Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Vokalna skupina Plamen iz Toronta v Kanadi leta 2023 (foto: Vokalna skupina Plamen)
Vokalna skupina Plamen iz Toronta v Kanadi leta 2023 | (foto: Vokalna skupina Plamen)

Plamen iz Kanade v Slovenski filharmoniji

Slovenci po svetu | 18.08.2023, 11:00 Matjaž Merljak

Vokalna skupina Plamen iz Toronta v Kanadi bo to nedeljo, 20. avgusta 2023, ob 19.30 nastopila v dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji v Ljubljani. To bo koncert ob 30-letnici delovanja zasedbe, ki ga zaradi epidemije niso mogli izvesti leta 2021.

Skupina, ki jo vodi Marija Ahačič Pollak, deluje že 32 let. Leta 1991 so štiri dekleta slovenskega porekla začele uresničevati svoje sanje; rade bi se naučile peti pesmi iz svojega izročila. Na srečo so se našle z nadarjeno voditeljico Marijo, ki jih je ne le naučila odlično peti, poskrbela je tudi za izvrstno slovensko izgovarjavo in za to, da pojejo s srcem. 

Osvežitev Plamena in sožitje generacij

Ustanovne članice so: Amanda Bergant, Susan Stajan, Tina Štrucel, Sabina Sečnik, Tatjana Smrekar, Julija Konje. V teku let so se dekleta poročila, postale so mamice, nekatere so skupino zapustile, druge so se ji pridružile. Šest pevk je skupini zvestih od začetka, od zadnjega nastopa leta 2019 je prišlo šest novih, skupaj jih bo tokrat nastopilo štirinajst. Zborovodkinja Marija  ne pozabi povedati, da je njihovo delovanje prežeto z veliko odpovedmi in žrtvami, predvsem pa tlakovano s tisoči prevoženih kilometrov.

Vokalna skupina Plamen iz Toronta v Kanadi leta 2023
Vokalna skupina Plamen iz Toronta v Kanadi leta 2023 © Vokalna skupina Plamen

Pesem brez meja

Njihov repertoar je tako pester, da lahko v njem vsakdo najde kaj zase. Vsakič pripravijo tudi kakšno premiero, letos bo to skladba Med iskrenimi ljudmi. Glasbeni gostje, ki bodo Plamen spremljali, izvedli pa tudi samostojne skladbe, so: Anže Rupnik (klavir), Timotej Kosovinc (kitara) in Christine Basili (violončelo).

Častna pokroviteljica koncerta v Slovenski filharmoniji je predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar.

Slovenci po svetu
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

O avtorju