Hvaležnost, molitev (foto: pexels)
Hvaležnost, molitev | (foto: pexels)

Hvaležnost je etična dolžnost, ki jo zapoveduje srce

Cerkev na Slovenskem | 03.11.2024, 10:18 Rok Mihevc SŠK Slovenska škofovska konferenca

V Cerkvi v Sloveniji zahvalno nedeljo vsako leto obhajamo na nedeljo po prazniku vseh svetih. Praznik zahvale so poznala že starodavna ljudstva, ki so v znamenje zahvale in prošnje za blagoslov darovala ječmenove snope ali enoletno jagnje.

A ne gre le za letino in pridelke, ki jih je dala narava, ampak tudi za druge darove, npr. za spoznanje, svobodo, dobroto, dom, čas, vero ... Cerkev z opozarjanjem na pomen zahvale in hvaležnosti Bogu, stvarstvu in ljudem prebuja in krepi osnovno razsežnost medsebojnih odnosov in jim daje novo kakovost, pišejo na spletni strani Slovenske škofovske konference. Za kaj so hvaležni nekateri škofje?

Zore: Hvala vsem, ki svoje vere niste zaprli med štiri stene

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore se zahvaljuje Bogu za vse dobro, ki ga obilno podarja Cerkvi in ljudem. Nato vernikom, posebej tistim, ki pri sveti maši še posebej dejavno sodelujejo. Zahvaljuje se vsem molivcem in tistim, ki s svojim življenjem in delovanjem ljudem dajejo spoznati njegova dela. “Vsem, ki svoje vere niste zaprli med štiri stene doma, ampak jo veselo in preprosto živite tudi na delovnem mestu in na vseh krajih, kjer srečujete ljudi,” piše nadškof Zore in doda še zahvalo vsem duhovnikom in diakonom, ki ne glede na ugodne ali neugodne okoliščine vztrajajo.

Saje: Hvala za občestva, ki so šole solidarnosti

Predsednik Slovenske škofovske konference in novomeški škof Andrej Saje se najprej spomni na lanskoletne poplave, zato se ob zahvalni nedelji zahvaljuje za občestva, ki so šole solidarnosti. Zahvaljuje se vsem, ki spodbujajo k solidarni pomoči in tistim, ki so se na ta povabila odzvali. “Hvala tudi vsem, ki svoje trpljenje in preizkušnje darujete za različne potrebe sveta in Cerkve”, piše škof Saje.

Slovenski škofje
Slovenski škofje © Slovenska škofovska konferenca

Cvikl: Hvaležnost za utrjevanje vezi med nami

Mariborski nadškof Alojzvij Cvikl spomni, da živimo v času, ki ga zaznamujejo sekularizem, materializem in potrošniška miselnost, po drugi strani pa vsi zelo dobro čutimo, da smo ljudje odvisni drug od drugega in da svoje življenje lahko uresničimo v povezanosti med nami, če je med nami nesebična ljubezen. Hvaležnost pa da ima pomembno vlogo za utrjevanje vezi med nami. Ob tem je spomnil na preizkušnjo v tem času v Zavodu Antona Martina Slomška, ko se je zrušila streha telovadnice in zapisal, da je hvaležnost najlepše vabilo k nadaljnjemu sodelovanju.

Štumpf: Etična dolžnost, ki jo zapoveduje srce

Murskosoboški škof Peter Štumpf pa naglasi, da dejanje hvaležnosti pomenijo ljubezen in pozornost do sebe in drugih, da gre za etično dolžnost, ki jo zapoveduje srce. Brezbrižnost do nje kaže na ošabnost in ozkosrčnost, družba nehvaležnežev pa da je barbarska, piše škof Štumpf in dodaja, da kdor se veseli drugega, se Bogu zahvaljuje tudi za njegove darove.

Cerkev na Slovenskem
Jubilanti z nadškofom Cviklom (photo: Nadškofija Maribor) Jubilanti z nadškofom Cviklom (photo: Nadškofija Maribor)

Somaševanje jubilantov z nadškofom Cviklom

Na praznik apostola Tomaža je v mariborski stolnici potekalo slovesno somaševanje duhovnikov jubilantov. Somaševanje je vodil nadškof Alojzij Cvikl, ki se je z jubilanti zahvalil Bogu za dar ...

Janez Kozinc v družbi škofa Maksilmilijana Matjaža in bogoslovcev (photo: fb Radio Ognjišče) Janez Kozinc v družbi škofa Maksilmilijana Matjaža in bogoslovcev (photo: fb Radio Ognjišče)

Znan je datum posvečenja novega soboškega škofa

Iz tiskovnega urada Katoliške Cerkve so sporočili, da bo škofovsko posvečenje novega soboškega škofa dr. Janeza Kozinca v nedeljo, 14. septembra ob 16. uri, v župnijski cerkvi Povišanja sv. Križa ...

Tereza navdušuje s svojimi recepti (photo: Osebni arhiv) Tereza navdušuje s svojimi recepti (photo: Osebni arhiv)

Kulinarična mornarka

Tereza Poljanič je bila med prvimi, ki je pri nas vodila televizijske kulnarične oddaje, s katerimi je v našem prostoru začela širiti zavest o zdravi prehrani, kaj to sploh je in kako pripravljati ...