Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Uničeni stroji v Mizarstvu Rokavec na Izlakah. Voda je zalila stroje, izdelke in material, je za Zasavske spletne novice povedal mizar Ivan Rokavec.  (foto: https://zon.si/)
Uničeni stroji v Mizarstvu Rokavec na Izlakah. Voda je zalila stroje, izdelke in material, je za Zasavske spletne novice povedal mizar Ivan Rokavec. | (foto: https://zon.si/)

Obrtniki za 100-odstotno subvencioniranje čakanja na delo v vseh prizadetih podjetjih

Slovenija | 08.08.2023, 11:36 Robert Božič

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije ob napovedanih ukrepih za pomoč podjetjem, ki jih je prizadela katastrofalna povodenj, državo pozivajo, naj po vzoru iz časov pandemije koronavirusa v vseh prizadetih podjetjih prevzame celoten strošek plač delavcem, ki jih bodo družbe prisiljene poslati na čakanje na delo.

V zbornici sicer pozdravljajo hiter odziv ministrstev po katastrofalnih poplavah, v katerih je malo gospodarstvo, kot so spomnili v sporočilu za javnost, utrpelo ogromno škodo.

»Izredno smo zadovoljni, da so bili naši pozivi za hitro pomoč malemu gospodarstvu slišani, naši predlogi pa dobro sprejeti, predvsem predlog za uvedbo ukrepa čakanja na delo. Ponovno pa pozivamo vlado, naj država vendarle prevzame celoten strošek plač za delavce na čakanju, ne le 80 odstotkov. Podjetja namreč v razmerah, ko morajo reševati prostore, stroje in opremo, ne bodo zmogla nositi še stroška plač delavcev, ki ne morejo na delo,« vlado poziva predsednik OZS Blaž Cvar.

Obrtniki in podjetja imajo uničene stroje, opremo, material in izdelke

Ob tem so v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije spomnili, da je država v času epidemije pokrivala 100 odstotkov subvencije za čakanje na delo podjetjem, ki jim je bilo z odlokom prepovedano opravljanje dejavnosti. Pri tem so pojasnili, da so podjetja takrat utrpela le poslovno škodo, tokrat pa so poplave povzročile škodo tudi na objektih in uničile stroje, opremo, material in izdelke.

»Podjetniki tako vse svoje napore usmerjajo v obnovo in ponovno vzpostavitev poslovanja, pri čemer bodo potrebovali še dodatno pomoč,« so opozorili.

Vlada še danes o pomoči gospodarstvu

Vlada bo ukrepe za pomoč podjetjem, prizadetim v vremenski ujmi, obravnavala danes. Po napovedih jih bo vključila v predlagane spremembe zakona o odpravljanju posledic naravnih nesreč.

Po navedbah gospodarskega ministra Matjaža Hana naj bi za družbe z veliko škodo zagotovili 100-odstotno subvencioniranje, v tistih, ki so vezane na poškodovane družbe, pa 80-odstotno. Napovedani so tudi likvidnostna posojila in subvencije za nakup nove opreme.

Slovenija
Duhovniki (photo: Rok Mihevc) Duhovniki (photo: Rok Mihevc)

»Vladajoči našega dela ne razumejo«

Na spremembe zakona o verski svobodi so se odzvale tudi verske skupnosti. Vladajoče spodbujajo, da obudijo pristen dialog z verskimi skupnostmi, izogibajoč se enostranskih in škodljivih odločitev. ...

Urša Cankar Soares in nekatere zagovornice življenja nerojenih otrok (photo: Pohod za življenje Slovenija) Urša Cankar Soares in nekatere zagovornice življenja nerojenih otrok (photo: Pohod za življenje Slovenija)

Začenja se devetdnevnica pred Pohodom za življenje

Pod geslom: Življenje je zakon bo v soboto, 7. oktobra v Ljubljani potekal že četrti Pohod za življenje. Danes pa se začenja devetdnevnica v pripravi na ta pomemben dogodek, ki slavi življenje ...