Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Sodelavci Slovenske karitas v pogovoru z Agato Kornhauser-Duda (foto: Slovenska karitas)
Sodelavci Slovenske karitas v pogovoru z Agato Kornhauser-Duda | (foto: Slovenska karitas)

Soproga poljskega predsednika obiskala materinski dom Karitas

Slovenija | 21.03.2024, 08:49 Petra Stopar

Ob obisku poljskega predsednika Andrzeja Dude v Sloveniji je prva dama Poljske Agata Kornhauser-Duda obiskala Materinski dom Zavoda Pelikan - Karitas v Ljubljani. Sodelavci Slovenske karitas so ji predstavili tudi ostale humanitarne in socialno-varstvene programe v Sloveniji ter mednarodno pomoč.

Zavod Pelikan – Karitas že 34 let skrbi za matere z otroki. Od začetka svojega obstoja jim nudi začasno namestitev in podporo. Njegova naloga je zagotoviti varno zatočišče in strokovno podporo materam, ki so se znašle v težkih življenjskih okoliščinah, kot so nasilje v družini, brezdomstvo, revščina, socialna izključenost. Poleg zagotavljanja osnovnih potreb, kot so hrana, prenočišče in oblačila, materinski dom ponuja tudi različne oblike psihosocialne pomoči, svetovanja, terapevtske dejavnosti in izobraževanja. Materam omogoča, da se ponovno postavijo na lastne noge in izboljšajo svojo življenjsko situacijo, hkrati pa skrbi za dobrobit njihovih otrok, so sporočili s Slovenske karitas.

Prva dama Poljske se je v prijetnem razpoloženju srečala z otroki, materami in zaposlenimi. Zanimala se je predvsem o trenutnih stiskah ženski in otrok, ki prihajajo v materinski dom. Obiska so se še posebej razveselili otroci, ki jim je obogatila popoldne s prijaznim pogovorom in darili. Po navedbah Slovenske karitas je soprogo poljskega predsednika zelo zanimala situacija v Sloveniji, spraševala je o prostovoljcih, beguncih, repatriiranih osebah, o socialno-varstvenih ustanovah idr. Sodelavci Karitas so se ji zahvalili za materialno in denarno pomoč, ki so jo Poljaki velikodušno zbrali za Slovence, ki so jih lani avgusta prizadele poplave. Za pomoč najbolj prizadetim gospodinjstvom so namreč katoliške župnije na Poljskem zbrale 1,3 milijona evrov. Enoletni projekt pomoči v tem letu izvajata Caritas Poljska in Slovenska karitas v sodelovanju s Škofijskimi karitas.

Peter Tomažič, generalni tajnik Slovenske karitas, se je Agati Kornhauser-Duda ob tej priložnosti zahvalil in poudaril, da so veseli obiska prve dame Republike Poljske, saj smo od lanskega leta s Poljsko povezani na poseben način, zaradi solidarnosti Poljakov Slovencem ob poplavah. "Pomoč s Poljske je neprecenljiva za prizadete v poplavah in je tudi največja pomoč, ki jo je Karitas prejela iz tujine," je dejal Tomažič.

Slovenija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...