Jože BartoljJože Bartolj
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Helena KrižnikHelena Križnik

ZNP oblikoval svoje novinarsko razsodišče

Slovenija | 08.04.2010, 15:24

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) je ustanovilo svoje častno razsodišče, ki bo odločalo le o članih združenja. Vodi ga direktor Televizije Slovenija Jože Možina.

Kot je za radio Ognjišče povedal predsednik združenja Igor Kršinar, je bilo častno razsodišče v statutu vse od ustanovitve združenja, k dejanskemu oblikovanju pa jih je spodbudila nesmiselnost tega, da o njihovih članih odloča drugo razsodišče. “Naše častno razsodišče ne bo inkvizicija, ki išče krivoverce in jih potem javno sežiga na grmadi. Nas moti to, da imamo v našem združenju že od vsega začetka zapisan tak organ, ki razsoja o določenih stvareh, a dogaja se, da so naši člani sojeni in obsojeni na častnem razsodišču nekega drugega novinarskega društva. To ni logično.” Kršinar je zato poudaril, da bo njihovo razsodišče odločalo le o disciplinskih prekrških članov ZNP-ja. “Naše razsodišče ne bo obravnavalo članov drugih organizacij.”

Kaj je bilo narobe do zdaj?

O novinarskem častnem razsodišču, ki je organ Sindikata novinarjev Slovenije in Društva novinarjev Slovenije, predstavniki združenja nimajo dobrega mnenja. “Oni so si vzeli pravico, da odločajo o naših članih, a mi jim te pravice ne damo. Mi smo jim to pravico odrekli tudi zaradi nekaterih razsodb, ki so po našem mnenju sporne. Novinarsko častno razsodišče, ki sta ga ustanovila Društvo novinarjev in Sindikat novinarjev nima nobenega javnega oz. uradnega pooblastila, da razsoja o vseh novinarjih. Kljub temu pa to dela,” je v pogovoru za naš radio povedal Kršinar. Omenil je nekaj primerov razsodb, na katere so opozarjali, in dodal, da gre za dvojna merila. “Imamo občutek, da Društvo novinarjev, če poslušamo njegovega predsednika, bolj kot same novinarje zastopa stranko Zares.” Predsednik ZNP-ja je ob tem dregnil v nedavno razešitev odgovornega urednika informativne oddaje Svet na Kanalu A Bojana Travna, kar je Grega Repovž pozdravil, po mnenju Kršinarja pa bi moral ravnati drugače.

Častno razsodišče ZNP-ja bo izrekalo tudi mnenja o dogajanju v medijih

Častno razsodišče ZNP-ja, ki ga bodo poleg predsednika Možine sestavljali še podpredsednik Matevž Tomšič ter člani Boštjan Turk, Alja Tasi in Peter Colnar, bo izrekalo tudi mnenja o dogajanju v medijih oziroma o spoštovanju novinarskih načel, a bodo po besedah Kršinarja obravnavali pojave, ne ljudi. “Izrekali se bomo o zapisih v medijih. Naše častno razsodišče torej ne bo razsodilo, da je določen novinar kršil novinarski kodeks. V primeru, ko ne bo šlo za naše člane, bo ugotovilo, da določen članek ni skladen z novinarskim kodeksom. To je bistvena razlika,” poudarja predsednik ZNP-ja.

Slovenija
Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA) Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA)

TVS: Policija ovadila premierja Goloba

Policija, ki je preverjala trditve nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar o vmešavanju premierja Roberta Goloba v delo policije, je slednjega kazensko ovadila, poroča TVS. Specializirano ...

Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO) Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO)

V plastični posodi golaž namesto sladoleda

Letno v Sloveniji nastane več kot 66 tisoč ton odpadkov plastike, od tega tretjina predstavlja embalažo za enkratno uporabo. Globalno letno proizvedemo 380 milijonov ton plastike, pri čemer ...

Dr. Katarina Habe pravi, da si življenja brez razumevanja, kaj se dogaja v drugem človeku, ne predstavlja. (photo: Osebni arhiv) Dr. Katarina Habe pravi, da si življenja brez razumevanja, kaj se dogaja v drugem človeku, ne predstavlja. (photo: Osebni arhiv)

Dr. Katarina Habe: Ko dajem, celim.

Vsakodnevno ustvarjanje dobrega za ta svet je velika moč, ki jo imamo. Če ves čas razmišljamo, kaj bo jutri, smo res lahko v stresu. Zanimalo nas je, kako lahko postanemo najboljša različica sebe ...

dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko) dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko)

Naš gost: dr. Ludvik Toplak

Dr. Ludvik Toplak, pravnik in rektor, nekdanji veleposlanik, je v svoji bogati karieri pustil pečat na številnih področjih, vključno z diplomacijo in politiko. Njegovo življenje se je začelo v ...