Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Vokalna skupina Plamen iz Toronta v Kanadi leta 2023 (foto: Vokalna skupina Plamen)
Vokalna skupina Plamen iz Toronta v Kanadi leta 2023 | (foto: Vokalna skupina Plamen)

Plamen iz Kanade v Slovenski filharmoniji

Slovenci po svetu | 18.08.2023, 11:00 Matjaž Merljak

Vokalna skupina Plamen iz Toronta v Kanadi bo to nedeljo, 20. avgusta 2023, ob 19.30 nastopila v dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji v Ljubljani. To bo koncert ob 30-letnici delovanja zasedbe, ki ga zaradi epidemije niso mogli izvesti leta 2021.

Skupina, ki jo vodi Marija Ahačič Pollak, deluje že 32 let. Leta 1991 so štiri dekleta slovenskega porekla začele uresničevati svoje sanje; rade bi se naučile peti pesmi iz svojega izročila. Na srečo so se našle z nadarjeno voditeljico Marijo, ki jih je ne le naučila odlično peti, poskrbela je tudi za izvrstno slovensko izgovarjavo in za to, da pojejo s srcem. 

Osvežitev Plamena in sožitje generacij

Ustanovne članice so: Amanda Bergant, Susan Stajan, Tina Štrucel, Sabina Sečnik, Tatjana Smrekar, Julija Konje. V teku let so se dekleta poročila, postale so mamice, nekatere so skupino zapustile, druge so se ji pridružile. Šest pevk je skupini zvestih od začetka, od zadnjega nastopa leta 2019 je prišlo šest novih, skupaj jih bo tokrat nastopilo štirinajst. Zborovodkinja Marija  ne pozabi povedati, da je njihovo delovanje prežeto z veliko odpovedmi in žrtvami, predvsem pa tlakovano s tisoči prevoženih kilometrov.

Vokalna skupina Plamen iz Toronta v Kanadi leta 2023
Vokalna skupina Plamen iz Toronta v Kanadi leta 2023 © Vokalna skupina Plamen

Pesem brez meja

Njihov repertoar je tako pester, da lahko v njem vsakdo najde kaj zase. Vsakič pripravijo tudi kakšno premiero, letos bo to skladba Med iskrenimi ljudmi. Glasbeni gostje, ki bodo Plamen spremljali, izvedli pa tudi samostojne skladbe, so: Anže Rupnik (klavir), Timotej Kosovinc (kitara) in Christine Basili (violončelo).

Častna pokroviteljica koncerta v Slovenski filharmoniji je predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar.

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju