Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Križev pot v rimske Koloseju (foto: Vatican media)
Križev pot v rimske Koloseju | (foto: Vatican media)

Premišljevanja za križev pot v Koloseju bo prvič napisal papež

Novice | 27.03.2024, 07:55 Marjana Debevec

Po škofih, redovnikih in redovnicah, celotnih družinah, mladih, študentih, zakoncih, misijonarjih, vojnih beguncih bo letos papež sam sestavil premišljevanja za križev pot, ki bo na veliki petek potekal v rimskem Koloseju. Tema, ki jo je izbral, je: Moliti z Jezusom na križevem potu.

Vatikanski tiskovni urad je sporočil, da bo v središču meditacij, ki jih pripravlja sveti oče, Jezus in to, kar doživlja na križevem potu.

Tokrat lahko torej pričakujemo besedila, ki se bodo manj osredotočala na aktualne okoliščine, kot v preteklih letih, ko so je bilo govora o trpljenju beguncev, žrtev trgovine z ljudmi, družin ali ljudi iz držav v vojni.

Izbira tematike je povezana z letom molitve, ki ga je papež Frančišek izbral kot pripravo na jubilej, dogodek, ki ima, kot je vedno rekel, predvsem duhovni značaj.

Sveti sedež pa za zdaj še ni sporočil, ali bo papež na križevem potu prisoten. Temperature so namreč v večerih tudi v Rimu kar nizke, papeževo zdravje pa je že zdaj zelo krhko.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.