Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Papež Frančišek (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek | (foto: Vatican Media)

Enajsto leto Frančiškovega pontifikata v znamenju bolečine zaradi vojn

Svet | 13.03.2024, 13:50 Marta Jerebič

Papež vstopa v 12. leto svojega pontifikata. Enajsto leto je bilo zaznamovano predvsem z bolečino zaradi vojn. Od 13. marca lani do danes je izrekel več kot 150 pozivov za Ukrajino in več kot 60 za prekinitev ognja na Bližnjem vzhodu. Da je vojna vedno poraz, je ponovil tudi pri današnji splošni avdienci.

»Prosimo Gospoda za milost, da bi premagali to norost vojne, ki je vedno poraz,« je Frančišek dejal pri splošni avdienci, ko je z bolečino omenil, da so mu danes prinesli rožni venec in Evangelij mladega vojaka, ki je umrl na fronti. »Toliko mladih, toliko mladih gre v smrt!«

Papež ni povedal, od kod je bil ta vojak ali na kateri fronti je padel. Prav tako ni neposredno obravnaval polemik v zvezi s svojimi nedavnimi pripombami o vojni v Ukrajini, ki jih je izrekel za švicarsko televizijo.

Je pa to za italijanski dnevnik Corriere della Sera komentiral vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin. Zavrnil je vtis, da je papež enostransko pozval Ukrajino, naj si prizadeva za mir, dosežen s pogajanji. Frančišek je po njegovih besedah govoril o potrebi po ustvarjanju pogojev za diplomatsko rešitev v prizadevanju za pravičen in trajen mir. "Očitno je, da za ustvarjanje takšnih pogojev ni odgovorna samo ena od strani, ampak obe,« je dejal kardinal Parolin in dodal, da je prvi pogoj končanje agresije.

Znova je izrazil tudi zaskrbljenost zaradi stopnjevanja groženj z jedrskim orožjem. »Lahko samo upam, da je to strateška propaganda in ne opozorilo pred nečim resnično mogočim, je dejal kardinal Parolin.

Svet
Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče) Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče)

Kaj hitro se je naredila prava vrsta ...

Tudi v DEOS Center starejših Črnuče je prišla pomlad in s tem čas za spremembe. Tako so stanovalci medse povabili dijaki Srednje frizerske šole, ki so se vabilu z veseljem odzvali, pišejo na ...