Štefan IskraŠtefan Iskra
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Jedilno olje (foto: pexels)
Jedilno olje | (foto: pexels)

Olje blizu okna

Svetovalnica | 21.10.2024, 13:57 Maja Morela

V današnji družbi zanimanje za pravilno prehrano raste. Pri vrhunskih športnikih je ključ do uspeha ravno uravnotežena prehrana, je poudaril redni profesor na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, zaposlen na katedri za tehnologije rastlinskih živil in vino Rajko Vidrih. Z napredovanjem raziskav se razvija tudi razumevanje med zdravimi in nezdravimi maščobami, pri čemer ločimo med nasičenimi in nenasičenimi. Prekomerne količine nasičenih maščob lahko v telesu pripomorejo k kardiovaskularnim obolenjem.

Učinek nenasičenih maščobnih kislin pa je ravno nasproten, saj izboljšuje stanje. Na telo blagodejno vplivajo omega 3 maščobne kisline, katerih najboljši vir je ribje olje. »Največ zdravih maščob vsebuje oljčno olje. Največkrat ga vključujemo v mediteransko prehrano. Je pa tovrstno olje najbolj hvaležno pri toplotni obdelavi živil, razen pri cvrtju. Pri tem se hitro začne dimiti, česar ne želimo.«

Oljna repica

Nekoliko manj nam je znano olje oljne repice. »Pravilno ime je oljna ogrščica, saj iz semen te kulture pridobimo olje, ki ima do sedem odstotkov omega 3 maščobnih kislin. To olje se pri toplotni obdelavi ne dimi, je pa res, da nekoliko hitreje oksidira, kar se pozna na okusu. Z omenjenimi kislinami sta od oljne ogrščice bolj bogata še sojino olje in laneno. Slednje vsebuje kar 55 odstotkov omega 3 maščobnih kislin.«

profesor na Biotehniški fakulteti Rajko Vidrih
profesor na Biotehniški fakulteti Rajko Vidrih © Rok Mihevc

Postopki pridelave

Olja pridobivamo na s hladnim stiskanjem ali postopkom rafiniranja. Zelo pomembno je, kakšna semena uporabimo. »Po obiranju imajo semena v sebi visok odstotek vode. Če jih ne stisnemo takoj, jih moramo pravilno skladiščiti. To naredimo s sušenjem. Če damo mokra semena na kup, pride do pregrevanja in takrat pridelek lahko splesni.«

Olj v shrambi ne postavljamo blizu oken, če je le mogoče naj bodo v temni embalaži.

Običajno olja shranjujemo v plastični embalaži. Pri optimalnih pogojih shranjevanja negativnih učinkov embalaže na vsebino ni. »Težava se pojavi, kadar je izdelek v plastiki izpostavljen soncu in visokim temperaturam. Zato olj v shrambi ne postavljamo blizu oken, če je le mogoče naj bodo v temni embalaži.« Rok uporabe je odvisen od vrste maščobe, pri tem pa velja posplošeno pravilom da imajo maščobe v trdni obliki daljši rok trajanja.

Oddaja je dostopna v avdio arhivu.

Svetovalnica
Jubilanti z nadškofom Cviklom (photo: Nadškofija Maribor) Jubilanti z nadškofom Cviklom (photo: Nadškofija Maribor)

Somaševanje jubilantov z nadškofom Cviklom

Na praznik apostola Tomaža je v mariborski stolnici potekalo slovesno somaševanje duhovnikov jubilantov. Somaševanje je vodil nadškof Alojzij Cvikl, ki se je z jubilanti zahvalil Bogu za dar ...

Novomašnika Matija Golob in Ambrož Brezovšek (photo: Rok Mihevc in Tatjana Splichal) Novomašnika Matija Golob in Ambrož Brezovšek (photo: Rok Mihevc in Tatjana Splichal)

Matija Golob in Ambrož Brezovšek obhajala novi maši

Župniji Šmartno pri Litiji in Vojnik sta te dni pravi izvir veselja za Cerkev v Sloveniji. Veselita se namreč novih maš, ki sta ju včeraj pela Matija Golob in Ambrož Brezovšek. »Eno je potrebno« ...

Tereza navdušuje s svojimi recepti (photo: Osebni arhiv) Tereza navdušuje s svojimi recepti (photo: Osebni arhiv)

Kulinarična mornarka

Tereza Poljanič je bila med prvimi, ki je pri nas vodila televizijske kulnarične oddaje, s katerimi je v našem prostoru začela širiti zavest o zdravi prehrani, kaj to sploh je in kako pripravljati ...