Slavi KoširSlavi Košir
Mark GazvodaMark Gazvoda
Helena KrižnikHelena Križnik
Papež pozdravlja več kot 1000 udeležencev socialnega tedna (foto: Vatican media)
Papež pozdravlja več kot 1000 udeležencev socialnega tedna | (foto: Vatican media)

Papež udeležencem socialnega tedna v Trstu: Katoličani ne smemo ostati v zasebnosti!

| 07.07.2024, 11:17 Marjana Debevec

Vzgajanje mladih k soudeležbi v družbi, zaščita dostojanstva človeškega življenja, boj proti ideologijam, ki nas zapeljujejo v zlo in proti brezbrižnosti, ter spodbuda katoličanom, naj stopijo iz zasebnosti in sodelujejo v javnem življenju, so bili nekateri od osrednjih poudarkov papeževega nagovora udeležencem 50. socialnega tedna v Italiji.

Katoličani ne smemo ostati zaprti v majhnih krogih, ampak stopiti v javnost, kjer je naše poslanstvo oznanjati evangelij, prinašati upanje in biti glas tistih, ki nimajo glasu, je bil jasen papež, ko je nagovoril več kot tisoč udeležencev ob sklepu 50. Italijanskega socialnega tedna.

»Vsakokrat, ko nekoga odrinemo na rob, trpi celotno družbeno telo. Kultura odmetavanja označuje mesto, v katerem ni prostora za uboge, za nerojene, za krhke ljudi, bolne, otroke, ženske, mlade in ostarele. To je kultura odmetavanja. V takšnem okolju moč dobiva osredotočenost nase, ki ni sposobna poslušanja in služenja drugim.«

»Brezbrižnost je rak rana demokracije.«

Spodbudil jih je, naj imajo pogum začenjati procese v politiki in naj razmišljajo kot narod, ne kot posamezniki. Sodelovanja, soudeležbe ne moremo improvizirati, ampak se je moramo naučiti že od mladih let in jo nato vaditi, je dejal Frančišek.

Papež med nagovorom v Trstu
Papež med nagovorom v Trstu © Vatican media

Sveti oče je predstavnike italijanskih škofij, gibanj in raznih organizacij opozoril pred ideologijami, ki nas samo zapeljujejo in nas na koncu vodijo do zanikanja samega sebe.
Brezbrižnost je po njegovih besedah rak rana demokracije. Zato jih je povabil, naj prispevajo k ozdravitvi srca celotne družbe in naj znova najdejo v sebi gorečnost za delo v civilni družbi.

Papež se podpisuje v Trstu
Papež se podpisuje v Trstu © Vatican media

Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si) Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si)

Osvežitvene vožnje za velikane vožnje

Vsi, ki vozijo, so bolj ali manj prepričani, da to opravljajo odlično. Če smo čisto pošteni, bi vsakemu od nas koristil napotek, kako smo lahko še boljši. Osvežitvena vožnja je prava izbira, o ...

Študent (photo: pixabay) Študent (photo: pixabay)

Točkujejo se cenzus, uspeh in razdalja

Študenti višješolskega in visokošolskega študijskega programa lahko zaprosijo za bivanje v študentskem domu ali pri zasebnikih za prihajajoče študijsko leto. Kandidati prošnjo za sprejem oddajo ...