Robert BožičRobert Božič
Mark GazvodaMark Gazvoda
Tone GorjupTone Gorjup

Mirjam Judež

Mirjam Judež skrbi, da nekatere zanimive oddaje lahko tudi preberete.

  • Direktor Bole je čutil z ljudmi na obrobju (photo: Arhiv RO)
    18.02.2021, 06:09

    Prva obletnica slovesa msgr. Boleta in njegov čut za ljudi v stiski

    Mineva leto dni od slovesa našega ustanovitelja msgr. Franca Boleta. Sv. maša njemu v spomin je bila že dopoldne v kapeli Radia Ognjišče, zvečer ob 19. uri pa bo še na Markovcu v Kopru. Ob uspehu letošnje Pustne Sobotne iskrice, katere dobrodelno in misijonsko razsežnost je zelo podpiral, pa v nadaljevanju odstiramo nekaj spominov na njegovo dobrodelnost.

  • Pepeljenje - Pomni, človek, da si prah in da se v prah povrneš (photo: Myriams Fotos / PIxabay)
    17.02.2021, 09:39

    Kako bo letos s pepeljenjem?

    V Katoliški cerkvi smo začeli postni čas. Papež Frančišek v poslanici spodbuja, da poskrbimo za ljudi, ki trpijo, so zapuščeni ali v stanju strahu zaradi pandemije. Po njegovih besedah naj bo post čas, da svoje življenje osvobodimo tega, kar ga obremenjuje, tudi zasičenosti z informacijami in potrošništva. Sveti oče še dodaja, naj bo to post upanja, v katerem bomo izgovarjali spodbudne besede, ne pa žalitev.

  • Kateri ukrepi znotraj protikoronske zakonodaje so na voljo za podjetnike, kako jih koristiti? (photo: Chris Greene / Unsplash)
    16.02.2021, 11:04

    Protikoronska zakonodaja

    Z nami je bila Nina Scortegagna Kavčnik iz Obrtno podjetniške zbornice Slovenije, ki nam je pojasnila, kateri ukrepi znotraj protikoronske zakonodaje so na voljo za podjetnike, kako jih koristiti, kako je z odpuščanjem in kdaj je potrebno vračilo pomoči: »Že lani so imela podjetja na voljo nekaj ukrepov: subvencijo za zaposlenega na čakanju, za tiste, ki so na skrajšanem delovnem času, tudi glede oprostitve prispevkov, … Ti ukrepi so bili zaradi nenadnega upada naročil podjetij zelo dobrodošli.« Z gostjo se je pogovarjala Tanja Dominko.

  • Začimbe se dodajajo v jedi na začetku, zelišča na koncu. (photo: rawpixel.com)
    14.02.2021, 18:08

    Uroš Mencinger o receptih, okusih in začimbah

    Kako se v naših kuhinjah znajdemo s tujimi jedmi, poznamo začimbe, jih znamo uporabljati, znamo hrano sploh pravilno uživati? Z nami je bil Uroš Mencinger, ki s soprogo Violeto vodi Šolo okusov, Mariborčan, ki je ocenil praktično vse gostilne in restavracije v Sloveniji, nekatere tudi večkrat. Pogovor na daljavo je vodila Tanja Dominko.

  • Starši otroka že od prvih korakov vzgajamo za gibanje - predvsem z zgledom. (photo: planet_fox / Pixabay)
    12.02.2021, 13:32

    Spravimo mladino in otroke spet v gibanje!

    Koronačas je pred vse nas postavil izziv - kako se znova spraviti v gibanje? Zlasti težko bo doseči formo vsem tistim, ki so se prej s športom redno ukvarjali, zdaj pa se ne morejo zaradi zaprtih dvoran in klubov. Ta manjko gibanja pri otrocih, mladostnikih, odraslih se bo še nekaj časa poznal, marsikdo je tudi večkrat, kot sicer (in kot bi smel), zavil v hladilnik in se lahko »pohvali« tudi z nekaj odvečnimi kilogrami. Ni kaj, treba bo obuti športne copate in iti v naravo! Naš gost je bil športni psiholog dr. Matej Tušak, s katerim se je pogovarjal Blaž Lesnik. Med branjem lahko krožite z rokami, rameni, naredite celo par počepov, … Ali pa vsaj vzravnano sedite na robu stola.