Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marjana DebevecMarjana Debevec
36. Romanje treh Slovenij: Sv. maša (foto: Matjaž Merljak)
36. Romanje treh Slovenij: Sv. maša | (foto: Matjaž Merljak)

Pri Višarski Mariji Slovenci iz matične domovine, zamejstva in zdomstva

Slovenci po svetu | 04.08.2024, 18:56 Matjaž Merljak

Na Svetih Višarjah je danes potekalo 36. Romanje treh Slovenij, ki je običajno prvo nedeljo v avgustu. Prirejata ga Rafaelova družba in Zveza slovenskih izseljenskih duhovnikov v Evropi. K Mariji na božjo pot do poromali verniki iz Slovenije, zamejstva in izseljenstva.

Program se je začel s predavanjem umetnostnega zgodovinarja Ferdinada Šerbelja, ki nas je popeljal skozi zgodovino slovenskih romanj na Marijine Božje poti in pokazal tudi na pomen romanj v današnjem času.

36. Romanje treh Slovenij: Predavanjem umetnostnega zgodovinarja Ferdinada Šerbelja
36. Romanje treh Slovenij: Predavanjem umetnostnega zgodovinarja Ferdinada Šerbelja © Matjaž Merljak

»Veste, romanje je krepitev duha vere. Kajti ko se človek odpravi na pot, postane romar. Gre na pot z nekim namenom ali s priprošnjo ali z upanjem ali z zahvalo, ko se mu je izpolnila neka želja. Zato je romanje posvečeno predvsem Materi Božji, kajti Marija velja v naših srcih za srednico, priprošnjico v nebesi.

36. Romanje treh Slovenij: Sv. Mašo je daroval škof Anton Jamnik ob somaševanju zbranih duhovnikov
36. Romanje treh Slovenij: Sv. Mašo je daroval škof Anton Jamnik ob somaševanju zbranih duhovnikov © Matjaž Merljak

Vrhunec romanja je bila sveta maša v Marijini božjepotni cerkvi. Na koru sta pela združena zbora Zveze Slovencev z Madžarske, ob oltarju so bili slovenski izseljenski duhovniki iz Evrope s predsednikom Zveze Dorijem Pečovnikom. Somaševanje je vodil ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik, ki je v nagovoru spodbudil h kulturi srečevanj, aktivnemu državljanstvu in popolnem zaupanju v Boga in Marijo.

»Gojimo kulturo srečanj, kot je zapisal papež svoji znameniti okrožnici Vsi bratje. Kultura srečanj pa pomeni, da iščemo predvsem tisto, kar nas povezuje, združuje, da se pogovarjamo in po poteh življenja hodno skupaj; predvsem pa, da tudi rušimo različne zidove, predsodke, prepreke ... vse, kar bi oviralo naše medosebne odnose.«

36. Romanje treh Slovenij
36. Romanje treh Slovenij © Matjaž Merljak

Po maši je bil na ploščadi za cerkvijo kulturni program, kjer je zbrane pozdravila tudi državna sekretarka na USZS Vesna Humar, igral je Kvartet klarinetov Godbe ljubljanskih veteranov, Ivo Jevnikar pa je predstavil pobude ob letošnji stoletnici rojstva Alojza Rebule. Na božji poti so se sklenili Višarski dnevi mladih. 

 

36. Romanje treh Slovenij
36. Romanje treh Slovenij © Matjaž Merljak

Slovenci po svetu
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...

O avtorju