Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Sveta dežela (foto: Pixabay)
Sveta dežela | (foto: Pixabay)

Nabirka za Sveto deželo: »Pomagajte nam, da jim bomo pomagali!«

Svet | 29.03.2024, 05:00 Petra Stopar

Na veliki petek bo po cerkvah tradicionalna nabirka za Sveto deželo. Lani so bili darovi namenjeni pomoči žrtvam katastrofalnega potresa v Turčiji in Siriji, katerim so kristjani iz vsega sveta namenili dobrih šest milijonov evrov in pol. Letos smo povabljeni, da podpremo kristjane iz svetih krajev, ki se sredi vojne spopadajo z izredno težkimi življenjskimi razmerami.

Nabirka za Sveto deželo je znamenje trdne vezi med vsemi kristjani po svetu in svetimi kraji. Vsako leto poteka na veliki petek in je glavni finančni vir za podporo življenja na svetih krajih, s katerim Cerkev pomaga skupnostim na Bližnjem vzhodu, poroča Vatican News.

Lani jeseni je Sveto deželo in območje Gaze zajela vojna, ki ne poneha, terjala je že na tisoče smrti, mnoge pustila brez dela, zaradi pomanjkanja romarjev in turistov pa se več družin sooča tudi s finančnimi stiskami. Papež Frančišek namerava izvesti projekt, ki bi ljudem pomagal zaživeti dostojnejše življenje in po koncu vojne ustvaril možnosti za zaposlitev. Projekt bi lahko uresničili z darovi vernikov, ki po vsem svetu sodelujejo pri nabirki za Sveto deželo. Običajno gre 65 odstotkov nabirke za Kustodijo Svete dežele, ostalih 35 odstotkov pa Kongregaciji za vzhodne Cerkve, ki denar porabi za različne cerkvene, izobraževalne in kulturne namene. Njihov glavni namen je varovati svete kraje in ohranjati navzočnost kristjanov. Sredstva iz letošnje nabirke bodo med drugim namenjena pomoči v Jeruzalemu, Palestini, Izraelu in Jordaniji.

»V tej situaciji čutimo potrebo po bližini in solidarnosti kristjanov z vsega sveta,« je povedal kustos Svete dežele Francesco Patton. »Najprej z molitvijo, saj smo prepričani, da samo delovanje Božje milosti lahko spremeni srca in jih usmeri k dialogu, spravi in miru. Potem pa solidarnost in bližina skozi romanje ter z delitvijo gospodarskih virov. Prosimo, razširite svoje srce in nam pomagajte po svojih zmožnostih, da bomo lahko tudi mi še naprej skrbeli za Sveto deželo in njene otroke,« je povabil kustos.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.