Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Marjana DebevecMarjana Debevec
Ujma v Zgornji Savinjski dolini (foto: Rok Mihevc)
Ujma v Zgornji Savinjski dolini | (foto: Rok Mihevc)

Škofje bodo prizadetim v poplavah namenili 75.000 evrov

Slovenija | 09.08.2023, 15:09 Petra Stopar

Potem ko so škofje obiskali najhuje prizadeta območja, pomagali pri razdeljevanju pomoči ter se v živo seznanili z razmerami po župnijah, so se sestali na izredni seji. Na njej so sklenili, da bo Slovenska škofovska konferenca (SŠK) preko Karitas namenila 75.000 evrov za pomoč prizadetim.

Tiskovni urad SŠK je sporočil, da so škofje na seji, ki je potekala na daljavo, izrazili svojo pretresenost ob prizorih uničenja, hkrati pa poudarili, da ljudska solidarnost, prizadevnost in medsebojna pomoč vzbujajo novo upanje v tem težkem času.

»Sklenili so, da Slovenska škofovska konferenca preko Karitas nameni 75.000 evrov pomoči prizadetim v nedavnih neurjih, pri tem pa škofje vse Slovence, posebej vernike, še enkrat spodbujajo k solidarnosti z vsemi, ki so v ujmi utrpeli škodo. Priložnost za to bo tudi nabirka, ki jo bodo v nedeljo, 13. avgusta, slovenske župnije namenile za potrebe Karitas,« je sporočil tiskovni predstavnik SŠK Gabriel Kavčič.

Škofje se zahvaljujejo vsem, ki bodo pomagali, pa tudi prostovoljcem ter koordinacijam škofijskih Karitas, ki skrbijo, da prostovoljno delo čim bolj gladko poteka. Pomembna točka, ob kateri so se škofje posebej ustavili, je bila tudi priprava na bližnjo sinodo in vsebina gradiva, ki ga prinaša delovni dokument.

O škodi na sakralnih objektih

Na območju ljubljanske nadškofije je voda poplavila prostore pod župnijsko cerkvijo v Poljanah nad Škofjo Loko, poškodovani sta podružnični cerkvi v Mostah in Suhadolah v župniji Komenda, podružnična cerkev v Hotavljah, nekaj poškodb je tudi v cerkvi na Trati v Cerkljah, župnijski cerkvi v Trzinu, v župnišču v Trzinu pa je poplavilo kletne prostore.

Na območju Škofije Novo mesto sta poškodovani cerkvi v Krškem, Škofija Celje poroča, da so bila na cerkvi v Vidmu poškodovana okna in streha, medtem ko je zalilo cerkvi v Petrovčah in v Šmartnem ob Dreti.

Iz Nadškofije Maribor poročajo, da je odkrilo cerkev v Sveti Trojici v Slovenskih goricah in velik del strehe tamkajšnjega frančiškanskega samostana. V Škofiji Murska Sobota večje škode ni, tu in tam je odneslo kakšen strešnik, so pojasnili na SŠK.

Slovenija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...