Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Smrekovi vršički - za zdravje!

Slovenija | 10.05.2010, 14:19

Sirup iz smrekovih vršičkov še danes velja za enega najboljših pomagal pri zdravljenju prehlada in kašlja. Vsebuje veliko vitamina C, zato krepi splošno odpornost, poživlja in preganja utrujenost. Sirup zaradi svojih zdravilnih učinkovin pa je dober tudi pri krvavitvah dlesni in za čiščenje krvi.

Kdaj, kje in kakšne vršičke nabiramo?

Ker vemo, da se v Endovitalovi preizkušeni nabirki naravnih izdelkov najde tudi macerat iz smrekovih vršičkov v medu, smo pri gospe Joži Fabjan iz Endovitala preverili, če je že čas za nabiranje vršičkov. In je glasno prikimala. Malo bo kakovost smrekovih vršičkov zmanjšalo obilno deževje, ki nas "pere" zadnje dni, zato priporoča, da počakamo na kak lep sončen dan, da se drevesa lepo osušijo. Vodeni namreč nimajo dovolj eteričnih olj in smol, da bi iz njih lahko naredili dober sirup. Na kakovost vpliva tudi lokacija smrek, ki jih obirate. Najboljše bodo tiste, sredi neokrnjene narave, daleč proč od prometnih cest. Ko se pokaže sonce, počakajmo še dan, dva, potem pa čim prej v gozd, saj so najboljši vršički tisti, čisto majhni. In boljši kot smrekovi so borovi vršički, ki jih je menda zelo veliko na Veliki planini.

Za nabiranje so godni mehki, na otip medeni vršički. Lahko so še precej zaprti, lahko so že zelo dolgi. Dokler jih z lahkoto zgrizete, so pravi. Preizkusite! So močnega, nekoliko grenkega in kislega okusa. C vitamin jim da svoj pečat. In lepo morajo dišati, potem so ta pravi.

Kako iz vršičkov do sirupa?

V velik kozarec gre na dno debela plast vršičkov, sledi sladkor, vršički in spet sladkor. Na vrhu je sladkor. Plasti naj bodo za prst debele. Na dnu naj bo zelo zelo debela spodnja plast (debelejša od sladkorne). S tem namreč preprečimo, da bi sladkor sedel na dno in se strdil. Nič ne tlačimo. Kozarec damo na sonce vsaj za 40 dni. Precedimo in shranimo na suhem in hladnem.

Zelo dober sirup nastane, če sladkor nadomestimo z medom. Tako ga izdeluje Endovital, čeprav ga. Fabjan dodaja, da je sladkor celo bolj agresiven in "izluži" več tistega, kar imajo vršički zdravilnega. A ker naj bi se v času prehlada izogibali sladkorju in škrobu, je morda med boljša izbira kot sladkor, naj bo pa med kristaliziran in čimbolj milega okusa (cvetlični, javorjev).

Tu je še hitrejša različica. Potrebujete približno 20 dag smrekovih vršičkov, kilogram rjavega sladkorja in en liter vode. Vršičke daste v posodo ter čez njih prelijete vodo. Postavite jih na štedilnik. Ko zavrejo pustite, da se vršički kuhajo deset minut. Sok precedite in vmešajte še sladkor ter ponovno postavite na ogenj. Tokrat kuhate še 20 minut. Vroč sok takoj nalijte v primerne kozarce, zaprite ter spravite v hladen in temen prostor.

Ne zavrzimo ostanka!

Ko precedimo sirup, nikar ne zavrzimo ostanka! Odcejene vršičke lahko še prelijete z vodo, premešate in znova odcedite. Ta sok lahko hranite v hladilniku, ga mešate z limono in ga pijete za žejo. Odcejene vršičke pa lahko porabite v čajih in dodajanje sladkorja sploh ne bo potrebno. Še nekaj kapelj limoninega soka in vsi pogoji za odličen čaj so izpolnjeni.

Slovenija, Radijski utrip
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...