Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Sodelavci Slovenske karitas v pogovoru z Agato Kornhauser-Duda (foto: Slovenska karitas)
Sodelavci Slovenske karitas v pogovoru z Agato Kornhauser-Duda | (foto: Slovenska karitas)

Soproga poljskega predsednika obiskala materinski dom Karitas

Slovenija | 21.03.2024, 08:49 Petra Stopar

Ob obisku poljskega predsednika Andrzeja Dude v Sloveniji je prva dama Poljske Agata Kornhauser-Duda obiskala Materinski dom Zavoda Pelikan - Karitas v Ljubljani. Sodelavci Slovenske karitas so ji predstavili tudi ostale humanitarne in socialno-varstvene programe v Sloveniji ter mednarodno pomoč.

Zavod Pelikan – Karitas že 34 let skrbi za matere z otroki. Od začetka svojega obstoja jim nudi začasno namestitev in podporo. Njegova naloga je zagotoviti varno zatočišče in strokovno podporo materam, ki so se znašle v težkih življenjskih okoliščinah, kot so nasilje v družini, brezdomstvo, revščina, socialna izključenost. Poleg zagotavljanja osnovnih potreb, kot so hrana, prenočišče in oblačila, materinski dom ponuja tudi različne oblike psihosocialne pomoči, svetovanja, terapevtske dejavnosti in izobraževanja. Materam omogoča, da se ponovno postavijo na lastne noge in izboljšajo svojo življenjsko situacijo, hkrati pa skrbi za dobrobit njihovih otrok, so sporočili s Slovenske karitas.

Prva dama Poljske se je v prijetnem razpoloženju srečala z otroki, materami in zaposlenimi. Zanimala se je predvsem o trenutnih stiskah ženski in otrok, ki prihajajo v materinski dom. Obiska so se še posebej razveselili otroci, ki jim je obogatila popoldne s prijaznim pogovorom in darili. Po navedbah Slovenske karitas je soprogo poljskega predsednika zelo zanimala situacija v Sloveniji, spraševala je o prostovoljcih, beguncih, repatriiranih osebah, o socialno-varstvenih ustanovah idr. Sodelavci Karitas so se ji zahvalili za materialno in denarno pomoč, ki so jo Poljaki velikodušno zbrali za Slovence, ki so jih lani avgusta prizadele poplave. Za pomoč najbolj prizadetim gospodinjstvom so namreč katoliške župnije na Poljskem zbrale 1,3 milijona evrov. Enoletni projekt pomoči v tem letu izvajata Caritas Poljska in Slovenska karitas v sodelovanju s Škofijskimi karitas.

Peter Tomažič, generalni tajnik Slovenske karitas, se je Agati Kornhauser-Duda ob tej priložnosti zahvalil in poudaril, da so veseli obiska prve dame Republike Poljske, saj smo od lanskega leta s Poljsko povezani na poseben način, zaradi solidarnosti Poljakov Slovencem ob poplavah. "Pomoč s Poljske je neprecenljiva za prizadete v poplavah in je tudi največja pomoč, ki jo je Karitas prejela iz tujine," je dejal Tomažič.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.