Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Dijaki škofijske klasične gimnazije pri maši v Šentvidu (foto: Marjana Debevec)
Dijaki škofijske klasične gimnazije pri maši v Šentvidu | (foto: Marjana Debevec)

Se ti ne ljubi? Stori tisto, kar je prav!

Novice | 01.09.2023, 12:13 Marjana Debevec

Katoliške gimnazije so novo šolsko leto začele z blagoslovom in sveto mašo. Napredujte v znanju, človeški zrelosti in duhovno, je dijake škofijske klasične gimnazije v Ljubljani povabil nadškof Stanislav Zore. Med sveto mašo jih je še spodbudil, naj vstanejo s kavča in začenjajo vedno znova.

Poleg pridobivanja znanja in človeškega razvoja mlad človek potrebuje tudi duhovno rast, je dijakom dejal nadškof Stanislav Zore. Posebej jih je povabil, naj napredujejo s pogledom uprtim v Boga. 

»Zanima je, če je komu izmed vas že prišlo na misel, da bi postal svet,« je zbrane mlade izzval nadškof. Za svetost je po njegovem potreben pogum. »Da storiš tisto, kar je prav. Ne tisto, kar je varno; ne tisto, kar je splošno sprejeto, ampak, kar je prav. Božja volja je, da se posvetite in posvečujte se v tem letu!.«

Mladi so pri maši pripravili prošnje
Mladi so pri maši pripravili prošnje © Marjana Debevec

Mlade je nadškof Zore povabil, naj bodo vedno pripravljeni in vedno gledajo naprej v Kristusa. Papež je mladim na njihovem nedavnem svetovnem dnevu dejal, da se je treba za dosego cilja izuriti v hoji ter vstati s kavča, s cone udobja.

»Včasih se nam ne ljubi, ko ne bi vstal, ko ne bi odprl knjige, ko ne bi naredil tistega, kar veš, da je potrebno narediti. Vendar je treba vaditi – uriti se je treba v tem na ta način, da storiš to, kar je prav,« je dijake še spodbudil nadškof Stanislav Zore. Na ta način bo leto sicer zahtevno, vendar rodovitno in osrečujoče.

Somaševanje več duhovnikov je vodil nadškof Stanislav Zore
Somaševanje več duhovnikov je vodil nadškof Stanislav Zore © Marjana Debevec

Direktor Zavoda sv. Stanislava Tone Česen je dopoldne blagoslovil učence osnovne šole Alojzija Šuštarja in njihove šolske torbe. Zakaj je blagoslov tako zelo pomemben, je p. Silvo Šinkovec takole pojasnil. »Blagoslovimo naše otroke ne samo prvi šolski dan, ampak vsak dan. Eni imajo to navado že precej let, eni to navadi šele vpeljujejo. In mnogi povedo, kolikokrat so ti otroci, ki so bili spremljani z blagoslovom od doma, obvarovani hudih stvari, ki bi se lahko zgodile, pa se ne.«

Predsednik Komisije za vzgojo pri Slovenski škofovski konferenci škof Anton Jamnik pa je vzgojitelje in učitelje povabil, naj svoje poslanstvo opravljajo s srcem, da bodo otroke in mlade, kot pravi Seneka, spodbujali k teku. »Da bo tudi napor pri študiju, pri učenju ne bo vedno enostavno, pri vzgoji ne bo vedno enostavno. Ampak če na tej poti vztrajamo in nekoga spodbujamo, potem pravi Seneka, z leti, z leti bo ta, ki smo ga učili in spodbujali, da teče, nas spodbujal.«

Škof Jamnik je učitelje in starši še spodbudil, da ne zadremljemo, ampak da naredimo v svojem poklicu nekaj dobrega, ustvarjalnega in lepega.

Mladi pri maši v Šentvidu nad Ljubljano
Mladi pri maši v Šentvidu nad Ljubljano © Marjana Debevec

Nadškof Zore med nagovorom mladim
Nadškof Zore med nagovorom mladim © Marjana Debevec

Novice
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...