Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Škof Stanislav Lipovšek (foto: TU SŠK)
Škof Stanislav Lipovšek

V naših škofijah o novem škofu in radijskem misijonu

Cerkev na Slovenskem | 19.03.2010, 06:29

Poseben teden je za nami in posebni dogodki – Celje je tako po več kot enem letu le dobilo novega škofa. Papež je po prvem celjskem škofu Antonu Stresu ter apostolskem administratorju Jožetu Kužniku v ponedeljek za drugega celjskega škofa, od kar je bila leta 2006 ustanovljena škofija Celje, imenoval dosedanjega mariborskega stolnega župnika dr. Stanislava Lipovška.

Ta se je papežu najprej zahvalil za imenovanje in dejal, da se želi z vsem srcem in vso močjo posvetiti in vključiti v delo, ki ga obsega škofovska služba v krajevni Cerkvi, služba za blagor Božjega ljudstva v celjski škofiji. Novi celjski škof je dejal, da se dobro zaveda, da nova služba presega njegove moči, vendar je prepričan in v to globoko veruje, da bo Gospod z njim...

Tudi misijonska molitvena zveza iskreno čestita novemu celjskemu škofu dr. Stanislavu Lipovšku in mu zagotavlja svoje molitve. V tem tednu se bodo posebej ozrli na Madagaskar. Tam v Gospodovem vinogradu, pri častitljivih 87 letih starosti, že 49 let deluje naša misijonarka, ki jo nekateri imenujejo kar »malgaška mati Terezija«. Da se je misijonsko delo in delo slovenskih misijonarjev na otoku Madagaskar razplamtelo in je v Sloveniji poznano, gre pripisati ravno njej.

To delajte v moj spomin!

V nedeljo na Radiu Ognjišče začenjamo že 5. radijski misijon. Letos bo naše vodilo „To delajte v moj spomin!“. V tednu pred Cvetno nedeljo, od 21. do 27. marca 2010, ga bodo vodili slovenski škofje in nadškofje. Radijski misijon, ki je nedvomno velik duhovni in medijski dogodek, želi v sodobni govorici poslušalcem prinašati živ evangelij, da bi se ob njem srca vnela in zaživela po Kristusu, s Kristusom in v Kristusu. Po besedah papeškega pridigarja kapucina p. Cantalamesse, je misijon na valovih Radia Ognjišče edinstven primer v svetu, ko si oblikovalci radijskega programa v sodelovanju z duhovniki, redovniki in redovnicami, »upajo« na tako intenziven način posredovati evangelij v mediju. Program je predstavil odgovorni urednik Franci Trstenjak. Več o programu.

Blagoslovitev nove cerkve sv. Jožefa na Viru pri Domžalah

V veliki hvaležnosti bodo danes, na praznik svetega Jožefa, ob 18.00 na Viiru pri Domžalah blagoslovili novo cerkev sv. Jožefa na Viru. Bogoslužje bo vodil ljubljanski nadškof metropolit dr. Anton Stres. Ker cerkev še ni dokončana, bodo blagoslovili tabrenakelj in krstni kamen. V oddaji smo se pogovarjali s tamakjšnjim župnikom Joćžetom Tomšičem , ki je povedal, da župnija z novo cerkvijo dobiva nov in prijazen dom.

Nabirke za Slovenski evharistični kongres

Dr. Janez Gril je predstavil finančno plat Slovesnkega evharističnega konresa, ki bo 13. junija v Celju. Vsi, ki sodelujejo pri pripravi, delajo kot prostovoljci in veliko pripomorejo k zmanjšanju stroškov. A teh bo kljub tehtnim odločitvam kar nekaj. Veliko so že prispevale slovesnek škofije in nadškofiji, vsi pa se sedaj obračajo k vernikom in jih prosijo za darežljivost. Po slovenskih cerkvah bodo nabirke – ponekod že to nedeljo, drugod pozneje. Tudi ljubljasnki nadškof in metropolit dr. Anton Stres je nagovoril vse, da pomagamo po svoji moči. Dar pa lahko nakažete tudi na

Transakcijski računSlovenska škofovska konferenca
Ciril-Metodov trg 4, 1000 Ljubljana
račun: 24203-8004477224, Raiffeisen banka
namen: slovenski evharistični kongres (SEK)
DŠ: 80345751

Bo Friderik Baraga kmalu svetnik?

Ameriška katoliška škofija Marquette je uvedla preiskavo o domnevnem čudežnem ozdravljenju na priprošnjo Božjega služabnika škofa Friderika Barage (1797–1868). Če bi se čudež izkazal za pristnega, bi bil to odločilen korak naprej k razglasitvi škofa Barage za blaženega.

Čudež naj bi se zgodil pri pacientu, ki je bolehal za tumorjem na jetrih, kar je potrdilo več preiskav, vključno z magnetno resonanco in ultrazvokom. Pacientova družina in krajevni župnik so molili za ozdravljenje na priprošnjo škofa Barage, pri čemer so na pacientov trebuh pri molitvi položili tudi Baragovo štolo. Bolečina je po tem dogodku popustila, preiskovalna operacija pa ni več odkrila sledov tumorja.

Škofija je ustanovila škofijsko preiskovalno komisijo, ki bo preiskalo domnevni čudež. Čudež bo veljaven, če znanost ne bo mogla razložiti ozdravljenja in če bo ozdravljenje res mogoče pripisati priprošnji škofa Barage. Če bo priprošnja škofa Barage obveljala kot najverjetnejši razlog ozdravljenja, bo v postopku za beatifikacijo pridobljen ključni dokaz o njegovi svetosti pred Bogom.

Postopek za razglasitev škofa Friderika Barage za blaženega se je začel leta 1952. Postulator postopka je dr. Andrea Ambrosi, ki v Rimu vodi pravno pisarno za postopke za beatifikacijo in kanonizacijo. Kongregacija za zadeve svetnikov je najprej pregledala dokumentacijo o Baragovem življenju in krepostih, njegove spise in spise o njem ter potrdila upravičenost postopka za ugotavljanje njegove svetosti. Škofija Marquette, kjer je Baraga služboval, je sedaj na drugi stopnji postopka, kjer zbira obvestila o morebitnih čudežih in preiskuje, če so ti znanstveno nerazložljivi in če so se res zgodili na njegovo priprošnjo. Če bo to potrjeno, bo Kongregacija za zadeve svetnikov znova pregledala vso dokumentacijo in sestavila priporočilo papežu o priznanju junaške stopnje Baragovih kreposti. Papež bo potem sprejel dokončno odločitev o razglasitvi škofa Barage za blaženega.

Za razglasitev Barage za svetnika je potreben še drugi čudež, ki mora iti skozi enak postopek preverjanja in ocenjevanja kot v primeru razglasitve za blaženega. Baraga bi z razglasitvijo za svetnika postal zgled krščanskega življenja in predmet javnega čaščenja za vso Cerkev.

Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...