Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (foto: Franz W. / Pixabay)
Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak | (foto: Franz W. / Pixabay)

O časovnih prepovedih gnojenja

Kmetijstvo | 20.02.2024, 06:02 Robert Božič

Z gnojenjem zemlji vračamo hranila, ki jih v času vegetacije gojene kmetijske rastline porabijo. Uredba o varstvu voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov predpisuje, da se v zimskem času, ko vegetacija miruje in rastline dušika ne potrebujejo, ne sme gnojiti z gnojili, ki vsebujejo dušik.

Splošna prepoved gnojenja od 15. oktobra do 1. marca

Splošna časovna prepoved gnojenja s tekočimi organskimi gnojili je od 15. novembra
do 1. marca, splošna časovna prepoved gnojenja s hlevskim gnojem pa od 1. decembra do 15. februarja. Prav tako velja tudi splošna časovna prepoved gnojenja z mineralnimi gnojili, ki vsebujejo dušik, in sicer od 15. oktobra do 1. marca.

Splošna prepoved gnojenja velja tudi v času kadar so tla pokrita s snežno odejo, zmrznjena alinasičena z vodo, ne glede na datum.

Izjeme glede prepovedi gnojenja

V posameznih primerih pa predpisi dopuščajo tudi poznejšo jesensko ali zgodnejšo pomladansko uporabo dušičnih gnojil. To velja tako za področje submediteranskega podnebja, kot tudi za gnojenje v zaščitenih prostorih za kmetijsko pridelavo (rastlinjakih).

Omejitve gnojenja za submediteransko območje Slovenije
Omejitve gnojenja za submediteransko območje Slovenije © ARO

V primeru dognojevanja ozimin in priprave njiv za setev jarin ter trav in travno deteljnih mešanic pa lahko kmetje vsa živinska gnojila in tudi mineralna gnojila, ki vsebujejo dušik uporabijo od 15. februarja naprej in tako žitom omogočijo hranila, ki so nujno potrebna za dobro razraščanje kar posledično zelo vpliva tudi na pridelek.

Omejitve gnojenja za celinsko območje Slovenije
Omejitve gnojenja za celinsko območje Slovenije © ARO

Več o tem je v nedeljski kmetijski oddaji svetoval tudi mag. Jože Mohar iz semenarske hiše Agrosaat.

Kmetijstvo
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...