Slavi KoširSlavi Košir
Mark GazvodaMark Gazvoda
Helena KrižnikHelena Križnik

Kaj lahko vsak od nas stori za večjo varnost v prometu?

Politika | 14.11.2018, 18:45 Petra Stopar

»Ne alkoholu, uporaba varnostnega pasu, uporaba čelade, omejitev hitrosti ... Vse to je zaradi nas, ne zaradi drugih,« pravi Robert Štaba, ki je prepričan, da bo Slovenija nekega dne dosegla Vizijo nič. To pa je nič smrtnih žrtev in nič hudo telesno poškodovanih oseb zaradi prometnih nesreč.

Letos je na slovenskih cestah življenje izgubilo že več kot 80 ljudi. Vsako leto v prometnih nesrečah po svetu umre približno 1,24 milijona ljudi, poškodovanih jih je od 20 do 50 milijonov. Pet milijonov jih za vedno ostane invalidnih. Več kot polovica odstotkov umrlih je starih od 15 do 44 let.

Predsednik Zavoda varna pot Robert Štaba poudarja, da je bila med letoma 2001 in 2007 Slovenija na repu Evropske unije na področju cestnoprometne varnosti: »Danes je boljša od večine evropskih držav in je nekje nad polovico. Vendar za tako majhen narod je izziv zelo kristalen. Tako malo nas je, da se med seboj pogovorimo, kako drug drugega spoštovati in ravnati na cestah, da bomo najboljša država v Evropi ali pa na svetu, če hočete. Imamo vse pogoje. Imamo relativno dobro infrastrukturo, dobra vozila, lepe programe v vrtcih, osnovnih šolah … en kup neke preventive, samo razumeti moramo, da je ’ne’ alkoholu, uporaba varnostnega pasu, uporaba čelade, če hočete, omejitev hitrosti itd. zaradi nas, ne zaradi drugih.« Kot nadaljuje, Vizija NIČ »ni nekaj iluzornega«, saj se ji že približujejo skandinavske in druge evropske države, ki imajo po več deset milijonov prebivalcev.

Če bi ceste spregovorile - slogan letošnjega svetovnega dne spomina
Če bi ceste spregovorile - slogan letošnjega svetovnega dne spomina © Zavod Varna pot

Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč bomo obeležili v nedeljo, 18. novembra. Na ta dan bo v Stolnici svetega Nikolaja v Ljubljani ob 10.30 tudi sveta maša, v četrtek, 15. novembra ob 11. uri, pa bo poklon žrtvam pri osrednjem slovenskem obeležju na Pokopališču Nove Žale. Osrednja prireditev bo v soboto, 17. novembra ob 17. uri, v ljubljanski Mestni hiši.

Osrednje obeležje v spomin na žrtve prometnih nesreč so leta 2013 postavili na Žalah v Ljubljani
Osrednje obeležje v spomin na žrtve prometnih nesreč so leta 2013 postavili na Žalah v Ljubljani © Zavod Varna pot

Če ste v stiski in potrebujete psihološko pomoč, se lahko obrnete na Zavod Varna pot
Če ste v stiski in potrebujete psihološko pomoč, se lahko obrnete na Zavod Varna pot © Zavod Varna pot

Politika, Sociala, Evropska Unija, Oddaje
Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si) Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si)

Osvežitvene vožnje za velikane vožnje

Vsi, ki vozijo, so bolj ali manj prepričani, da to opravljajo odlično. Če smo čisto pošteni, bi vsakemu od nas koristil napotek, kako smo lahko še boljši. Osvežitvena vožnja je prava izbira, o ...

Študent (photo: pixabay) Študent (photo: pixabay)

Točkujejo se cenzus, uspeh in razdalja

Študenti višješolskega in visokošolskega študijskega programa lahko zaprosijo za bivanje v študentskem domu ali pri zasebnikih za prihajajoče študijsko leto. Kandidati prošnjo za sprejem oddajo ...