Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Petra StoparPetra Stopar
Kanonizacija 14 novih svetnikov (foto: Divisione Produzione Fotografica / Vatican News)
Kanonizacija 14 novih svetnikov | (foto: Divisione Produzione Fotografica / Vatican News)

Papež med kanonizacijo: Služenje je krščanski način življenja

Novice | 20.10.2024, 16:15 Vatican News Andrej Šinko Robert Božič

Papež Frančišek je na današnjo misijonsko nedeljo vodil sveto mašo za kanonizacijo 14 novih svetnikov, med katerimi je 11 mučencev, ki so bili umorjeni v Siriji, ker se niso odrekli svoji veri. Sveti oče je ob tem opozoril na njihovo krščansko pričevanje, ki nam je lahko za zgled.

Za svetnike so bili razglašeni Emanuel Ruiz Lopez in sedem tovarišev iz reda frančiškanov ter laika Francesco Mooti in Raffael Massabki, italijanski duhovnik Giuseppe Allamano, ustanovitelj misijonarjev in misijonark Marije Tolažnice, Marie-Léonie Paradis, ustanoviteljica kongregacije malih sester Svete družine in Elena Guerra, ustanoviteljica kongregacije oblatinj Svetega Duha.

Kanonizacija 14 novih svetnikov
Kanonizacija 14 novih svetnikov © Mario Tomassetti Vatican News

Pot služenja

Papež Fračišek je po poročanju Radia Vatikan poudaril, da so ponazarjali junaško krepost in pričevali o svetosti znotraj svojih edinstvenih poklicev. Ob tem pa dodal, da so ti novi svetniki živeli Jezusovo pot – pot služenja.

»Vera in delo nista hranila njihovih posvetnih želja in lakote po oblasti, ampak jih naredila za služabnike bratov in sester. Bili so ustvarjalni v dobrem, neomajni v težavah in velikodušni do konca,«je opozoril sveti oče in dodal, da njihovo pričevanje vabi kristjane, da naj upoštevamo Jezusovo povabilo k služenju, ne k iskanju slave.

Pri tem je spomnil na današnji evangeljski odlomek ter Jakoba in Janeza, ki sta kot sicer zvesta učenca, pristopila k Jezusu s pričakovanji, ki so bila ukoreninjena v posvetni slavi ter iskanju časti in oblasti.

Kanonizacija 14 novih svetnikov
Kanonizacija 14 novih svetnikov © Simone Risoluti Vatican News

Videti dlje

Papež je povabil, da vidimo dlje od človeških ambicij, saj Jezus ni kralj moči in prevlade, ampak kralj-služabnik, ki ni prišel, da bi mu služili, ampak da bi sam služil, celo do te mere, da je daroval svoje življenje na križu.

Papež Frančišek je pojasnil, da prava pot učenca ni iskanje prevlade, ampak učenje služenja. In tisti, ki sledijo Kristusu, morajo služiti, če želijo biti veliki. In prav takšni so bili po besedah Svetega očeta danes razglašeni novi svetniki. Povabil je k molitvi po njihovi priprošnji, »da bi tudi mi lahko sledili Kristusu, mu sledili v služenju in postali priče upanja za svet.«

Novice
Duhovnik Sandi Koren (photo: splet) Duhovnik Sandi Koren (photo: splet)

V večnost je odšel duhovnik Sandi Koren

V večnost je danes ponoči odšel duhovnik Sandi Koren, je sporočil župnik v Mozirju Vinko Čonč. Dolgo so ga spremljale različne bolezni, astma, diabetes, leta 2018 so mu odkrili tumor v želodcu, ki ...

Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO) Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO)

V plastični posodi golaž namesto sladoleda

Letno v Sloveniji nastane več kot 66 tisoč ton odpadkov plastike, od tega tretjina predstavlja embalažo za enkratno uporabo. Globalno letno proizvedemo 380 milijonov ton plastike, pri čemer ...

O avtorju