Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Škof Peter Štumpf (foto: Škofija Murska Sobota)
Škof Peter Štumpf | (foto: Škofija Murska Sobota)

Škof Peter Štumpf o Kleklovem letu

Slovenija | 12.01.2024, 08:48 Alen Salihović

Občina Črenšovci je leto 2024 razglasila za Kleklovo leto. Mineva 150 let od rojstva duhovnika in politika Jožefa Klekla starejšega, ki je imel veliko vlogo pri združitvi prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Občina se je ob tej obletnici povezala s škofijo Murska Sobota, župnijo Črenšovci in Fundacijo Jožefa Klekla starejšega s katerimi so pripravili celoletni niz dogodkov. Soboški škof Peter Štumpf je na nedavni novinarski konferenci predstavil pomen Kleklovega leta in naštel nekatere dogodek. Njegov zapis objavljamo v celoti.

Kleklovo leto 2024 - Vračanja in vrnitev

Že sredi lanskega leta smo se z duhovniki na naših mesečnih srečanjih pričeli pogovarjati o bližajočem se Kleklovem letu. Razmišljali smo, kako bi pristopili do priprav in izvedbe raznih dogodkov, s katerimi bi lahko nagovorili naše ljudi. Glede na to, da je Klekl kot upokojeni duhovnik preživel svoja najbolj plodovita leta v Črenšovcih, to je od leta 1910 do 1943, smo na Zboru svetovalcev soboške škofije bili mnenja, da težišče vseh dejavnosti prestavimo v Črenšovce. Tedanje verske, pa tudi družbene razmere, so bili Črenšovci najbolj ugoden prostor za Kleklovo delovanje. Tukaj se je počutil dobro, sprejeto. Tu je lahko nagovarjal ljudi ob mnogih javnih shodih, tukaj je lahko deloval kot publicist, v črenšovskih župnijski cerkvi, je lahko veliko molil, saj je bilo njegovo domovališče bilo blizu cerkve.

Danes zelo dobro vemo: Če ne bi bilo našega 'Velkoga Kleklina' bi tukaj ne bi bili to, kar sedaj smo. Gre za veliko reči, zakaj sedaj smo to, kar smo. In te reči bi radi v Kleklovem letu še bolj proučevali, spoznavali, ju tudi občudovali. Kleklovo leto preprosto pomeni našo hvaležno Bogu in Kleklu za nas.

Škofija Murska Sobota čuti versko in moralno dolžnost, da poskrbi, da se Kleklovi posmrtni deli telesa iz pokopališča v Murski Soboti vrnejo nazaj v njegove Črenšovce. O tem sva se najprej pogovarjala s tukajšnjim župnikom Zoranom Carjem. Predlagal sem mu, da bi Kleklove posmrtne dele telesa prenesli v črenšovsko župnijsko cerkev in jih shranili v njeni kapeli Fatimske Matere Božje. Župnik je s tem soglašal in potem sem o tem obvestil tudi Zbor svetovalcev soboške škofije, ki je to pobudo sprejel. To odločitev sem potem povedal črenšovskem župljanom na lanskoletni birmi v župnijski cerkvi.

Črenšovski župljani in občani imajo izkušnjo, imajo voljo, predvsem pa veliko spoštovanje in ljubezen do Klekla. Tako smo tudi s škofijske strani ustanovili Odbor za pripravo in izvedbo Kleklovega leta. Člani odbora so večinsko iz črenšovske občine in župnije, na čelu županjo gospo Vero Markoja in tukajšnjim župnikom gospodom Zoranom Carjem. Zelo smo hvaležni tudi Fundaciji Jožefa Klekla st., ki jo vodi prof. dr. Andrej Hozjan, za pomemben doprinos k temu letu. Vsi člani odbora imajo svoja samostojna področja delovanja in zato tudi svoje sodelavce in pomočnike. S Kleklovim letom torej na nek način nadaljujemo častitljivo tradicijo mnogo tega, kar se v zvezi s Kleklom že dogaja v Črenšovcih in tudi drugod po škofiji. In zato pomeni to leto tudi nekakšno nadgradnjo v smislu, da se glede Klekla spomnimo tudi na to, kar smo že mogoče pozabili, in pa tudi da odkrijemo, kar mogoče o njem še nismo vedeli.

Klekla želimo ponesti tudi v župnije soboške škofije in na občine na njenem ozemlju. Zato pripravljamo dogodke čez vse leto, najpomembnejši pa bodo v letošnjem oktobru v Črenšovcih. Za izvedbo bodo poskrbeli črenšovska občina, župnija in soboška škofija, prenosa Kleklovih posmrtnih delov telesa pa tudi soboška stolna župnija.

Pomembnejši dogodki

  • Filmi o Kleklu in prireditvah v Črenšovcih, za izbor prof. dr. Andrej Hozjan.

  • Znanstveni simpozij o pomenu Jožef Klekla st. kot duhovnika za današnji čas. Simpozij v okviru Inštituta za zgodovino Cerkev pri Teološki fakulteti Univerze Ljubljana pripravlja in koordinira zaslužni profesor dr. Bogdan Kolar.

  • Razstava o Kleklu, ki jo pripravlja prof. dr. Andrej Hozjan.

  • Akademija o Kleklovem življenju, ki jo pripravlja gospa Andreja Sever.

  • Slovesnost prenosa posmrtnih delov njegovega telesa iz Murske Sobote in izpostavitev krste v črenšovski župnijski cerkvi, da bodo ljudje lahko prišli molit in se Bogu zahvalit za dar tega prekmurskega velikana, in končno se tudi osebno srečat s 'Velkim Kleklinom'.

  • Slovesna sveta maša, 13. oktobra 2024, ki bo krona Kleklovega leta. Pri tej sveti maši bodo peli združeni pevskih zbori iz črenšovske župnije in ostalih župnij soboške škofije ob orkestralni spremljavi. Petje zborov in orkestralno izvedbo koordinirata in vodita Daniel in Katja Kovač.

  • Slovesnost ob 120-letnici izida Marijinega lista in 110 letnic Novin: sveta maša 8. decembra 2024. 

Nekatera spremljevalna dogajanja v Kleklovem letu:
  • Prispevki v dvomesečniku Poti k Bogu, v letnem koledarju Stopinje, postavitev škofijske internetne strani, na kateri bodo objavljeni spremljevalni dogodki, facebooke stran, ki bo tedensko objavljala Kleklove misli,

  • Osnutke za štiri nedeljske pridige pripravlja generalni vikar gospod Lojze Kozar s katerim bodo duhovniki vernikom osvetlili Kleklov pomen za krščansko vero in slovenstvo ne obeh straneh Mure in jih bodo tako tudi duhovno pripravili na dan prekopa in prenosa njegovega telesa iz Murske Sobote v Črenšovce.

  • S katehetsko olimpiado, ki jo pripravlja voditelj Škofijske pastoralne službe mag. Simon Štihec bodo tudi veroučenci seznanjeni s Kleklom in njegovim delom.

  • Na mesečenih duhovno pastoralnih srečanjih duhovniki soboške škofije že od bliže spoznavamo od lanskega septembra.

 

V Katoliški cerkvi sedaj obhajamo škofovsko sinodo, ki nas hoče srečati drug z drugim v poslušanju, dialogu, molitvi, razločevanju in potem tudi odločanju. Zato na tej poti iščemo tudi pomočnike za takšna srečanja. Klekl je skupaj z ljudmi dobro hodil po teh poteh. Bil je pred svojim časom, tako je tudi že trasiral mnoge poti v naš čas. In te poti bi radi še bolj izgrebli iz pozabe in ji na novo utrditi. Dobro je imeti na nebu naroda zvezde, ki svetijo, da vemo, kako in kam hoditi, da vsestransko napredujemo in zato tudi obstanemo.

Črenšovci, 9.1.2024

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.