Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

AVDIO: Karitas materam in otrokom v stiski nudi zavetje v materinskih domovih

Cerkev na Slovenskem | 04.05.2018, 15:51 Petra Stopar

V eni od zadnjih oddaj Karitas smo predstavili Materinski dom Mozirje – Žalec, ki deluje pod okriljem Nadškofijske Karitas Maribor. Obiskali smo enoto v Mozirju in se o stiskah mater, ki jim Karitas pomaga, pogovarjali s strokovno vodjo doma Dragico Veček.

Program omenjenega materinskega doma Karitas izvaja na dveh lokacijah, in sicer v Mozirju (Podvrh 23) in v Žalcu (Savinjska cesta 1). Enota v Mozirju deluje od leta 2006, enota v Žalcu pa od leta 2007. Obe lahko ponudita zatočišče skupno devetim ženskam ter njihovim otrokom.

V okviru programa Karitas pomaga reševati trenutne akutne situacije, nudi rehabilitacijo v smislu čustvene in socialne priprave na samostojno življenje, pomoč pri reševanju stanovanjskega problema, usmerjanje in pomoč uporabnicam pri duševnem zdravju ter pomoč pri vzgoji in negi otrok. Materinski dom je namenjen nosečnicam in materam z mlajšimi otroki, ki se zaradi različnih življenjskih situacij, predvsem pa zaradi fizičnega, psihičnega in ekonomskega nasilja, znajdejo v osebni in posledično tudi v stanovanjski stiski, zaradi česar potrebujejo strokovno pomoč ustreznih služb.

Materinski dom v Mozirju
Materinski dom v Mozirju © ARO

V program pomoči ženskam, ki bivajo v materinskem domu, se vključujejo vse potrebne strokovne in druge pomagajoče službe, in sicer centri za socialno delo, občine, osnovne in srednje šole, vrtci, upravne enote, policijske postaje, Zavod za zaposlovanje, zdravstvene službe, centri za otroke z motnjami v razvoju, pravosodni organi, služba za brezplačno pravno pomoč ter razna društva s področja duševnega zdravja in nenasilne komunikacije. Program Materinskega doma Mozirje – Žalec je dobro in trdno povezan s precejšnjim številom institucij, ki so kakorkoli povezane, bodisi posredno ali neposredno, s programsko dejavnostjo materinskih domov. Sodeluje se tudi z drugimi materinskimi domovi in sorodnimi organizacijami (varne hiše, krizni centri).

Križ v Materinskem domu v Mozirju
Križ v Materinskem domu v Mozirju © ARO

Materam so v programu dnevno ponujene aktivnosti v obliki delavnic, kjer lahko vsaka izrazi svojo ustvarjalnost. Pri tem odkriva skrite kotičke svoje osebnosti, svojih latentnih potreb in skozi to izživlja občutke zadovoljstva, uspešnosti ter relaksacijo svojih čustev. V delavnice se vključujejo tudi otroci. Posebej se osredotočijo na skupne dejavnosti mamic in njihovih otrok v primerih, ko so tudi ti odnosi zaradi v preteklosti razdirajočih dejavnikov porušeni do te mere, da so v odnosu mati-otrok že vidne oziroma nakazane motnje čustvovanja in komunikacije.

Vodja Materinskega doma Mozirje Dragica Veček in predsednik Nadškofijske Karitas Maribor Branko Maček
Vodja Materinskega doma Mozirje Dragica Veček in predsednik Nadškofijske Karitas Maribor Branko Maček © ARO

Cerkev na Slovenskem, Sociala, Oddaje, Zdravstvo
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...