Jože BartoljJože Bartolj
Andrej NovljanAndrej Novljan
Helena KrižnikHelena Križnik
Slovenska zastava (foto: ARO)
Slovenska zastava | (foto: ARO)

Dejavnosti Vojaškega vikariata ob dnevu slovenske vojske

Slovenija | 14.05.2010, 11:22

Dan Slovenske vojske praznujemo v spomin na 15. maj 1991, ko se je v učnih centrih na Igu pri Ljubljani in v Pekrah pri Mariboru začelo usposabljanje vojaških obveznikov.

Pripadniki slovenskih oboroženih sil ta dan obeležujejo s slovesnimi postroji (ko izrazijo spoštovanje svoji domovini, zastavi, himni in podelijo priznanja najboljšim pripadnikom svojih enot), športnimi prireditvami in odpiranjem vrat vojašnic, kjer zunanjim obiskovalcem pokažejo opremo in vojaške veščine.

Osebje Vojaškega vikariata ta dan po kapelah vojašnic ali na drugih mestih pripravi mašo ali molitveno bogoslužje in predstavi svoje delo. Dan Slovenske vojske bodo praznovali tudi slovenski vojaki na misijah v tujini ob katoliškem kaplanu v Isafu v Afganistanu in ob evangeličanskemu kaplanu Aleksandru Erniši v Kforju na Kosovu. Osrednjo mašo ob tem dnevu pa bo v petek, 14. maja 2010, ob 10.00 v kapeli Kadetnice v Mariboru daroval vojaški vikar dr. Jože Plut.

Vojaški vikariat je bil ustanovljen 21. septembra leta 2000, ko je bil podpisan Sporazum med Slovensko škofovsko konferenco in Vlado Republike Slovenije o duhovni oskrbi vojaških oseb v Slovenski vojski. V Vojaškem vikariatu, ki je urejen hierarhično in hkrati ekumensko, delujejo vojaški vikar, namestnika za katoliško in evangeličansko veroizpoved, vojaški kaplani in pastoralni asistenti. Trenutno v Vojaškem vikariatu deluje pet katoliških vojaških kaplanov in šest pastoralnih asistentov stalne sestave, en pogodbeni rezervist ter dva evangeličanska kaplana in referent. Poleg univerzitetne teološke izobrazbe in kanonične misije za pastoralne asistente so morali pripadniki Vojaškega vikariata opraviti tudi temeljno vojaško strokovno usposabljanje. Nekateri kaplani so bili na usposabljanju na častniški šoli v Kanadi, asistenti pa v Sloveniji. Osebje Vojaškega vikariata ne nosi orožja in se ne uri v streljanju. S svojim delom prispeva k celostnemu pogledu na človeka – pripadnika Slovenske vojske, ki ima nedotakljivo dostojanstvo od spočetja do smrti in po njej, je duhovno in etično bitje, ki ga zadevajo vprašanja glede uporabe sile, orožja, povzročitve smrti, sovraštva, pravičnosti in odpuščanja. Osebje Vojaškega vikariata spremljala pripadnike Slovenske vojske na njihovih poteh doma in v tujini.

Slovenija
Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA) Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA)

TVS: Policija ovadila premierja Goloba

Policija, ki je preverjala trditve nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar o vmešavanju premierja Roberta Goloba v delo policije, je slednjega kazensko ovadila, poroča TVS. Specializirano ...

Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO) Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO)

V plastični posodi golaž namesto sladoleda

Letno v Sloveniji nastane več kot 66 tisoč ton odpadkov plastike, od tega tretjina predstavlja embalažo za enkratno uporabo. Globalno letno proizvedemo 380 milijonov ton plastike, pri čemer ...

dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko) dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko)

Naš gost: dr. Ludvik Toplak

Dr. Ludvik Toplak, pravnik in rektor, nekdanji veleposlanik, je v svoji bogati karieri pustil pečat na številnih področjih, vključno z diplomacijo in politiko. Njegovo življenje se je začelo v ...