Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Idealni soprog na odru Našega doma (foto: osebni arhiv Maruče Zurc)
Idealni soprog na odru Našega doma | (foto: osebni arhiv Maruče Zurc)

Kdo je “Idealni soprog”?

Slovenci po svetu | 30.08.2023, 12:18 Matjaž Merljak

Rojaki v Argentini so si pred dnevi v Slomškovem domu in v San Justu v Buenos Airesu v lahko ogledali novo gledališko predstavo, to je bil Idealni soprog Oscarja Wildea. Pod režijo se je podpisala Maruča Zurc iz Pristave, ki smo jo tudi poklicali za oddajo Slovencem po svetu in domovini.

Posebnost predstave je, da so v njej nastopili igralci iz več slovenskih Domov in da je bil na odru tudi Argentinec.

Kako je prišlo do sodelovanja igralcev iz več domov?

Že pred leti je bilo v Argentini Slovensko gledališče, ki je povezovalo igralcev iz več Slovenskih domov. Maruča Zurc je idejo obnovila. Tudi zato, ker je bila tokrat na odru že četrta generacija in ker je Slovencev vse manj. Zato bo treba vse več sodelovati in strniti moči.

Vsi igralci so zavzeto, z veseljem in hvaležnostjo sodelovali

Na igro so se začeli pripravljati letošnjega marca, nam je povedala režiserka. Vsi so bili vključeni tudi v pripravo scene: "Dve hiši smo skoraj izropali opreme ..." Zurc je še podčrtala sodelovanje mladih pri zvoku in luči: "To so bili mladi, ki bi lahko svoj čas porabili kakorkoli, a so ga žrtvovali to predstavo," za slovenstvo, lahko mirne duše dodamo.

Še bomo igrali, ker se učimo na odru, ker uživamo in ker gojimo slovensko kulturo in jezik ...

Podnapisi

Predstava je bila opremljena s podnapisi v španskem jeziku. Ti so tokrat prav prišli tudi slovenskemu občinstvu, saj je jezik predstave, predvsem prevod Otona Župančiča, že nekoliko starinski. Obisk je bil obakrat velik: v Slomškovem domu je bilo 18. avgusta, kljub najbolj mrzli noči te zime, okrog 150 ljudi, v San Justu pa v ponedeljek, 21. avgusta, (državni praznik v Argentini) kljub temu, da je bilo več dogodkov (romanje v Lourdes, Pevsko glasbeni večer ...) okrog 300 ljudi.

Vabilo za predstavo Idealni soporog
Vabilo za predstavo Idealni soporog © osebni arhiv Maruče Zurc

Režiserka še dodaja, da imajo že vabila za nova gostovanja, a ta bodo šele naslednje leto - letošnji koledar je že napolnjen z dogodki ... "Zelo nas bi veselilo priti s to igro tudi v Slovenijo," zaključuje režiserka Maruča Zurc. Lani so več kot uspešno gostovali z Jeklenimi magnolijami.

Idealni soprog Oscarja Wildeja
Idealni soprog Oscarja Wildeja © osebni arhiv Maruče Zurc

Idealni soprog - vsi nastopajoči
Idealni soprog - vsi nastopajoči © osebni arhiv Maruče Zurc

 
Slovenci po svetu
Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto) Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto)

V škofiji Novo mesto imenovani trije novi dekani

V škofiji Novo mesto so dobili tri nove dekane, saj so prejšnjim potekli mandati. Novomeški ordinarij Škof Andrej Saje je po posvetovanju, molitvi in premisleku dekana za dekanijo Kočevje imenoval ...

O avtorju