Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Tanja DominkoTanja Dominko

Smrekovi vršički - za zdravje!

Slovenija | 10.05.2010, 14:19

Sirup iz smrekovih vršičkov še danes velja za enega najboljših pomagal pri zdravljenju prehlada in kašlja. Vsebuje veliko vitamina C, zato krepi splošno odpornost, poživlja in preganja utrujenost. Sirup zaradi svojih zdravilnih učinkovin pa je dober tudi pri krvavitvah dlesni in za čiščenje krvi.

Kdaj, kje in kakšne vršičke nabiramo?

Ker vemo, da se v Endovitalovi preizkušeni nabirki naravnih izdelkov najde tudi macerat iz smrekovih vršičkov v medu, smo pri gospe Joži Fabjan iz Endovitala preverili, če je že čas za nabiranje vršičkov. In je glasno prikimala. Malo bo kakovost smrekovih vršičkov zmanjšalo obilno deževje, ki nas "pere" zadnje dni, zato priporoča, da počakamo na kak lep sončen dan, da se drevesa lepo osušijo. Vodeni namreč nimajo dovolj eteričnih olj in smol, da bi iz njih lahko naredili dober sirup. Na kakovost vpliva tudi lokacija smrek, ki jih obirate. Najboljše bodo tiste, sredi neokrnjene narave, daleč proč od prometnih cest. Ko se pokaže sonce, počakajmo še dan, dva, potem pa čim prej v gozd, saj so najboljši vršički tisti, čisto majhni. In boljši kot smrekovi so borovi vršički, ki jih je menda zelo veliko na Veliki planini.

Za nabiranje so godni mehki, na otip medeni vršički. Lahko so še precej zaprti, lahko so že zelo dolgi. Dokler jih z lahkoto zgrizete, so pravi. Preizkusite! So močnega, nekoliko grenkega in kislega okusa. C vitamin jim da svoj pečat. In lepo morajo dišati, potem so ta pravi.

Kako iz vršičkov do sirupa?

V velik kozarec gre na dno debela plast vršičkov, sledi sladkor, vršički in spet sladkor. Na vrhu je sladkor. Plasti naj bodo za prst debele. Na dnu naj bo zelo zelo debela spodnja plast (debelejša od sladkorne). S tem namreč preprečimo, da bi sladkor sedel na dno in se strdil. Nič ne tlačimo. Kozarec damo na sonce vsaj za 40 dni. Precedimo in shranimo na suhem in hladnem.

Zelo dober sirup nastane, če sladkor nadomestimo z medom. Tako ga izdeluje Endovital, čeprav ga. Fabjan dodaja, da je sladkor celo bolj agresiven in "izluži" več tistega, kar imajo vršički zdravilnega. A ker naj bi se v času prehlada izogibali sladkorju in škrobu, je morda med boljša izbira kot sladkor, naj bo pa med kristaliziran in čimbolj milega okusa (cvetlični, javorjev).

Tu je še hitrejša različica. Potrebujete približno 20 dag smrekovih vršičkov, kilogram rjavega sladkorja in en liter vode. Vršičke daste v posodo ter čez njih prelijete vodo. Postavite jih na štedilnik. Ko zavrejo pustite, da se vršički kuhajo deset minut. Sok precedite in vmešajte še sladkor ter ponovno postavite na ogenj. Tokrat kuhate še 20 minut. Vroč sok takoj nalijte v primerne kozarce, zaprite ter spravite v hladen in temen prostor.

Ne zavrzimo ostanka!

Ko precedimo sirup, nikar ne zavrzimo ostanka! Odcejene vršičke lahko še prelijete z vodo, premešate in znova odcedite. Ta sok lahko hranite v hladilniku, ga mešate z limono in ga pijete za žejo. Odcejene vršičke pa lahko porabite v čajih in dodajanje sladkorja sploh ne bo potrebno. Še nekaj kapelj limoninega soka in vsi pogoji za odličen čaj so izpolnjeni.

Slovenija, Radijski utrip
Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec) Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec)

Bo pesem "Mama je ena sama" kmalu prepovedana?

Zaključujemo teden za življenje, katerega eden od osrednjih dogodkov je bila sredina okrogla miza na temo: moški in ženska je izvorni načrt. V pogovoru so sodelovali trije zakonski pari, ki so ...

Nogometašica Mirjam Kastelec (photo: osebni arhiv) Nogometašica Mirjam Kastelec (photo: osebni arhiv)

Ne želim si, da Downovega sindroma ne bi imel

Na Pohodu za življenje je pričevala nogometašica, ki je tudi najboljša strelka prve slovenske ženske nogometne lige. Vendar pa izjemna 23-letnica ni zgolj 'kraljica strelk', temveč je tudi vzorna ...

Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash) Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash)

Jesenska nega jagodičevja za obilno letino

Čeprav ob besedi jagodičevje največkrat pomislimo na jagode, maline, borovnice, robide, kosmulje in ribez, je jagodičevja iz leta v leto več. V Svetovalnici smo se ustavili ob nekaterih opravilih, ...

Marko Železnik (photo: osebni arhiv) Marko Železnik (photo: osebni arhiv)

Ko mami moli za tvoj »biznis«

V prostorih gradu Bogenšperk obratuje Krčma na gradu, katere vodenje je nedavno prevzel mladi kuharski šef Marko Železnik, ki se je že od svojega 15. leta izobraževal in izpopolnjeval na ...