Jože BartoljJože Bartolj
Mark GazvodaMark Gazvoda
Helena KrižnikHelena Križnik

Odličje sv. Cirila in Metoda Mihi Leganu

Cerkev na Slovenskem | 15.03.2010, 14:28

Škofje so na redni seji Slovenske škofovske konference, ki je v ponedeljek potekala v prostorih škofijskega ordinariata v Novem mestu, Mihi Leganu podelili odličje sv. Cirila in Metoda. Priznanje, ki je tudi največje odličje škofovske konference je Legan prejel za izredne zasluge na področju restavratorske, rezbarske in kulturne dejavnosti.

V utemeljitvi priznanja pod katerega je podpisan predsednik Slovenske škofovske konference nadškof Anton Stres je bilo zapisano:

Miha Legan se je rodil 21. februarja 1962 v Novem Mestu. Osnovno šolo je končal v Žužemberku. Oče je imel doma manjšo mizarsko delavnico, v kateri se je g. Legan navdušil za rezbarski in restavratorski poklic. Veselje do rezbarije je podedoval po mamini strani, saj je v Žužemberku živel njegov praded g. Luka Gliha, ki je izdelal nekaj oltarjev. V risarski tehniki ter rezbarstvu se je uril pri mojstru oblikovalcu in rezbarju Lojzetu Raku, v pozlatarskih in restavratorskih tehnikah pa se je dodatno izobraževal pri mojstru rezbarju, pozlatarju in restavratorju Jožetu Lapuhu.

Leganova lastna rezbarska, pozlatarska ter restavratorska delavnica, v kateri deluje osem mojstrov, med njimi tudi trije priznani akademski slikarji in restavratorji, je v slovenskem prostoru vidno navzoča. Umetniki so restavrirali več kot sto oltarjev, mnogo križevih potov, prižnic, kipov, fresk in druge sakralne ali umetniške opreme. Poleg restavratorskega dela izdelujejo tudi nove kipe, ornamente, okvirje in oltarje.

Med večja restavratorska dela sodijo štirje stranski oltarji ter glavni oltar v cerkvi v Olimju, restavriranje stare dvorane mariborske Drame, stranski oltar v Tržiču, glavni oltar stolne cerkve Novo mesto–Kapitelj in nekaj del na stranskih oltarjih ter na proštijskem koru. Umetniki so pod vodstvom g. Legana restavrirali tudi v župnijah Kranj–Šmartin, Kranj–Primskovo, Krašnja, Kresnice, Komenda, Mirna Peč, Polica in številnih drugih. Poleg restavratorskih del so izdelali tudi nekaj novih oltarjev.

Restavriranje, rezbarjenje in redno vzdrževanje oltarjev ter drugih elementov bogoslužnega prostora predstavlja konkretno obliko ohranjanja kulturne in etnografske dediščine. G. Miha Legan je s svojim dolgoletnim delom izkazal predanost svojemu obrtniškemu poklicu, posebej pa velikemu kulturnemu bogastvu slovenskega naroda.

Z restavriranjem pomembnih umetniških, bogoslužnih in kulturnih del je omogočil, da se dragocena kulturna in duhovna dediščina naših prednikov ne bo izgubila, temveč bo kljubovala času in jo bodo lahko občudovali tudi prihodnji rodovi.

Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca
Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec) Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec)

Bo pesem "Mama je ena sama" kmalu prepovedana?

Zaključujemo teden za življenje, katerega eden od osrednjih dogodkov je bila sredina okrogla miza na temo: moški in ženska je izvorni načrt. V pogovoru so sodelovali trije zakonski pari, ki so ...

Nogometašica Mirjam Kastelec (photo: osebni arhiv) Nogometašica Mirjam Kastelec (photo: osebni arhiv)

Ne želim si, da Downovega sindroma ne bi imel

Na Pohodu za življenje je pričevala nogometašica, ki je tudi najboljša strelka prve slovenske ženske nogometne lige. Vendar pa izjemna 23-letnica ni zgolj 'kraljica strelk', temveč je tudi vzorna ...

Marko Železnik (photo: osebni arhiv) Marko Železnik (photo: osebni arhiv)

Ko mami moli za tvoj »biznis«

V prostorih gradu Bogenšperk obratuje Krčma na gradu, katere vodenje je nedavno prevzel mladi kuharski šef Marko Železnik, ki se je že od svojega 15. leta izobraževal in izpopolnjeval na ...

Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash) Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash)

Jesenska nega jagodičevja za obilno letino

Čeprav ob besedi jagodičevje največkrat pomislimo na jagode, maline, borovnice, robide, kosmulje in ribez, je jagodičevja iz leta v leto več. V Svetovalnici smo se ustavili ob nekaterih opravilih, ...