Alen SalihovićAlen Salihović
Papež je ob prihpdu pozdravil otroke (foto: Vatican media)
Papež je ob prihpdu pozdravil otroke | (foto: Vatican media)

Prosim vas, imejte več otrok.

Papež in Sveti sedež | 26.09.2024, 13:35 Marjana Debevec

Papež Frančišek se danes mudi v Luksemburgu, kjer je dopoldne nagovoril predstavnike oblasti in diplomatski zbor. Gre za njegovo 46. mednarodno potovanje, med katerim bo obiskal tudi Belgijo. Sporočilo svetega očeta v srcu Evrope je pomembno za celotno staro celino, ki se sooča s številnimi izzivi. V nagovoru je pozval k spoštovanju dostojanstva vsakega človeka in delu za skupno dobro. Opozoril je tudi, da smo pozabili koliko gorja je povzročila vojna v Evropi, saj dovolimo, da se znova razrašča.

Papež Frančišek je pred prihodom v palačo kulture, kjer so ga pričakali predstavniki civilnih oblasti, podjetniki in diplomati, pozdravljal številne ljudi, ki so ga pozdravljali ob cesti. Posebej se je ustavil z otroki in z nekaterimi izmenjal tudi nekaj besed.

Največ zaslužka prinaša orožarska industrija

Premier je v pozdravu svetemu očetu poudaril, da papež ni obiskal le Luksemburga, ampak tudi eno od treh glavnih mest Evropske unije. Spomnil je, da so se države v zadnjih desetletjih spremenile, nikoli pa se ne sme spremeniti želja po miru in prizadevanje za ljubezen in ohranitev človekovega dostojanstva. Družba ne more preživeti brez vrednot in načel, je poudaril premier.

Papež je spomnil na zgodovino Luksemburga, ki si je vedno prizadeval za povezanost in mir med državami v Evropi. »Žalostno je, da danes v katerikoli evropski državi največ zaslužka prinaša orožarska industrija.«

Bogastvo prinaša odgovornost

Poudaril je, da je treba v središče postaviti človeško osebo in skupno dobro. Vsi narodi naj bi sodelovali za pristen in celostni človeški razvoj. Za to pa je potrebno po eni strani prizadevanje za ohranitev skupnega doma in omogočanje razvoja vsem narodom, nihče ne sme biti odrinjen na rob.

Bogastvo je namreč odgovornost. Vse to omogočilo tudi zmanjšanje števila tistih, ki so prisiljeni zapustiti svoje domovine.

Papež med nagovorom
Papež med nagovorom © Vatican media

Samo evangelij lahko spremeni človeško srce

Življenjski sok, ki je edini sposoben spremeniti človeško srce in ga spodbuditi k delu za dobro tudi v najtežjih okoliščinah, pa je po papeževih besedah evangelij.

»Naj vsak moški in vsaka ženska v polni svobodi spoznata evangelij Jezusa Kristusa, ki je v sebi spravil Boga in človeka in ker pozna, kaj je v človeškem srcu, lahko ozdravi rane.« Kdor nima vere, naj dela za ljudi in za skupno dobro.

Prosim vas, imejte več otrok!

»Dovolim si dodati še nekaj. Videl sem odstotek rojstev pri vas. Prosim vas, imejte več otrok.«

Ob tem je predstavnike oblasti znova pozval k prizadevanjem za mir in varnost v Evropi.
Spomnimo, da v Luksemburgu vlada veliki vojvoda, ki je papeža sprejel takoj ob prihodu, država pa šteje približno 600 tisoč prebivalcev.

Papež in Sveti sedež
Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si) Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si)

O čem so se vojaki pogovarjali na poti na Brezje?

K Mariji Pomagaj na Brezje vsako leto priromajo pripadniki in pripadnice Slovenske vojske. Za dan romanja izberejo nedeljo ob jubileju ustanovitve Vojaškega vikariata, ki je 21. septembra 2000. ...

Papež je ob prihpdu pozdravil otroke (photo: Vatican media) Papež je ob prihpdu pozdravil otroke (photo: Vatican media)

Prosim vas, imejte več otrok.

Papež Frančišek se danes mudi v Luksemburgu, kjer je dopoldne nagovoril predstavnike oblasti in diplomatski zbor. Gre za njegovo 46. mednarodno potovanje, med katerim bo obiskal tudi Belgijo. ...

Sodišče (photo: Pixabay) Sodišče (photo: Pixabay)

Razgradnja demokracije in pravne države!

Minuli konec tedna sem se s poslušalci odpravil na pot po severni Italiji. Pot je bila zanimiva, družba prijateljev pomirjujoča in navdušujoča. Zdelo se je, kot da sem v nekem drugem svetu. A ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...