Blaž LesnikBlaž Lesnik
Miha MočnikMiha Močnik
Alen SalihovićAlen Salihović
FURS (foto: ARO)
FURS | (foto: ARO)

FURS priporoča zbiranje finančne pomoči prek humanitarnih organizacij

Novice | 08.08.2023, 14:10 Robert Božič Slovenska tiskovna agencija

Oseba, ki prejme finančno pomoč od organizacije, ki nima statusa humanitarne, zanjo ne bo oproščena plačila dohodnine, opozarjajo na Finančni upravi. Priporočajo, da se vsa finančna pomoč zbira prek humanitarnih organizacij. Solidarnostna pomoč delodajalca delavcu se v davčno osnovo ne všteva do višine 2000 evrov.

Če fizična oseba prejme pomoč od organizacij, ki imajo status humanitarne organizacije, ki deluje v javnem interesu na področju socialnega ali zdravstvenega varstva, in od organizacij, ki imajo status invalidske organizacije, ki deluje v javnem interesu na področju invalidskega varstva, je ta pomoč oproščena plačila dohodnine, so objavili na Fursu.

Če društvo nima urejenega statusa humanitarne oziroma invalidske organizacije v skladu z zakonom, sredstva oziroma pomoč fizični osebi ni oproščena plačila dohodnine.

V primeru, da delodajalec izplača delavcu solidarnostno pomoč, se ta do višine 2000 evrov ne všteva v davčno osnovo.

Darila, kot pomoč?

Glede prejemanja daril pa zakonodaja med drugim določa, da če fizična oseba obdaruje drugo fizično osebo in je predmet darila premično premoženje, kamor se šteje tudi denar, se takšno darilo obdavči le v višini nad 5000 evrov. Izjema so nepremičnine.

Darila, prejeta od istega darovalca v 12 mesecih, se seštevajo. Prejemniku darila, ki predstavlja vrednost v višini do 5000 evrov, ni treba vložiti napovedi za odmero davka, pojasnjujejo na Fursu.

Kdaj se pomoč šteje kot dohodek družine

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so včeraj pojasnili, da se lahko tudi pomoč, ki jo nakaže humanitarna organizacija, šteje kot dohodek družine in tako vpliva na višino socialnih transferjev. V izogib temu je treba po njihovih besedah jasno določiti namen porabe sredstev.

"Zelo pomembno je, da organizacije, ki želijo posameznikom nakazati denarna sredstva, da bi jim tako pomagale pri sanaciji poplave, zelo jasno napišejo namen porabe sredstev; na primer sanacija po poplavi, sanacije strehe, nakup oken, vrat," so zapisali.

Dohodek prav tako ne bo vplival na višino socialnih transferjev, če je pomoč dodeljena v fizični obliki (na primer kot prehranski paket) ali če znesek ne presega meje preživetja, kar je 456,34 evra za samsko osebo oziroma 1279,69 evra za štiričlansko družino.

Novice