Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
 (foto: Divisione Produzione Fotografica)
| (foto: Divisione Produzione Fotografica)

Papež na najstarejši katoliški univerzi: Razširite meje znanja, iščite resnico

Papež in Sveti sedež | 28.09.2024, 08:44 Uredništvo Radia Ognjišče Vatican News

Papež Frančišek, ki se po Luksemburgu mudi na apostolskem potovanju v Belgiji je včeraj nagovoril zbrane v Leuvenu, na najstarejši katoliški univerzi na svetu, ki prihodnje leto obhaja 600-letnico delovanja. Po poročanju slovenskega uredništva Vatican News je v govoru profesorje povabil, naj razširijo meje znanja ter si neutrudno prizadevajo iskati resnico. Prav tako jim je zaželel, naj bodo protagonisti pri ustvarjanju kulture vključevanja, sočutja ter pozornosti do najšibkejših in velikih izzivov v svetu.

"Zato bi vam rad namenil preprosto povabilo: razširite meje znanja! Ne gre za to, da bi povečevali število pojmov in teorij, temveč za to, da akademska in kulturna formacija postane vitalen prostor, ki vključuje življenje in govori življenju. Kroniška knjiga vsebuje kratko svetopisemsko zgodbo, na katero bi rad spomnil na tem mestu. Protagonist je Jabéc, ki se na Boga obrne z naslednjo prošnjo: »O, da bi me vendar blagoslovil in razširil moje meje« (1 Krn 4,10). Jabéc pomeni »bolečina« in takšno ime je dobil zato, ker je njegova mama med porodom zelo trpela. Vendar sedaj Jabéc ne želi ostati zaprt v lastni bolečini, ki se vleče v žalovanje, in prosi Gospoda, naj »razširi meje« njegovega življenja, da bi vstopil v blagoslovljen, večji, bolj sprejemajoč prostor. Nasprotno so zaprtosti. V našem kontekstu se nahajamo pred ambivalentno situacijo, kjer so meje ozke. Po eni strani smo potopljeni v kulturo, ki jo zaznamuje odpoved iskanju resnice. Izgubili smo nemirno gorečnost iskanja, da bi se zatekli v udobje šibke misli, v prepričanje, da je vse enako, vseeno, da je vse relativno. Po drugi strani pa, kadar v univerzitetnem okolju in drugod govorimo o resnici, pogosto zapademo v racionalistično držo, v skladu s katero lahko za resnično štejemo le tisto, kar lahko izmerimo, izkusimo, se dotaknemo, kot da bi bilo življenje zreducirano zgolj na materijo in na to, kar je vidno. V obeh primerih so meje ozke," je dejal papež. 

"Hvala vam, ker ste s s tem, da ste razširili svoje meje, postali gostoljuben prostor za številne begunce, ki so primorani zbežati iz svojih dežel zaradi številnih negotovosti, ogromnih težav in včasih krutega trpljenja. Hvala. Pravkar smo v videoposnetku videli zelo ganljivo pričevanje. In medtem ko nekateri pozivajo h krepitvi meja, ste vi kot univerzitetna skupnost meje razširili. Hvala! Odprli ste svoje roke, da bi sprejeli te ljudi, zaznamovane z bolečino, ter jim pomagali pri študiju in rasti. Hvala. To potrebujemo: kulturo, ki razširi meje, ki ni »sektaška« – in vi niste sektaški, hvala! – ter se ne postavlja nad druge, ampak je, nasprotno, v testu sveta, v katerega prinaša dober kvas, ki prispeva k dobremu človeštva. Ta naloga, to »večje upanje«, je zaupano vam!Eden izmed teologov te dežele, ki je bil tudi sin in profesor te univerze, je dejal: »Mi smo goreči grm, ki Bogu omogoča, da se razodene« (A. Gesché, Dio per pensare. Il Cristo, Cinisello Balsamo 2003, 276). Ohranjajte prižgan plamen tega ognja; razširite meje! Prosim, bodite nemirni! Z nemirom življenja bodite iskalci resnice in nikoli ne ugasnite gorečnosti, da ne bi podlegli lenobi misli, ki je zelo grda bolezen. Bodite protagonisti pri ustvarjanju kulture vključevanja, sočutja ter pozornosti do najšibkejših in velikih izzivov v svetu, v katerem živimo," je še dejal papež.

Vir: www.vaticannews.va/sl/papez/news/2024-09/sveti-oce-na-najstarejsi-katoliski-univerzi-razsirite-meje-znan.html

Papež in Sveti sedež, Novice
Z obiskom groba so zaposleni gospe Mimiki pričarali nasmeh na obraz (photo: Dom Danice Vogrinec Maribor) Z obiskom groba so zaposleni gospe Mimiki pričarali nasmeh na obraz (photo: Dom Danice Vogrinec Maribor)

Srčna gesta, gospo Mimiko peljali na možev grob

Na Radiu Ognjišče radi izpostavljamo lepe in pozitivne zgodbe, ki jih piše naše življenje. Predvsem tiste, ki se dotikajo starejših, saj se zavedamo, da so najranljivejši v naši družbi.

Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si) Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si)

O čem so se vojaki pogovarjali na poti na Brezje?

K Mariji Pomagaj na Brezje vsako leto priromajo pripadniki in pripadnice Slovenske vojske. Za dan romanja izberejo nedeljo ob jubileju ustanovitve Vojaškega vikariata, ki je 21. septembra 2000. ...

Papež je ob prihpdu pozdravil otroke (photo: Vatican media) Papež je ob prihpdu pozdravil otroke (photo: Vatican media)

Prosim vas, imejte več otrok.

Papež Frančišek se danes mudi v Luksemburgu, kjer je dopoldne nagovoril predstavnike oblasti in diplomatski zbor. Gre za njegovo 46. mednarodno potovanje, med katerim bo obiskal tudi Belgijo. ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...