Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Sredin pogled v svet: Vsako zlorabo otrok je treba preprečiti!

Svet | 10.03.2010, 14:12

Že nekaj mesecev je govora o spolnih zlorabah s strani duhovnikov na Irskem. Svojo skrb za žrtve in zgroženost nad temi dejanji je v dveh srečanjih z irskimi škofi izrazil tudi papež Benedikt XVI. Pripravlja pa tudi posebno pismo, v katerem bo spregovoril o tem vidiku življenja Cerkve na Irskem.

V zadnjih tednih pa v javnost prihajajo tudi primeri spolnih zlorab otrok, v katere je vključena Cerkev v srednji Evropi. Posebej naj omenimo Nemčijo, Avstrijo in Nizozemsko.

Svoje razmišljanje o teh pojavih je za italijansko oddajo Radia Vatikan predstavil tiskovni predstavnik Svetega sedeža p. Federico Lombardi. Povedal je, da so se osrednje ustanove, ki so bile vključene v te zlorabe, nanje takoj in odločno odzvale. Med njimi naj omenimo nemško jezuitsko provinco, nemško škofovsko konferenco, avstrijsko škofovsko konferenco ter nizozemsko škofovsko konferenco. Izrazile so takojšnjo pripravljenost na trasparentno preiskavo vsega dogajanja. Na nek način so pospešili pogovor o tem problemu ter povabili žrtve, da spregovorijo o zlorabah, tudi če so se le-te dogajale pred mnogimi leti. Tako so se problema lotili na prav način, je dejal p. Lombardi. Najpomembnejše od vsega je namreč priznati, da se je to dogajalo in izraziti skrb za žrtve ter posledice, ki jih nosijo zaradi dejanj, ki so jim bila storjena. Hkrati pa so se držali tudi danih navodil in predvideli nove strategije za preprečevanje takšnih pojavov v prihodnosti. Storiti namreč želijo vse, da se kaj takega ne bi nikoli več ponovilo.

Papežev brat Georg Ratzinger, ki je od leta 1964 do leta 1994 vodil nemško katoliško šolo za dečke v Regensburgu je priznal, da je vedel za nekdanjo prakso fizičnega kaznovanja učencev v omenjenem zavodu. Brat Benedikta XVI. je za časnik Passauer Neuen Presse o vodji internata dejal: "Če bi vedel, da je pri fizičnem kaznovanju učencev pretiraval, bi že takrat kaj rekel!" Georg Ratzinger je obsodil, kar se je dogajalo in prosil žrtve odpuščanja.

Ob vedno novih primerih nasilja in spolnega zlorabljanja v šolah - ne samo v cerkvenih - se vrstijo pozivi politikov in posameznih združenj k pojasnilom brez zadržkov. Že v prihodnjih dneh se bodo nemški deželni ministri pogovarjali z ministrico za vzgojo Annette Schavan o vprašanju zlorabljanja otrok. Nemško učiteljsko združenje zahteva, naj vsi ministri za kulturo imenujejo posebne odposlance, ki bodo v sodelovanju s krajevnimi nadzorniki šol čim prej opravili preiskavo. Predsednik novoustanovljene katoliške delovne skupine pri Krščansko socialni uniji Thomas Goppel je sicer na münchenskem cerkvenem radiu zahteval, da naj Cerkev zdaj pojasni primere zlorab. Po drugi strani pa napačno ravnanje nekaterih, tako meni Goppel, ne sme očrniti celotne ustanove.

Ta dejanja spodbujajo Cerkev k pravim odgovorom, je nadalje zapisal p. Federico Lombardi, moramo pa jih pogledati v širšem kontekstu problematike varovanja otrok in mladih pred spolnimi zlorabami v naši družbi. Prav gotovo so napake storjene v cerkvenih ustanovah in s strani predstavnikov Cerkve dejanja vredna obsodbe, saj ima Cerkev še posebno vzgojno in moralno odgovornost. Vsi dobro informirani ljudje pa vedo, da je to vprašanje veliko širše in ga ne moremo omejiti le na Cerkev. Naj za primer navedemo Avstrijo, kjer je bilo v nekem obdobju storjenih 17 zlorab s strani predstavnikov Cerkve ter 510 zlorab v drugih okoljih. Dobro bi bilo obravnavati tudi te primere in se zavzeti za te žrtve, je mnenja p. Lombardi.

V Nemčiji Ministrstvo za družino zbira različne pobude, da bi se tega vprašanja lotili na pravilen in kompleksen način. Cerkev je prav gotovo pripravljena na sodelovanje in se bo z vsemi močmi vključila v ta projekt. Njega boleča izkušnja bo verjetno lahko koristen prispevek tudi za vse druge. Tudi kanclerka Angela Merkel je pohvalila resnost in konstruktivnost njenega zavzemanja pri reševanju tega problema.

Ko razmišljamo o tem pojavu pa se je dobro zavedati tudi, da Cerkev živi vključena v neko civilno družbo, v njej ima svoje odgovornosti, hkrati pa ima tudi povsem svojo specifično urejenost po kanonskem pravu. Po njem so sodni in kazenski postopki drugačne narave. Ne predvidevajo na primer denarnih kazni ali odvzema svobode, ampak prepovejo izvrševanje duhovniške službe ali pa vzamejo pravice na cerkvenem področju in tako naprej.

Na področju kanonskega prava je bil zločin spolne zlorabe otrok vedno smatran za enega najtežjih zločinov, kar potrjujejo tudi kanonski predpisi, še posebej Pismo „De delictis gravioribus“ O najtežjih prestopkih - iz leta 2001, ki ga zdaj neprimerno navajajo kot vzrok za „kulturo tišine“. Kdor pozna in ve, za kaj gre pri tem, potem tudi ve, da je bilo prav to pismo odločilno znamenje, ki je vse škofe pozvalo k razmisleku o resnosti tega problema, hkrati pa tudi konkretna spodbuda za oblikovanje smernic za soočenje s tem, je dejal p. Federico Lombardi.

In še za sklep, če ne moremo zanikati resnosti trpljenja, s katerim se sooča Cerkev, pa moramo hkrati storiti vse, da bi na koncu prišli do pozitivnih rezultatov, boljše zaščite otrok in mladih tako v Cerkvi kot v celotni družbi ter očiščenja same Cerkve.

Svet, Komentarji
Evharistija (photo: Pixabay) Evharistija (photo: Pixabay)

Telovo: Bog, ki je želel ostati med nami

»Skrivnost današnjega praznika je skrivnost Boga, ki je želel ostati med nami. Če bi kristjana ob polnoči zbudili in ga vprašali, kaj je evharistija, kaj je sveta maša – bi moral znati odgovoriti, ...

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic v družbi s. Mete (photo: ARO) Pavle Ravnohrib in Matic Vidic v družbi s. Mete (photo: ARO)

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic: O veri brez sramu

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic sta kristjana in javni osebnosti, ki želita s svojimi t.i. talk showi prebujati Slovenijo in ljudi spodbujati k osebnemu razmišljanju o veri, vesti in pogumu.

 (photo: Rok Mihevc)  (photo: Rok Mihevc)

Ritem srca 2024 - reportaža

Petkov večer je tokrat prinesel reportažo iz letošnjega festivala Ritem srca. Prečesali smo dogajanje po dolgem in počez, slišali pogovore z gosti, nastopajočimi, organizatorji, obiskovalci. Na ...

Slovenska zastava, domoljublje (photo: Rok Mihevc) Slovenska zastava, domoljublje (photo: Rok Mihevc)

Vse informacije na enem mestu

Dolgoletna želja se je uresničila. Vsem, ki se želijo vrniti v Slovenijo, se priseliti ali sodelovati s Slovenijo, ni več treba “od okenca do okenca”. Informacije finančne uprave, centrov za ...