Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Papež Frančišek se je pozneje v katedrali sv. Petra in Pavla srečal tudi s predstavniki majhne katoliške skupnosti v državi. (foto: Dicastero per la Comunicazione)
Papež Frančišek se je pozneje v katedrali sv. Petra in Pavla srečal tudi s predstavniki majhne katoliške skupnosti v državi. | (foto: Dicastero per la Comunicazione)

Papež se je Mongolcem predstavil kot romar prijateljstva

Papež in Sveti sedež | 02.09.2023, 15:48 Tone Gorjup

Papež Frančišek se že drugi dan mudi na apostolskem obisku v Mongoliji. Včeraj ga je na letališču v Ulan Batorju poleg predstavnikov krajevne Cerkve pričakala mongolska zunanja ministrica. Zatem se je papež odpravil v rezidenco apostolskega prefekta v mongolski prestolnici kardinala Giorgia Marenga, ki je tudi svetovalec svetega očeta za ta del Azije. Tam ga je pozdravilo več sto vernikov. Prvi dan obiska si je papež po napornem potovanju vzel čas za počitek. Danes pa je nagovoril tako Mongolce kot majhno krajevno Cerkev v tej deželi.

Drugi dan obiska so papežu Frančišku pripravili slovesen sprejem na trgu pred predsedniško palačo. Zatem se je papež sestal z mongolskim predsednikom. Sledilo je srečanje s predstavniki mongolskih oblasti, civilno družbo in diplomatskim zborom.

Papež Frančišek je poudaril, da je prišel v Mongolijo kot »romar prijateljstva«. Spregovoril je o prostranosti Mongolije, ki je od nekdaj spoštovala svoje korenine in jih varovala. O spoštljivem odnosu prebivalcev dežele do stvarstva, ki je danes odprta tudi za velike svetovne izzive.

Pohvalil je vlogo Mongolije pri spodbujanju svetovnega miru in spomnil na prispevek majhne mongolske katoliške Cerkve k izgradnji uspešne družbe v državi. Kot že večkrat doslej, je tudi v predsedniški palači ponovil svojo prošnjo za mir v svetu. »Naj se temni oblaki vojne razblinijo, naj jih odnese trdna želja po univerzalnem bratstvu, v katerem se napetosti rešujejo s srečanjem in dialogom in so zagotovljene temeljne pravice vseh ljudi!«

Papež Frančišek se je pozneje v katedrali sv. Petra in Pavla srečal tudi s predstavniki majhne katoliške skupnosti v državi. Zbrane je spomnil, da Jezus prinaša in je vesela novica, ki jo mora Cerkev oznanjati vsem narodom. Dodal je, da Bog pogosto govori v šepetu in da je za vidne sadove potreben čas.

Povabil jih je, naj svoja življenja posvetijo evangeliju in na ta način v prostrani deželi uresničujejo svoj misijonski poklic. Omenil je njihove dobrodelne pobude, zaradi katerih jih prebivalci Mongolije cenijo in spoštujejo. Spodbudil jih je, naj v tistih, ki jim služijo, gledajo Jezusa. Moč za služenje naj črpajo iz evharistije in ostanejo tesno povezani s svojim škofom, ki predstavlja Kristusa sredi svojega ljudstva.

V tej povezanosti bodo gradili sinodalnost tudi v vesoljni Cerkvi. Papež je še dejal, da jim je blizu in se jim iz srca zahvalil za njihovo pričevanje. Spodbudil jih je, naj vztrajajo v nenehni molitvi in dejavni ljubezni, naj bodo stanovitni v občestvu, veseli in krotki v vsem in z vsemi.

Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.