahko na vrtu vidimo tudi podnevi.

V zadnjem času jih lahko najdemo v korenju in krompirju. Škodo pa delajo celo v vinogradih in sadovnjakih. Da bi zavarovali svoje rastline pred tem slinastim nadležnežem, človek poizkuša najrazličnejše metode odvračanja in zatiranja. Bolj ali manj pa je vse skupaj odvisno od vremena. V sušnem vremenu s polži nimamo težav, če rastline zalivamo zjutraj, da se tudi na hitro osušijo. V kolikor jih zalivamo zvečer, vlaga polže privabi na gredice s slastno solato.

Polži pa imajo tudi nekaj naravnih sovražnikov, za katere pa žal preslabo skrbimo. S polži se rad hrani jež, pa vas vprašam, kdaj ste zadnjič videli živega ježa? Vsak dan jih vidim povožene na cesti. Spremenimo kulturo vožnje, ohranimo ježa in življenje bo lepše! Polže rade pobirajo tudi race, vendar jih v vrtovih skoraj ni več.

Polži se zelo radi zadržujejo na kompostu. Ko odvržemo na kompostni kup pokošeno travo ali kakšne druge rastlinske ostanke se zelo hitro pojavijo polži. Tam jih lahko poberemo ali pa uničimo s zato namenjenimi pripravki.

Polže odganja tudi povsem naravno organsko gnojilo Biosol ali Agrosol. Površine, ki so gnojene z tema gnojiloma, ne privlačijo več polžev. Seveda pa je težava v tem, da v deževnih letih to odvračalo drži do močnejšega dežja, nato pa moramo gnojenje ponoviti.

Sicer pa imamo na razpolago pripravke, ki so namenjeni prav zatiranju polžev. Ti so lahko na osnovi železovega sulfata in ustrezne vabe. Polž takšno vabo poje in se preneha hraniti, da nato v nekaj dneh pogine. Ostanki vabe niso nevarni, pogosto pa niso niti povsem učinkoviti, saj vse vrste polžev nimajo rade takšne vabe. Bolj učinkovit, a nekoliko nevarnejši je Mesurol granulat, vendar v pretirani želji, da bi polže čim hitreje zatrli, ga ne smemo potrositi vse povsod. Mesurol granulat nastavimo v manjše kupčke okrog gred v večernem času. Ko polži vabo pojedo, poginejo. Naša zavest pa naj bo tako globoka, da jih naslednje jutro poberemo in zakopljemo ali pa vržemo na kompostni kup, kjer jih pokrijemo z organskimi ostanki. Tako preprečimo, da bi jih našel jež in zaradi strupene vabe poginil.

Slovenija, Radijski utrip
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...