Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

20 let Združenja slovenskih katoliških skavtov in skavtinj

Slovenija | 31.03.2010, 11:46

Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov praznuje danes rojstni dan – 20-letinco ustanovitve. Ob tej priložnosti bo nocoj ob 18.30 v ljubljanski stolnici sveta maša, ki jo bo daroval ljubljanski nadškof Anton Stres, tudi sam skavt. Jubilej bodo obeležili še s slavnostno akademijo, ki bo v soboto, 10. aprila, v Poletnem gledališču Studenec blizu Domžal.

Pred dvajsetimi leti

Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov je bilo ustanovljeno 31. marca 1990. Na ustanovnem zboru, ki je potekal v dvorani Teološke fakultete v Ljubljani, so sprejeli statut in izvolili vodstvo. Prvi načelnik je bil Peter Lovšin, načelnica Marija Marinko, duhovni vodja pa salezijanec Rafael Pinosa. Ustanovnemu zboru je sledila sveta maša v ljubljanski stolnici, ki jo je daroval koprski škof Metod Pirih. Organizacija je imela ob svoji ustanovitvi več deset članov, ki so se s skavtstvom srečali izven meja domovine ter se povezali s slovenskimi skavti na Goriškem, Tržaškem in Koroškem. V prvem letu je članstvo naraslo na 220, po 10 letih je preseglo 3500 članov.

Začetki skavtskega gibanja pri nas

V Sloveniji so se posamezniki s skavtskim gibanjem seznanili že pred prvo svetovno vojno, prva skavtska organizacija pa je bila ustanovljena 22. oktobra leta 1922. Njen vodja je bil Franc Pintar. V naslednjih tednih je bilo ustanovljenih še več skupin, ki so se leta 1923 povezale v Župo skavtov v Sloveniji. Ta se je 1928 preimenovala v Dravsko skavtsko skupino. Prvi tabor slovenskih skavtov je bil poleti 1923 v Kamniški Bistrici. Med vidnimi skavti je bil Pavel Kunaver, vzgojitelj ter mladinski, planinski in poljudnoznanstveni pisatelj. O skavtstvu je pisal v Razorih in Našem rodu. V literarnem smislu pa je medvojno skavtsko delovanje na posrečen način predstavil Fran Milčinski v svojem delu Skavt Peter.

Skavtsvo danes

Dvajsetletnico vnovične prisotnosti v Sloveniji je Združenje katoliških skavtinj in skavtov pričakalo kot ena največjih mladinskih organizacij v Sloveniji. Ima več kot 4400 članov, 10000 tesnih sodelavce, 700 voditeljev in 72 stegov - lokalnih enot.

Gibanje, ki ga je v začetku 20. ustanovil angleški častnik Robert Baden Powell, združuje danes več kot 40 milijonov skavtov in skavtinj po vsem svetu. Skavtstvo je po zamisli ustanovitelja način življenja. Powell je bil prepričan, da so mladi sposobni opraviti vsako nalogo, če jim zaupaš in jim pustiš svobodo. Skavtom je skupno veselje do življenja v naravi, druženja, pustolovščin in pripravljenost na izzive, osebno rast in pomoč sočloveku.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...