Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Petra StoparPetra Stopar
Papež pozdravlja udeležence srečanja med starimi starši in vnuki (foto: Vatican News)
Papež pozdravlja udeležence srečanja med starimi starši in vnuki | (foto: Vatican News)

Starejši sicer nosijo očala, a vidijo dlje ...

Novice | 27.04.2024, 11:28 Marjana Debevec

V Vatikanu so dopoldne pripravili prav poseben dogodek in sicer srečanje vnukov in starih staršev. Namen pobude je spodbuditi dialog med generacijami ter ovrednotiti tretje življenjsko obdobje. Prav tako pa organizatorji želijo ponuditi drugačen pogled na starost, ki ni nekaj odvečnega in ni neko breme, ampak je vir, ki je povezan z vsemi ostalimi življenjskimi obdobji.

Pogovor o odnosu med starimi starši in vnuki sta vodila predsednik Papeške akademije za življenje msgr. Vincenzo Paglia in igralec Lino Banfi. Sodeloval je znani italijanski pevec Al Bano, nastopil pa je tudi zbor rimske škofije.

Zbranim v dvorani Pavla VI. se je pridružil še sveti oče. Spomnil je, da ga je prav stara mama naučila prvih molitev. Poudaril pa je tudi, da boljši, bolj človeški in bogatejši postanemo le, če smo skupaj ljudje različnih generacij.

Če vsak misli le nase, se naše človeštvo osiromaši. Spomnil je, da pogosto govorimo o svetu mladih, svetu starejših, svetu otrok... Vendar pa je svet en sam. Ne smemo pustiti, da razlike med nami ustvarjajo tudi razdeljenosti med nami.

Laž je, da ne potrebujemo drug drugega

»Včasih slišimo stavek: Misli nase. Ne potrebuješ nikogar. To so lažni stavki, ki ljudi zavajajo, saj jih prepričujejo, da je dobro, če niso odvisni od drugih. Vendar pa to ustvarja le veliko osamljenosti, kot takrat, ko ostarele pustimo same in so prisiljeni zadnje obdobje življenja preživeti daleč od doma in od svojih najdražjih.«

Če ni mogoče, da bi živeli doma, jih moramo obiskovati in jim biti blizu, je dejal papež. Žalosten je namreč svet, v katerem se bojimo, da bomo na starost ostali sami. Zato je sveti oče spodbudil k bližini in ljubezni, ki nas naredi bolj modre.

Stari starši in vnuki na srečanju v Vatikanu
Stari starši in vnuki na srečanju v Vatikanu © Vatican news

Vaša ljubezen je svež zrak

Prav stari starši so tisti, ki ohranjajo spominjajo na preteklost, brez katerega človeštvo ne preživi. »Ostareli nosijo očala, ampak vidijo daleč, ker živijo že veliko let in nas imajo marsikaj za naučiti, kot na primer kako grda je vojna.«

Če odrinemo ostarele, to škodi vsem generacijam, ne le njim, je poudaril sveti oče. »Ko skrbite drug za drugega, je vaša ljubezen kot čist zrak, ki osveži svet in družbo ter nas vse dela močnejše,« je zbranim starim staršem in vnukom na srečanju v Vatikanu še dejal papež Frančišek.

Papež se je zadržal z udeleženci srečanja
Papež se je zadržal z udeleženci srečanja © Vatican News

Novice
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...