Jože BartoljJože Bartolj
Andrej NovljanAndrej Novljan
Helena KrižnikHelena Križnik
Br. Štefan Kožuh (foto: ARO)
Br. Štefan Kožuh

Vsakodnevno pričevanje ni nič manj zahtevno kot krvavo mučeništvo

Slovenija | 13.05.2010, 18:00

Ob današnjem prazniku Gospodovega vnebohoda, ki je za Cerkev priložnost, da vernikom pomaga pri oblikovanju in utrjevanju vere v Jezusovo živo navzočnost v življenju, je sveto mašo v radijski kapeli daroval provincial slovenskih kapucinov br. Štefan Kožuh.

Br. Štefan je v nagovoru povedal, da je Jezus z vnebohodom ni odšel, ni odsoten, ampak še bolj prisoten med nami, saj se je za vedno nastanil v naši sredini. Povabil je, da smo priče, da živimo Jezusov evangelij – predvsem v družinah in družbi, ki Jezusa močno potrebuje. Svet bolj kot učitelje potrebuje priče, so besede Pavla VI., br. Štefan Kožuh pa je poudaril, da vsakodnevno pričevanje včasih ni nič manj zahtevno kot krvavo mučeništvo. Jezus nam za to, da zmoremo, pošlje Sv. Duha. Zato nas je br. Štefan Kožuh povabil, da intenzivno živimo binkoštno devetdnevnico in se tako pripravimo na praznik prihoda Svetega Duha prihodnjo nedeljo.

Slovenski evharistični kongres bo točno čez en mesec

Čez točno en mesec bo Slovenski evharistični kongres v Celju. Je že vse pripravljeno? O tem nam je več povedal Franci Trstenjak in povabil, da se do nedelje tisti, ki bi želeli priti v Celje z avtobusom prijavite v svojih župnijah. V oddaji smo slišali tudi himno Slovenskega evharističnega kongresa. Besedilo zanjo je napisal p. Anton Nadrah, uglasbil jo je Aleš Makovac.

Jezus, Božji Kruh si za življenje,
stalno se daruješ za ljudi,
s svojim svetim nas Telesom hraniš,
z nami boš do konca dni.
Hvala, ker med nami bivaš,
Upanje nam v srca vlivaš,
s svojim naukom nas učiš,
z Božjim Kruhom nas živiš.
Jezus, ti postavil si daritev,
smrti in vstajenja je spomin,
vir in višek našega življenja,
ga spreminja do globin.
Hvala, ker med nami bivaš,
Upanje nam v srca vlivaš,
s svojim naukom nas učiš,
z Božjim Kruhom nas živiš.
Jezus, pot, resnica in življenje,
v svetem Kruhu vedno si navzoč,
vsi veseli glasno te slavimo,
večna sreča boš nekoč.
Hvala, ker med nami bivaš,
Upanje nam v srca vlivaš,
s svojim naukom nas učiš,
z Božjim Kruhom nas živiš.

Novo vodstvo bratov minoritov

V minoritskem samostanu na Ptuju so pretekli teden sklenili prvi del 13. rednega provincialnega kapitlja slovenske minoritske province svetega Jožefa. Med drugim sta se ga udeležila generalni minister reda pater Marco Tasca in generalni asistent za srednjo Evropo pater Miljenko Fontić. Na kapitlju so izvolili tudi vodstvo province za naslednja štiri leta. P. Milan Kos ostaja provincialni minister, p. Danilo Holc definitor in vikar province, p. Tomaž Majcen definitor, tajnik in ekonom province ter p. Ernest Benko in p. Slavko Strmšek definitorja. To so bratje, ki bodo v prihodnje vodili našo provinco. Oblikovali bodo smernice za naslednja štiri leta, ki jih bomo na drugem delu kapitlja, junija, tudi pregledali in potrdili.

MarijaFest 2010 in razglasitev bazilike

V baziliki Marije Zavetnice na Ptujski Gori je 8. maja 2010 potekal 6. Marijafest, mednarodni festival pesmi v čast Mariji. Nastopilo je 10 izvajalcev duhovno-ritmične glasbe iz Slovenije in Hrvaške. Najlepša pesem je postala K Mariji na Goro v izvedbi skupine Dominik. S tem festivalom so bratje minoriti obhajali 600-letnico cerkve na Ptujski Gori, ki jo bo apostolski nuncij v nedeljo ob 15. uri razglasil za baziliko. Vabljeni na Ptujsko Goro.

Živahen utrip v škofiji Murska Sobota

V župniji Odranci, ki je del murskosoboške škofije je včeraj potekal dekanijski pastoralni dan za dekanijo Lendava, ki že nekaj let pripravlja srečanja vernikov iz vse dekanije in letos je bil to že 8. dekanijsko pastoralni dan. Več o srečanju, pa nam je povedal dekan lendavske dekanije Lojze Kozar. Duhovno, kulturno in družabno srečanje vernikov, pa je imelo geslo: Vsa moja ljubezen. Po besedah Lojzeta Kozarja, pa tovrstna srečanja pomenijo veliko obagatitev za življenje dekanije in celotne škofije.

Biblični odbor v škofiji Murska Sobota na binkoštno vigilijo v župniji Tišina pripravlja celonočno bdnenje ob branju Svetega pisma.

Pri branju Svetega pisma bodo sodelovale zakonske skupine, družine iz murskosoboške škofije, skupina duhovnikov, predstavniki evangeličanske in binkoštne Cerkve, ter mladi iz vseh treh dekanij murskosoboške škofije. Več o samem srečanju, pa nam je povedla voditeljica bibličnega odbora Marija Brest. Celonočno bdenje ob branju Svetega pisma v župniji Tišina pa se bo zaključilo z jutranjo sv. mašo.

V Domu duhovnosti v Kančevcih, pa se bo jutri začel duhovni seminar na temo značajskih lastnostih. Seminar bo vodila Lidija Kociper, ki je o vsebini povedala, da so nedvomno tudi temperamentne lastnosti tiste, ki jih prinesemo s seboj na svet in so Božji dar in nas spremljajo celo življenje. Lahko si jih ob zaslugi drugih sicer obrusimo, a vendar nas v precejšnji meri določajo. Ko smo lahko takšni kot smo, se dobro počutimo v svoji koži. A kako pustiti drugim, da so takšni kot so, če pa nas moti to in ono. Presojamo jih iz svojega zornega kota in jih skušamo popravljati. Ali nam to uspeva? Običajno smo v življenju skupaj z ljudmi, ki so tudi po temperamentnih lastnostih različni od nas. Določena spoznanja nam lahko pomagajo, da skušamo pogledati na situacije in ljudi z drugega zornega kota. Namesto, da bi obsojali, lahko sprejemamo. In tako je tudi cilj duhovnega seminarja v Kančevcih narediti korak v smer sprejemanja in ne obsojanja.

MMZ bo ta teden molila za misijonarko s. Marijo Pavlišič

Drage molivke in molivci Misijonske molitvene zveze in vsi, ki z navdušenjem in zavzeto spremljate misijonsko poslanstvo Cerkve.

Smo v mesecu maju, ko se verniki katoliške Cerkve še posebej zatekamo k Materi Mariji, pod njeno varstvo, pod njen materinski plašč. Ob njenih oltarjih se zbiramo, prepevamo majniške Marijine pesmi in prebiramo šmarnice. Ona je naša nebeška Mati. Vemo, da prava mati svojega otroka ne more zapustiti ali odkloniti, ko se k njej zateče. Naj bo ta njen otrok veselo nasmejan, ali pa morda objokan, umazan, ubog in bolan, mati bo k njemu stegnila svoje roke in ga privila k sebi. Svoje roke naša nebeška Mati steguje tudi k nam, ko se z zaupanjem in čisto ljubeznijo zatekamo k njej.

K Materi Božji je poromal tudi sveti oče, in se ravno te dni (danes) mudi v Fatimi na Portugalskem. To je papeževo 15. apostolsko potovanje izven Italije in prvo na Portugalsko: Na Iberski polotok je pripotoval ob 10. obletnici beatifikacije Jacinte in Frančiška ter peti obletnici smrti sestre Lucije. To so pastirčki, ki se jim je leta 1917 v Fatimi prikazala Marija. Tema papeževega romanja na Portugalsko je: 'S teboj stopamo v upanju. Modrost in misijonarstvo.'

Pred potovanjem je sveti oče vse vernike pozval k molitvi za uspeh tega romanja, ki je gotovo povezano z mnogimi srečanji (z oblastniki, politiki in drugimi), s papeževimi nagovori, spodbudami in oznanjevanjem evangelija, četudi papež želi biti predvsem romar. Misijonska molitvena zveza našega vrhovnega poglavarja spremlja z molitvijo.

Z molitvijo spremljamo tudi vse priprave na Slovenski evharistični kongres.

Ker pa vsak teden izberemo enega misijonarja in zanj še posebej molimo, se tudi tokrat podajamo na misijonske poljane. Zopet nas vabi Madagaskar. To je četrti največji otok na svetu. Na njem živi že preko 20 milijonov ljudi. Kar 71 % jih živi pod pragom revščine.

Rdeči otok pa poznamo Slovenci tudi po tem, da tam deluje kar 13 slovenskih misijonarjev in misijonark. Ena od njih je tudi sestra Marija Pavlišič, hčera Krščanske ljubezni-usmiljenka, rojena 1937 v Semiču. K sestram v samostan je stopila leta 1962 in leta 1967 napravila zaobljube. V misijonih na Madagaskarju je že 42 let in to od leta 1968.

Sestra Marija Pavlišič je končala bolničarsko šolo in kasneje, po vstopu v družbo usmiljenk, še srednjo medicinsko šolo v Prištini. »Moja želja, ko sem stopila k usmiljenkam,« pravi sestra Marija, »je bila, da pomagam tistim, ki so potrebni pomoči. Moje prvo službeno mesto je bilo v Peči, nato sem se v Parizu pripravila za misijone in odpotovala na Madagaskar. V glavnem sem ves čas delala v ambulantah z bolniki, imela neposreden stik z njimi in tudi hodila po domovih obiskovati tiste, ki niso mogli priti v ambulanto. Zadnjih nekaj let pa sem odgovorna za sestrske skupnosti.«

Ko je sestra Marija Pavlišič prišla na Madagaskar, je delovala do leta 2002 v Vohipenu. Nato je odšla v Fort Dauphin, kjer deluje kakor prednica in asistentka sestrskega vodstva na Madagaskarju.

Sestra Marija, ko ste pred dvema letoma doma na dopustu v oddaji Obzorje duha pripovedovali o svojem misijonskem poslanstvu ste zaključili z besedami: » Za konec bi se rada vam vsem zahvalila za vse, kar podarite za misijone, za botrstvo in tudi za vso drugo materialno pomoč. Ampak zavedajmo se vsi, da če Gospod ne zida, tudi mi ne moremo nič narediti. Zato se vsem toplo priporočam za duhovno pomoč.«

Sestra Marija, Misijonska molitvena zveza vam želi podariti to duhovno pomoč iz vsega srca, zato vas spremlja z molitvami.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA) Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA)

TVS: Policija ovadila premierja Goloba

Policija, ki je preverjala trditve nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar o vmešavanju premierja Roberta Goloba v delo policije, je slednjega kazensko ovadila, poroča TVS. Specializirano ...

Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO) Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO)

V plastični posodi golaž namesto sladoleda

Letno v Sloveniji nastane več kot 66 tisoč ton odpadkov plastike, od tega tretjina predstavlja embalažo za enkratno uporabo. Globalno letno proizvedemo 380 milijonov ton plastike, pri čemer ...

dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko) dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko)

Naš gost: dr. Ludvik Toplak

Dr. Ludvik Toplak, pravnik in rektor, nekdanji veleposlanik, je v svoji bogati karieri pustil pečat na številnih področjih, vključno z diplomacijo in politiko. Njegovo življenje se je začelo v ...