Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Petra StoparPetra Stopar
Komisar za kmetijstvo Wojciechowski in ministrica Čalušić (foto: MKGP)
Komisar za kmetijstvo Wojciechowski in ministrica Čalušić | (foto: MKGP)

Bo Slovenija dobila pomoč iz t.i. kmetijske rezerve?

Kmetijstvo | 21.10.2024, 19:28 Robert Božič

V Luksemburgu se je začelo dvodnevno zasedanje Sveta EU za kmetijstvo in ribištvo, na katerem bodo potekala pogajanja o ribolovnih možnostih za Baltsko morje, ministri in ministrice pa bodo razpravljali tudi o besedilu sklepov o skupni kmetijski politiki po letu 2027. Zasedanja se udeležuje tudi slovenska kmetijska ministrica Mateja Čalušić.

Potem ko je Slovenija pred dnevi na EU komisijo vendarle naslovila prošnjo za sredstva iz t.i. kmetijske rezerve, ki bodo namenjena pomoči prizadetim v letošnji pomladanski pozebi in drugih vremenskih nevšečnostih, predvsem vinogradniki in sadjarji pričakujejo, da bo odločitev za dodelitev pozitivna, smo poročali že v nedeljski keitjski oddaji.

Tako na Zadružni zvezi Slovenije, kot tudi v KGZS so namreč ministrico že julija prosili, da se Slovenija pridruži Nemčiji in drugim državam, ki so za to pomoč zaprosile v drugem krogu, potem ko so sredstva v prvem krogu prejele le Poljska, Češka in Avstrija.

Na Ministrstvu za kmetijstvo se takrat za to kljub prigovarjanju kmetov niso odločili, so pa to napako vendarle popravili pred dnevi.

Letos spet precej opuščanja obdelave vinogradov

»Glede na to, da so že lansko leto bile kar velike težave, ... da ne govorimo letos o pozebi, ki je prezadela praktično pol Krasa, pa verjetno tudi druge dele Slovenija, nam ni jasno, zakaj nas ni bilo na listi. Pričakoval bi, da bi se ministrstvo potrudilo in nas uvrstilo v to pomoč,« pravi direktor Zadruge Vinakras Sežana Marjan Colja, ki pojasnjuje, da na nekaterih legah in sortah beležijo tudi 80 odstotni izpad pridelka.

Marjan Colja, direktor Vinske družbe Slovenija in zadruge Vinakras Sežana
Marjan Colja, direktor Vinske družbe Slovenija in zadruge Vinakras Sežana © Osebni arhiv / vinskadruzba.si

Colja pojasnjuje: »Vinogradniki pričakujemo pomoč od države, sicer ne bomo zdržali, pa ne samo mi kot Vinakras, tudi ostali so v zelo podobnih težavah.. Lahko imajo letos malo manjši izpad, ampak to še ne pomeni, da pač brez pomoči enostavno ne bomo preživeli...«

»Če je državi vseeno za vinogradništvo, potem mora to nekako jasno povedati in bodo opuščanja še hujša, kot so. Že lansko leto, ki je bilo kar precej specifično, je bilo letos opuščanja precej, jaz verjamem, da ga bo drugo še več. Ker ljudje nekako obupavajo, delati morajo, stroške imajo, na koncu pridelka nimajo. In to je tisto kar ljudi odvrača od tega, da bi še delali v vinogradništvu, v kmetijstvu.«

Sestanek na štiri oči

Kot so že v petek zapisali na kmetijskem ministrstvu je v okviru tokratnega luksenburšega zasedanja načrtovano tudi »krajše dvostransko srečanje ministrice s komisarjem za kmetijstvo Wojciechowskim prav na temo škode v kmetijstvu zaradi pozebe in drugih vremenskih nevšečnosti v Sloveniji in tretje spremembe slovenskega strateškega načrta skupne kmetijske politike.« Do pogovorov je danes prišlo,  je razvidno iz objave na omrežju X, kjer pa kmetijsko ministrstvo molči o stališču komisarja.

Kmetijstvo
Duhovnik Sandi Koren (photo: splet) Duhovnik Sandi Koren (photo: splet)

V večnost je odšel duhovnik Sandi Koren

V večnost je danes ponoči odšel duhovnik Sandi Koren, je sporočil župnik v Mozirju Vinko Čonč. Dolgo so ga spremljale različne bolezni, astma, diabetes, leta 2018 so mu odkrili tumor v želodcu, ki ...

Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO) Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO)

V plastični posodi golaž namesto sladoleda

Letno v Sloveniji nastane več kot 66 tisoč ton odpadkov plastike, od tega tretjina predstavlja embalažo za enkratno uporabo. Globalno letno proizvedemo 380 milijonov ton plastike, pri čemer ...