Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Idealni soprog na odru Našega doma (foto: osebni arhiv Maruče Zurc)
Idealni soprog na odru Našega doma | (foto: osebni arhiv Maruče Zurc)

Kdo je “Idealni soprog”?

Slovenci po svetu | 30.08.2023, 12:18 Matjaž Merljak

Rojaki v Argentini so si pred dnevi v Slomškovem domu in v San Justu v Buenos Airesu v lahko ogledali novo gledališko predstavo, to je bil Idealni soprog Oscarja Wildea. Pod režijo se je podpisala Maruča Zurc iz Pristave, ki smo jo tudi poklicali za oddajo Slovencem po svetu in domovini.

Posebnost predstave je, da so v njej nastopili igralci iz več slovenskih Domov in da je bil na odru tudi Argentinec.

Kako je prišlo do sodelovanja igralcev iz več domov?

Že pred leti je bilo v Argentini Slovensko gledališče, ki je povezovalo igralcev iz več Slovenskih domov. Maruča Zurc je idejo obnovila. Tudi zato, ker je bila tokrat na odru že četrta generacija in ker je Slovencev vse manj. Zato bo treba vse več sodelovati in strniti moči.

Vsi igralci so zavzeto, z veseljem in hvaležnostjo sodelovali

Na igro so se začeli pripravljati letošnjega marca, nam je povedala režiserka. Vsi so bili vključeni tudi v pripravo scene: "Dve hiši smo skoraj izropali opreme ..." Zurc je še podčrtala sodelovanje mladih pri zvoku in luči: "To so bili mladi, ki bi lahko svoj čas porabili kakorkoli, a so ga žrtvovali to predstavo," za slovenstvo, lahko mirne duše dodamo.

Še bomo igrali, ker se učimo na odru, ker uživamo in ker gojimo slovensko kulturo in jezik ...

Podnapisi

Predstava je bila opremljena s podnapisi v španskem jeziku. Ti so tokrat prav prišli tudi slovenskemu občinstvu, saj je jezik predstave, predvsem prevod Otona Župančiča, že nekoliko starinski. Obisk je bil obakrat velik: v Slomškovem domu je bilo 18. avgusta, kljub najbolj mrzli noči te zime, okrog 150 ljudi, v San Justu pa v ponedeljek, 21. avgusta, (državni praznik v Argentini) kljub temu, da je bilo več dogodkov (romanje v Lourdes, Pevsko glasbeni večer ...) okrog 300 ljudi.

Vabilo za predstavo Idealni soporog
Vabilo za predstavo Idealni soporog © osebni arhiv Maruče Zurc

Režiserka še dodaja, da imajo že vabila za nova gostovanja, a ta bodo šele naslednje leto - letošnji koledar je že napolnjen z dogodki ... "Zelo nas bi veselilo priti s to igro tudi v Slovenijo," zaključuje režiserka Maruča Zurc. Lani so več kot uspešno gostovali z Jeklenimi magnolijami.

Idealni soprog Oscarja Wildeja
Idealni soprog Oscarja Wildeja © osebni arhiv Maruče Zurc

Idealni soprog - vsi nastopajoči
Idealni soprog - vsi nastopajoči © osebni arhiv Maruče Zurc

 
Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju