Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Romanje v Einsiedeln 2023 (foto: Zvone Podvinski)
Romanje v Einsiedeln 2023 | (foto: Zvone Podvinski)

Slovenci v Švici na Slomškovo nedeljo s škofom Jamnikom

Slovenci po svetu | 25.09.2023, 11:51 Matjaž Merljak

V Einsiedelnu v Švici so tradicionalno zbrali slovenski rojaki. Tokrat so se zahvalili za 55 let delovanja katoliške misije, hkrati pa je bil to tudi praznik svete birme.

Slovenci se v osrednjem romarskem svetišču v Švici zbirajo na Slomškovo nedeljo od leta 1968, torej 55 let in toliko let deluje tudi tamkajšnja slovenska župnija oz. katoliška misija, ki je vodi mag. David Taljat, ki je tudi podpredsednik Zveze slovenskih misij v Evropi.

K sveti maši je prišlo približno 300 rojakov iz Švice in sosednjih držav. Slovesnosti se je udeležil tudi slovenski veleposlanik Iztok Grmek ter zaposleni na predstavnistvu Slovenije pri OZN v Ženevi.

Somaševanje je vodil škof Anton Jamnik, ki je pri Slovenski škofovski konferenci odgovoren za pastoralo Slovencev po svetu, ob Davidu Taljatu pa je maševal še Zvone Podvinski, ki skrbi za pastoralo Slovencev na Švedskem.

Zbrali so se v zahvali za dar vere, kulture, jezika in povezanosti v eno domovino, je naglasil župnik David Taljat.

Že molitev križevega pota in spovedovanje pred mašo je pokazalo, da rojaki v Švici živijo iz krščanskih korenin in se trudijo v novih razmerah biti žive priče Kristusa.

Švicarski Slovenci v narodnih nošah
Švicarski Slovenci v narodnih nošah © Zvone Podvinski

V pridigi je škof Jamnik izrazil hvaležnost in vse priznanje Slovencem, da se po različnih krajih Švice povezani v živa občestva in radi prihajajo k svetim mašam, za katere s srčno dobroto in veliko požrtvovalnostjo skrbi župnik David, ki mesečno prevozi več tisoč kilometrov. V sodobnih časih smo v Evropi in Švici in Sloveniji poklicani, da s svojim življenjskim zgledom in molitvijo prinašamo ljudem upanje, veselje in človeško bližino še posebej tistim, ki so v različnih preizkušnjah ali iz različnih razlogov v težkem položaju.

Pri sveti maši in v kulturnem programu je prepeval duhovniški oktet Oremus pod vodstvom prof. Damijane Božič Močnik.
Pri sveti maši in v kulturnem programu je prepeval duhovniški oktet Oremus pod vodstvom prof. Damijane Božič Močnik. © Zvone Podvinski

Pri romanju so se spomnil tudi nadškofa Alojzija Šustarja, ki je kar 27 let živel v Švici in je rad romal k Mariji. Njegov zgled in izjemno pomembno vlogo pri osamosvajanju Slovenije je izpostavil tudi veleposlanik.

Mark Ivanec prejel zakrament Svetega Duha.
Mark Ivanec prejel zakrament Svetega Duha. © Zvone Podvinski

"Dolgo druženje po sveti maši na lep jesenski dan je vsem prineslo veliko veselja in poguma, saj taka srečanja pomenijo, da po poti vere hodimo skupaj kot občestvo v skrbi in odgovornosti drug za drugega. Božja in naša Mati Marija pa je zgled in priprošnjica, kako naj bi se vsakdo na svojem mestu trudil spolnjevati Božjo voljo," je svoj zapis iz Einsiedelna sklenil škof Anton Jamnik.

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju