Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Pohod za mir (foto: Silvester Gaberšček)
Pohod za mir | (foto: Silvester Gaberšček)

Hočemo mir, prizadevamo si za mir!

Cerkev po svetu | 05.01.2024, 11:33 Marjana Debevec

V času, ko se zdi, da ves svet na takšen ali drugačen način čuti posledice vojn, so na Silvestrovo v Gorici in Novi gorici pripravili pohod za mir. Kar 1000 ljudi je na pobudo italijanskega gibanja Pax Christi izrazilo svojo zavezanost gradnji miru in dialoga.

Na Silvestrovo sta bili mesti Gorica in Nova Gorica prizorišči čezmejnega dogodka, 56. državnega pohoda za mir na italijanski nacionalni ravni, ki ga vsako leto pripravi gibanje Pax Christi. Letos so v pripravi sodelovale Škofovska komisija za družbene problematike, delo, pravico in mir, goriška nadškofija, združenje Azione cattolica, Karitas, gibanje Fokolarov ter Škofija Koper in novogoriška župnija.

Kljub slabemu vremenu številni izrazili svojo zavezanost miru

Vikar v novogoriški župniji Bogdan Vidmar je za naš radio povedal, da konkatedrale v Novi Gorici še nikoli ni videl tako polne. Pohodniki so se zbrali na italijanski strani mejnega prehoda Rožna dolina, od koder so vozili avtobusi na Oslavje, kjer je udeležence nagovoril goriški nadškof Carlo Roberto Maria Redaelli z gosti.

Postaja je bila tudi na Trgu Travnik, kjer je imel krajše predavanje univerzitetni profesor Luca Grijon na temo umetne inteligence in miru. Kljub slabemu vremenu je bil dogodek zelo dobro obiskan, na italijanski strani ocenjujejo okoli 1000 udeležencev tako, da je bila cerkev sv. Ignacija na Travniku tako polna, da so ljudje sedeli celo po oltarnih stopnicah in po tleh v kapelah in v prezbiteriju.

Polna cerkev v Novi gorici
Polna cerkev v Novi gorici © Anton Harej

Pohod se je nadaljeval do sinagoge, nato do Trga Evrope, trga obeh Goric, kjer je Silvester Gabršček spregovoril o združeni Evropi in miru.

Korak do evropske prestolnice kulture

Slovesno sveto mašo je daroval goriški nadškof Carlo Roberto Maria Redaelli ob somaševanju velikega števila duhovnikov iz obeh držav, ki so prišli hodit in molit za mir. Mašo je v živo predvajala italijanska televizija TV2000. Tudi to je po besedah Bogdana Vidmarja pripomoglo k temu, da bodo Italijani bolje spoznali Gorico in Novo gorico, ki bosta leta 2025 evropska prestolnica kulture.

Med udeleženci je bilo tudi opazno število mednarodne skupine mladih, ki so se že popoldan udeležili srečanja Gibanja fokolarov Furlanije in Julijske krajine ter Benečije v Kulturnem centru Lojzeta Bratuža, tudi tam je bila velika dvorana povsem polna. »Na obeh dogodkih je vzdušje dišalo po nečem novem in obetajočem,« je zapisal eden od predavataljev Silvester Gaberšček.

Za ohranitev evropske duše

V svojem razmišljanju je kot znamenje upanja omenil povezovanje krščanskih gibanj (katoliška, evangeličanska, anglikanska, reformirana, pravoslavna,...) v Evropi. S podpisom posebne zaveze leta 1999 so začela tkati t.i. mrežo Prijateljev Skupaj za Evropo.

»S ciljem ohranitve Duše v Evropi danes to mrežo širom Evrope sestavlja 300 različnih krščanskih gibanj in verskih skupnosti, nastala mreža prijateljev Evrope je v naslednjih letih pripravila zelo odmevna mednarodna množična srečanja Skupaj za Evropo kot so bila leta 2004 in 2007 v Stuttgartu, 2012 v Brusselju in 2016 v Münchenu, vsako leto pa se animatorji te mreže srečajo na rednem usklajevalnem forumu v eni izmed držav članici EU,« je poudaril Gaberšček in povedal, da je bilo zadnje tovrstno srečanje sredi novembra v romunskem mestu Temišvar – letošnji evropski prestolnici kulture.

Na srečanju v Romuniji se je zbralo 350 udeležencev, predstavnikov 51 gibanj in verskih skupnosti iz 29 držav, med katerimi so bili visoki katoliški, pravoslavni, evangeličanski in drugi cerkveni dostojanstveniki kot tudi vidnejše osebnosti iz sveta politike Romunije in drugih držav.

Za miroljubno komunikacijo

»Udeleženci Foruma so pripravili Deklaracijo, ki v 3 točkah poziva k skupnemu pričevanju v veri ter skupnem zaupanju, da sredi raznolikosti našega izvora lahko le Sveti Duh obnovi binkoštni čudež poslušanja, govorjenja in medsebojnega razumevanja.

S tem se - zlasti v času katastrofalnih dezinformacij, "lažnih novic", "sovražnega govora" in "kulture odmetavanja" - ustvarja resnicoljubna in miroljubna komunikacija, ki je podlaga za novo pripoved zgodbe Skupaj za Evropo; skupnosti, ki temelji na občestvu po vzoru Ljubezni troedinega Boga,« je o srečanju v Romuniji povedal Silvester Gaberšček.

Pohod za mir v organizaciji gibanja Pax Christi
Pohod za mir v organizaciji gibanja Pax Christi © Silvester Gaberšček

Forum za mir v Kopru in sporočilo mladih

Spomnil je tudi medreligijski Forum, ki je sredi junija potekal v Kopru pod naslovom: Religije za mir na Balkanu. Spomnimo, da se ga je udeležilo 180 predstavnikov katoliške, evangeličanske, srbsko pravoslavne in makedonsko pravoslavne ter islamske verske skupnosti skupaj z veleposlaniki iz šestnajstih držav v zemljepisnem loku od Turčije do Avstrije.

Znamenje upanja so bili številni mladi, ki so se udeležili pohoda za mir. Mnogi so skupaj preživeli prehod v novo leto in se zavezali, da si bodo prizadevali graditi mir v svojih okoljih.

Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.