Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Predsednik mariborske karitas Branko Maček (foto: STA)
Predsednik mariborske karitas Branko Maček | (foto: STA)

Skladišča mariborske Karitas skoraj prazna

Slovenija | 05.03.2024, 07:13 Alen Salihović Slovenska tiskovna agencija

Skladišča Nadškofijske karitas Maribor so trenutno skorajda prazna, saj je stiska velika, je povedal predsednik omenjene humanitarne organizacije Branko Maček. Še vedno namreč čakajo na pomoč, ki jo za socialno ogrožene namenja Evropska unija. Tudi ta je bila količinsko že lani zaradi vse dražje hrane skoraj polovico manjša.

Samo v prvih dveh mesecih letošnjega leta so po besedah Mačka v njihovi svetovalni pisarni obravnavali 776 prošenj, razdelili 612 prehranskih in higienskih paketov, 247 ljudem pa so pomagali s plačilom položnic.

V letu 2023 so samo preko programov Nadškofijske karitas pomagali 2900 ljudem, preko celotne mreže mariborske Karitas pa 16.850 ljudem, kar je sedem odstotkov manj kot leto prej. Zmanjšanje števila prejemnikov Maček pripisuje prav manjši količini hrane, ki so jo prejeli iz evropskih virov za pomoč najbolj socialno ogroženim.

Te je bilo namreč ob enakih finančnih sredstvih le še 295 ton, medtem ko leto prej 445 ton, večinoma namenjene družinam, starejšim in bolnim. "Država bi po mojem morala nekaj primakniti, da bi obdržali enako količino pomoči," meni Maček. Skupaj so sicer razdelili 1030 ton, kar je več kot leta 2022, ko jim je uspelo pomagati z 966 tonami različne humanitarne pomoči.

Kot je dodal, potrebe po pomoči ostajajo velike, saj jim na vrata še vedno trkajo brezposelni, ki prejemajo denarno socialno pomoč, a tudi zaposleni, ki se s svojimi prihodki s težavo prebijajo iz meseca v mesec. Vse več je upokojencev, ki kljub skromnosti težko preživijo s prejeto pokojnino.

Prihajajo tudi takšni, ki do danes pomoči niso potrebovali

"Prihajajo pa tudi družine in posamezniki, ki doslej še niso potrebovali naše pomoči. Potrebno bo poiskati rešitve na višjih ravneh, saj Karitas in ostale dobrodelne organizacije ne moremo pokrivati vsega tistega, kar bi morali početi na državni ravni. Ne vem, kako dolgo bomo še lahko dajali potuho državi z vzdrževanjem socialnega miru," je bil jasen Maček.

Vse pogosteje opažajo, da imajo iskalci pomoči duševne in telesne zdravstvene težave, zato jim pogosto skušajo pomoč ponuditi tudi v obliki informativnih, razbremenilnih in svetovalnih pogovorov.

Ker je stiska zelo velika, se znova obračajo na dobre ljudi, ki lahko v slopu akcije Stiska 2024 pomagajo z nakazilom ali poslanim SMS sporočilom na številko 1919 z geslom DAR5.

Na vrata vsak dan potrka do 250 ljudi

Sicer pa po besedah predsednika Nadškofijske karitas Maribor dnevno samo pri njih na vrata potrka do 250 ljudi, prošenj za pomoč pa je bilo lani glede na leto prej za skoraj 14 odstotkov več. Zasedene so tudi vse zmogljivosti njihovih stalnih programov, tako da v zavetišču Sveti Martin nudijo prenočišče 24 brezdomcem, Ljudska kuhinja Betlehem razdeli okoli 60 kosil dnevno, vsak dan pa skozi projekt Donirana hrana pomagajo okoli 250 ljudem.

Ker je stiska zelo velika, se znova obračajo na dobre ljudi, ki lahko v slopu akcije Stiska 2024 pomagajo z nakazilom ali poslanim SMS sporočilom na številko 1919 z geslom DAR5. Lani so s pomočjo omenjene akcije zbrali skoraj 27.000 evrov in s tem pomagali 593 družinam in posameznikom.

Da so lahko vsaj deloma omilili vrzel, ki je nastala trenutno, so že izvedli tudi nekaj drugih akcij zbiranja izdelkov v skupni vrednosti 30.000 evrov. Župnijske Karitas bodo od 15. do 23. marca pred trgovinami Hofer zbirale hrano ter nagovarjale ljudi, da nekaj podarijo tudi za socialno ogrožene.

Slovenija, Sociala, Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...