Meta PotočnikMeta Potočnik
Spomenik žrtvam prometnih nesreč na Žalah v Ljubljani (foto: Zavod Varna pot)
Spomenik žrtvam prometnih nesreč na Žalah v Ljubljani | (foto: Zavod Varna pot)

VIDEO: Na Žalah položili venec v spomin žrtvam prometnih nesreč

Slovenija | 17.11.2023, 17:31 Petra Stopar

Črna pentlja, ki ponazarja cesto, je simbol svetovnega dne spomina na žrtve prometnih nesreč, ki ga zaznamujemo tretjo nedeljo v novembru. V Zavodu Varna pot sporočajo, da je sloganu »Spominjajmo se, pomagajmo in ukrepajmo« v letošnjem letu dodan nov poudarek – »Živeti s posledicami«. Ta nas po kot posameznike in družbo spodbuja, da osvetlimo nevidni svet žrtev prometnih nesreč ter sooblikujemo sistem z najvišjimi standardi na področju pravic, podpore in zaščite žrtev. Nadškof Stanislav Zore pa je poudaril pomen zavedanja o svetosti človeka na vseh prizoriščih življenja, ne le na krajih spominskih obeležij.

Slovenske ceste so od osamosvojitve do letošnjega leta zahtevale več kot 7800 življenj, poškodovalo se je več kot tristo tisoč udeležencev v prometu, navajajo v Zavodu Varna pot in nas spodbujajo, da si vzamemo trenutek za razmislek in zastavimo vprašanje, kdo stoji za temi številkami.

V sklopu Svetovnega dne potekajo prireditve in aktivnosti v številnih lokalnih okoljih in izobraževalnih ustanovah. Že v četrtek je bila slovesnost ob osrednjem spominskem obeležju, čigar pobudnik, predsednik Zavoda Varna pot Robert Štaba, je dejal, da so pred desetletjem želeli postaviti spomenik tistim, ki so jih naše ceste hudo zaznamovale - žrtvam, njihovim bližnjim in povzročiteljem. Predstavlja točko soočenja, miru, sočutja, spomina in opomina.

To je simbolni kraj spominjanja in sočutja, meni tudi ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Poudarja, da gre vedno za človeka: »Danes je bilo na tem mestu že nekajkrat rečeno, da je življenje sveto, da je dragoceno. Mi moramo priti do zavesti, da bo življenje sveto ne samo na krajih spominjanja, ampak na vseh mestih in prizoriščih vsakdanjega življenja. Tam se v resnici oblikuje človek, ki se bo tudi v prometu vedel odgovorno in tudi upošteval vse druge udeležence v prometu.« Začne pa se v vrtcu, nadaljuje nadškof, z objavami v naših medijih, s protesti na ulicah, s slogani, ki jih pišejo po naših fasadah, s splošno kulturo spoštovanja življenja, poudarja nadškof.

Mi moramo priti do zavesti, da bo življenje sveto ne samo na krajih spominjanja, ampak na vseh mestih in prizoriščih vsakdanjega življenja.

Direktor direktorata za policijo in druge varnostne naloge na ministrstvu za notranje zadeve Gregor Hudrič je povedal, da promet in cesta napak ne oproščata, dovolj je zgolj trenutek in življenje se lahko posamezniku popolnoma spremeni. »Najhujše posledice prometnih nesreč, v katerih so smrtne žrtve in hude telesne poškodbe, občutijo predvsem družine. Posledice prometnih nesreč posredno pomenijo tudi škodo za celotno družbo. V Sloveniji si neprestano prizadevamo zmanjšati število mrtvih in hudo poškodovanih v cestnem prometu. Leta 2008 je na slovenskih cestah denimo umrlo 214 udeležencev cestnega prometa, lani 85,« je navedel. Dolgoročni cilj pa je nič mrtvih in nič hudo poškodovanih zaradi prometnih nesreč oziroma tako imenovana Vizija NIČ.

Arhitekt in avtor spomenika Marko Mušič je dejal, da obeležje presega vsakdanjost in pragmatičnost in sega v obrežje pomenskosti in duhovnosti. Ob tem si je izposodil Voltairovo misel, da nesreča prihaja na krilih in odhaja peš. Direktorica Agencije za varnost prometa (AVP) Simona Felser je dodala, da občutki bolečine, nemoči in praznine niso nemi spremljevalci tragične izgube najbližjega v prometni nesreči, ampak brezčasen simbol človeške tesnobe.

Spominu na žrtve so se poklonili tudi nekdanji škof evangeličanske cerkve Geza Filo, mufti Islamske skupnosti v RS Nevzet Porić in predstavnik pravoslavne cerkve v Ljubljani paroh Aleksander Vradović.

Slovenija
Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc) Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc)

Premestitve duhovnikov v škofiji Novo mesto

V Škofiji Novo mesto so zaključili z imenovanji in osebnimi spremembami škofijskih duhovnikov, podatke so javno objavili na spletni strani škofije. Tudi duhovniki so že dobili dekrete, v ...

Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa) Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa)

Samo svetnik lahko tako prebudi eno mesto!

V središču jubileja, ki ga koprska škofija obhaja ob 1500 letnici prihoda Sv. Nazarija v Koper, je današnji praznik, saj 19. junija obhajamo njegov god. Nanj so se v stolni župniji, koprski ...

Monika Brilly (photo: Maja Morela) Monika Brilly (photo: Maja Morela)

Meliso v vodo za osvežitev

V tokratnih minutah za svetovanje smo se osredotočili na osvežilne pijače, ki jih lahko pripravimo doma. S tovrstnimi napitki sel lahko hladimo v prihajajočih vročih dneh. Gostja je bila Monika ...