Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Protestni shod sodnikov. (foto: STA)
Protestni shod sodnikov. | (foto: STA)

"Sodniki od vlade zahtevamo zgolj to, kar dnevno zahtevamo od strank"

Slovenija | 07.02.2024, 13:01 Rok Mihevc Slovenska tiskovna agencija

Na slovenskih sodiščih je danes potekal enourni protestni shod za vladavino prava. Kot so sodniki poudarili v protestni izjavi, protestirajo proti zlorabi oblasti in ignoranci, ki jo kažejo vladajoči. Pri tem jih je podprl tudi predsednik vrhovnega sodišča Miodrag Đorđević.

Načrtna ignoranca?

Slovensko sodniško društvo je v protestni izjavi zapisalo, da je minilo že več kot mesec dni od roka, ki ga je ustavno sodišče postavilo vladi in državnemu zboru za odpravo ugotovljenih protiustavnosti v zvezi s plačnim položajem sodnikov. Opozarjajo, da vladajoči še naprej navedeno odločbo ustavnega sodišča načrtno ignorirajo.

Oblast mora biti prva, ki spoštuje sodne odločbe

»Protestiramo proti taki zlorabi oblasti, ki jo celo predsednica republike označuje za pravno huliganstvo. Protestiramo proti popolni ignoranci, ki jo vlada in državni zbor kažejo do sodstva in sodnikov. Obnašata se, kot da sodstvo ne obstaja, ignorirajo se vsa naša vabila in protesti. Protestiramo proti aroganci, ki jo vlada in državni zbor kažeta do sodstva in sodnikov. Oblast mora biti prva, ki spoštuje sodne odločbe,« je pojasnil kranjska sodnica Jana Škerbinek.

»Pošteno živeti, ne škodovati, vsakemu dati to, kar mu pripada.«

Prikimal ji je sodnik Uroš Ferjan. »Apeliramo na javnost, domačo in mednarodno, da z vsemi sredstvi prisili politično odločevlace, da spoštujejo vladavino prava, torej tudi sodne odločbe. Le če vsi tako ravnamo, se je mogoče izogniti anarhiji, brezvladju in nasilju oblasti. Od vlade in državnega zbora zahtevamo zgolj to, kar dnevno zahtevamo od strank v sodnih postopkih, spoštovanje ustave, zakonov in odločb sodišč. V tem duhu se pred jutrišnjim praznikom spomnimo še na osnovna načela prava – »honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tribuere«, pošteno živeti, ne škodovati, vsakemu dati to, kar mu pripada.«

V tem duhu se pred jutrišnjim praznikom spomnimo še na osnovna načela prava – »honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tribuere«, pošteno živeti, ne škodovati, vsakemu dati to, kar mu pripada.

Simbolična pesnitev Krsta pri Savici

Protestno izjavo so prebrali na protestnih shodih, ki so pod sloganom "100 tog za vladavino prava" potekali po vseh sodiščih. Poleg tega so simbolično prebrali del uvoda pesnitve Franceta Prešerna Krst pri Savici.

Kolege podpira tudi predsednik vrhovnega sodišča

Ukrepe sodniškega društva za uresničitev ustavne odločbe glede plač sodnikov je podprl tudi predsednik vrhovnega sodišča Miodrag Đorđević. Poudaril je, da je njena uresničitev še posebej pomembna, ker se nanaša na materialno neodvisnost sodnikov in opozarja na enakopravnosti vej oblasti. »Neodvisnost sodstva je namreč temeljni kamen našega sodnega sistema, ki zagotavlja pošteno in pravično obravnavo za vse državljane.«

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.