Maja MorelaMaja Morela
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Petra StoparPetra Stopar
Med hranimo v temnem in hladnem prostoru (foto: Leonardo Fregoni / Unsplash.com)
Med hranimo v temnem in hladnem prostoru | (foto: Leonardo Fregoni / Unsplash.com)

Franc Šivic: Ne kupujte poceni medu

Svetovalnica | 15.02.2024, 16:12 Mirjam Judež

V Svetovalnici smo govorili o naravni sladki snovi, ki jo pridelajo čebele, pa tudi o drugih čebeljih pridelkih. Kako nam med lahko pomaga ohranjati in krepiti zdravje? Ste vedeli, da se bodo krvaveče rane, če jih namažemo z medom, hitreje zacelile? Z nami je bil izvrsten čebelar in dober poznavalec čebel in čebeljih pridelkov Franc Šivic, tudi avtor knjige ’Moje življenje s čebelami’. Z gostom se je v Svetovalnici pogovarjal Blaž Lesnik.

V hladnih mesecih je veliko prehladov, kašlja, viroz. Kako si lahko pomagamo s čebeljimi pridelki?

»Kar vsi čebelji pridelki so dobrodošli v zimskem in prehodnem času do pomladi, ko razsajajo gripe, prehladi. V naši družini uporabljamo med vsak dan. Z ženo ga pojeva približno kilogram na teden. Slišati je veliko, ampak ga uporabljamo pri zajtrku in za slajenje kompotov iz domačega sadja, za sladkanje čaja. Vse sladimo z medom. Kristalni sladkor uporabljamo le, če je potrebno dokrmiti čebele jeseni, ko manjka medu za prezimovanje.«


Med je odlična hrana, pa tudi zdravilo. 

»Med pogosto uporabljajo za zdravljenje ran. V naši družini že desetletja uporabljamo med, če se nekdo udari, ureže, če teče kri … Med je koncentracija večinoma dveh sladkorjev: glukoze in fruktoze, kar povzroči hogroskopnost medu. To pomeni, da med potegne vodo iz krvi, če ga damo na rano in takoj uniči bakterije, ki se začnejo naseljevati na njej. V medu je poleg drugih stvari tudi t. i. glukoza oksidaza, encim, ki v zrelem medu miruje. Ko pride v stik z vodo, se prebudi, začne razkrajati, oksidirati glukozo, pri tem se sproščata vodikov peroksid in glukonska kislina. To dvoje deluje kot antibiotik in uničuje bakterije. Ko med rano očisti, stimulira drobne žilice, da vraščajo v rano, prinašajo hrano, da se rana čim prej zaceli. Na rano nanašamo zrel med, ki vsebuje 17 % vode. To je najbolj kakovosten med za zdravljenje ran in tudi za uživanje.«

Naš sogovornik: priznani čebelar Franc Šivic
Naš sogovornik: priznani čebelar Franc Šivic © Blaž Lesnik

Omenili ste cvetni prah, ki ga je potrebno uživati svežega.

»Cvetni prah je sestavljen iz drobnih, mikroskopsko majhnih zrnc, ki imajo precej trdo lupinico. Pri svežem cvetnem prahu je razmeroma mehka, ko pa se ga posuši, postane trda. Priporočajo uživanje svežega cvetnega prahu ali svežega zamrznemo, potem pa ga lahko uživamo vse leto. Pomembno je, da ga redno uživamo predvsem moški, saj znižuje prostatični specifični antigen (PSA), ki je marker za to, kaj se dogaja s prostato.«

Koliko cvetnega prahu naj bi uživali?

»Moškim svetujejo, naj ga vsak dan pojedo veliko zvrhano žlico (15 gramov) ali celo dve. Ob rednem uživanju hitreje pada vrednost PSA. Pri ženskah je pa tako: če ga uživajo polno žlico, lahko začnejo rasti dlake na obrazu, ker cvetni prah vsebuje moške hormone. Je zdravilen tudi za ženske, ampak naj ga pojedo največ pol žlice. Povem iz izkušenj. (smeh) Pozanimajte se, kateri čebelar ima zamrznjen svež cvetni prah, saj je veliko bolj aktiven kot v suhi snovi.«

Čebelarji so znani po tem, da so umirjeni, trezni, delavni, disciplinirani, redoljubni. Vsega tega se učijo od čebel.

Večina medu kristalizira …

»Drži, toda nekateri kupci želijo, da je med tekoč, zato ga nekateri čebelarji segrevajo, a največ do 40 stopinj. Pri teh temperaturah ne bo izgubil čisto nič. Če ga bo čebelar pregreval na 70 stopinj, je s tem je uničil nekatere encime, kar je velika škoda. Tak med je samo sladak, ne vsebuje pa zdravilnih snovi, ki jih sicer med ima. Med moramo hraniti v hladnem in temnem prostoru.«

Kako naj uživamo propolis?

»Propolis se običajno dobi v stekleničkah kot tinkturo, raztopljen v alkoholu. Lahko ga spijete v čaju, grgrate ali, če imate težave v grlu, ga nakapate na kocko sladkorja in ližete, da se počasi topi v ustih. Propolis lakira grlo in v njem uničuje bakterije. Obstaja tudi propolis na vodni osnovi. Pri nekaterih čebelarjih lahko dobite zmlet propolis, ki ga lahko zaužijete v jogurtu, v hrani, v tekočini, in je enako učinkovit kot tisti v alkoholu.«

Med moramo hraniti v hladnem in temnem prostoru.

Kaj nam sporoča cena medu?

»Skoraj polovica medu, ki prihaja zlasti iz vzhodnih držav, Azije, Kitajske, je ponarejenega. Ne kupujte medu, ki je poceni v velikih trgovinskih verigah. Med ne more biti poceni. Proizvodni stroški so od 8 do 9 € za kilogram. Če stane 4 ali 5 €, je zelo sumljivo. Tak med ni med, to je izdelek iz kitajskih tovarn. Tudi oznaka »med iz držav EU« je goljufija. Čebelarji se borimo, da bi se vedelo, iz katere države Evropske unije je.«

Svetovalnica
Tjaša in Uroš Steklasa (photo: Rok Mihevc) Tjaša in Uroš Steklasa (photo: Rok Mihevc)

Do konca koncerta Klic dobrote zbrali ...

Slovenska karitas je pripavila že 34. dobrodelni koncert Klic dobrote za slovenske družine v stiski. Iz dvorane Golovec v Celju so ga lahko neposredno spremljali gledalci RTV SLO 1 in poslušalci ...

Skupinska fotografija radijskih sodelavcev (photo: Rok Mihevc) Skupinska fotografija radijskih sodelavcev (photo: Rok Mihevc)

30 let največje slovenske župnije

28. november je za Radio Ognjišče že tri desetletja prazničen. Na ta dan leta 1994 smo v ljubljanskem studiu, ki se nahaja v polkletnih prostorih Zavoda svetega Stanislava, začeli z oddajanjem ...

Domen Kljun (photo: Rok Mihevc) Domen Kljun (photo: Rok Mihevc)

Klic dobrote še vedno odmeva. Do danes zbrali že...

Teden Karitas, ki je letos potekal pod sloganom »Poti do srca«, se počasi zaključuje. Osrednji dogodek - koncert Klic dobrote - ki ga je v sredo gostila celjska dvorana Golovec, je tudi letos v ...

Franci Trstenjak, Valentin Areh, Tanja Dominko, Danijel Poslek in Aljoša Rehar (photo: Rok Mihevc) Franci Trstenjak, Valentin Areh, Tanja Dominko, Danijel Poslek in Aljoša Rehar (photo: Rok Mihevc)

30 let Radia Ognjišče: O medijih z mediji

V oddaji Pogovor o smo gostili pomembne soustvarjalce slovenskega medijskega prostora in se posvetili aktualnemu stanju in spremembam v preteklih treh desetletjih. Med sogovorniki so bili ...

Mag. Martin Lisec, logoterapevt (photo: NL) Mag. Martin Lisec, logoterapevt (photo: NL)

Glas za zdravje je glas za življenje

Lahko skrbimo za vse - smo rekreativni, jemo zdravo in skrbimo za svoj čustveni odziv, pa nas življenje včasih preseneti. Če gledamo s psihološkega, duhovnega vidika, je zelo pomembno, pravi Mag. ...