Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Poldej Zunder je prejel Slomškovo priznanje (foto: Matjaž Merljak)
Poldej Zunder je prejel Slomškovo priznanje | (foto: Matjaž Merljak)

Najbolj zaslužen mentor mladim na avstrijskem Koroškem

Slovenci po svetu | 19.09.2023, 11:28 Matjaž Merljak

V Železni Kapli so sinoči župniku in dekanu Poldeju Zundru za dolgoletno pastoralno in kulturno delo podelili Slomškovo nagrado. V imenu Sodalitete, Mohorjeve družbe in Dušnopastirskega urada jo je vročil krški škof Jože Marketz.

Z včerajšnjo slovesnostjo so Slomškovo nagrado spet nekoliko oživili. Prvič so jo podelili leta 2011, nato 2014, potem je dvakrat izpadla. Mišljena kot nagrada za mlade posameznike in skupine ter njihove inovativne projekte v Cerkvi. Letošnji nagrajenec ni mlad po letih, ima pa velike opravka z mladino in je s centrom na Rebrci mladim dal novo priložnost.

Poldej Zunder se je rodil leta 1942 v občini Dobrla vas, v duhovnika je bil posvečen leta 1967 in od leta 1970 deluje v Železni Kapli, najprej kot kaplan, od leta 1984 pa kot župnik. Od leta 1978 je odgovoren tudi za župnijo na Rebrci, kjer je zgradil mladinski center. V Železni Kapli je na njegovo pobudo zaživel Dom Gregor, dom za starejše. Zelo je ponosen na letos obnovljeno farno dvorano, ki je "hiša kulture" v kraju in na tesno sodelovanje s Kulturnim društvom Zarja.

V letih 1995 in 1996 je bil odgovoren tudi za župnijo Galicija, od leta 2006 pa je provizor na Obirskem. Od leta 2017 pa je dekan dekanije Dobrla vas. Leta 2009 je prejel Tischlerjevo nagrado, ki jo podeljujeta Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) in Krščanska kulturna zveza (KKZ). Leta 2011 je bil imenovan za častnega člana stolnega kapitlja krške škofije. Lani je ob osemdesetletnici postal častni občan Železne Kaple.

Jože Till je opisal, kako je Železna Kapla povezana z blaženim Slomškom: "V glavnem oltarju farne cerkve so relikvije blaženega škofa in na severni strani cerkvene stavbe je spomenik Jerneja Mozgana, misijonarja, ki ga je poslal škof Slomšek v Sudan. Tam je misijonaril, težko zbolel in na poti domov, ko mu je bilo šele 35 let, nato rumeno mrzlico umrl."

Geslo dekana in župnika Poldeja Zundra je: Ne bojte se življenja!

Jože Till je še dejal: "Gospod Zunder je odprl mladini boljšo pot v prihodnost. Ima človeško širino. Toplino in pokončnost. Je izjemna osebnost in prijazen človek. Razume duh časa in ga ubesedi v svojih pridigah. Poldeja Zundra določa vitalizem. Njegove besede so polne pozitivne naravnanosti."

Škof Jože Marketz, župnik Poldej Zunder in lavreator Jože Till
Škof Jože Marketz, župnik Poldej Zunder in lavreator Jože Till © Matjaž Merljak

Nagrajenec je v zahvali med drugim dejal: "Naj Bog na priprošnjo blaženega škofa Slomška dopolni vse tisto, kar je bilo pomanjkljivo. Ko potujem v preteklost mojih let, vem, da sem med vami veliko lepega doživel. Najprej v župniji, potem na Rebrci, smem omeniti, še posebej na odru ..."

Več boste slišali v nedeljski oddaji Slovencem po svetu in domovini

Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...

O avtorju