Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Udeleženci enega od družinsko vzgojnih seminarjev SPC Bruselj (foto: dr. Zvone Štrubelj)
Udeleženci enega od družinsko vzgojnih seminarjev SPC Bruselj | (foto: dr. Zvone Štrubelj)

Doživetje sproščene in prijetne skupnosti je ključ do srca družin, otrok in mladostnikov

Slovenci po svetu | 15.06.2023, 17:57 Matjaž Merljak

Na dan državnosti, 25. junija, bo v Bruslju slovesno odprtje prenovljenih prostorov Slovenskega pastoralnega centra SPC. V njem bodo nova kapela, dvorana in stanovanja, načrtujejo pa tudi dogodke, ki bodo koristni, ki bodo sveži, ki bodo ljudi povezovali, nam je povedal slovenski župnik dr. Zvone Štrubelj.

Zgodovina

SPC deluje od leta 2000, se pravi 23 let, prej pa je bilo v teh prostorih vzhodno krščansko središče za Rusijo, ki je opravljalo pomembno ekumensko delo. Slovenska duhovnika Karel Kozina in Anton Ilc sta posvetila vse energije svojega življenja, da sta oskrbovala Rusijo, Belorusijo in Ukrajino z duhovno literaturo in s prevodi svetega pisma.

Štirinadstropni stavbi sta stari sto let in sta v zelo uglednem delu Bruslja, v četrti, ki je blizu Evropskega parlamenta in Evropske komisije in prav blizu središča mesta.

Pogled na SPC z druge strani
Pogled na SPC z druge strani © Matjaž Merljak

Nove pridobitve

SPC bo dobil novo kapelo, kar je izredno pomembno, kajti kapela bo srce SPC. Dr. Štrubelj še dodaja: "Nova bo tudi večnamenska dvorana, kjer bomo imeli možnost prirejati, kakšne razstave, konference, srečanja, okrogle mize, tako da dali bomo na razpolago prostore tudi učencem slovenskega jezika iz evropske šole. Napovedana je že cela vrsta dogodkov in čutiti je povpraševanje. Za obema hišama bo tudi obširen vrt, kjer bo družabni prostor."

Spodaj kapela, zgoraj stanovanja
Spodaj kapela, zgoraj stanovanja © Matjaž Merljak

Mladost SPC

V SPC je že kapela in 18. junija bo v njej zadnja evharistija: "Imeli bomo slovesnost prvega svetega obhajila. Sedem prvoobhajancev bo prvič prejelo Jezusa in še dva birmanca bosta tako. Te številke pričajo tudi o mladosti tukajšnje skupnosti tukajšnjega centra. Lansko leto smo imeli 12 birmancev. To so otroci, ki so rojeni v Bruslju, slovenskih staršev ali iz mešanih družin. Skupnost v Bruslju je mlada. Veliko otrok imamo in mladih, družin. Tem družinam se še posebej posvečam z organizacijo tako imenovanih vzgojno družinskih seminarjev, ki jih prirejamo dvakrat na leto. V goste povabimo izvedence za vzgojo iz Slovenije. Tako smo imeli na primer Jožeta in Ksenijo Ramovš za medgeneracijski vzgojo, Bogdana Polajnarja za vzgojo proti medijski zasvojenosti, Lojze Štefan je govoril o vzgoji v dobrodelnosti, Dani in Vilma Siter pa o vzgoji v družinski duhovnosti ..."

Otroci so prihodnost SPC Bruselj
Otroci so prihodnost SPC Bruselj © SPC Bruselj

Vsako nedeljo ob 10. uri je evharistično bogoslužje, nedeljska sveta maša in s to mašo potem združujemo tudi druge pobude, recimo letos je enkrat mesečno potekala kateheza o rasti v osebni veri na podlagi svetega pisma.

Gostje iz Slovenije so obogatili starše, ki v Bruslju vzgajajo otroke v večkulturni, večjezični, predvsem pa močno sekularizirani družbi.

Stanovanja

Stavba, v kateri potekajo še zadnja gradbena dela (fotografije so nastale v torek, 6. 6. 2023), je bila skoraj deset let zaprta in je bila tako dotrajana, da se v njej ni dalo več omogočiti bivanja. Zato je bila potrebna temeljita obnova - rušenje starih in gradnja novih prostorov. Ostala je le stena, ki gleda na cesto.

Lepo urejen prostor za družinski apartma
Lepo urejen prostor za družinski apartma © Matjaž Merljak

Poleg kapele in dvorane bodo tudi družinski in študentski apartmaji. Hiša bo tako na voljo Slovencem, ki prihajajo v Bruselj in iščejo stanovanje. To je kar zahtevna stvar, še posebej za študente. Zanimanje je veliko. V Bruslju že deluje tudi tretja hiša, ki je "študentski slovenski pastoralni center", kjer biva okrog 10 študentov, ki so ali stažisti v različnih evropskih institucijah ali delajo prakso v kakšni evropski instituciji. "To možnost zelo cenijo, saj tako najdejo domače okolje, se lahko pogovarjajo v domačem jeziku in ohranjajo neko domovinsko vzdušje.

Glasba je hrana srca
Glasba je hrana srca © SPC Bruselj

Kapela

Oprema nove kapele bo povezala preteklost s sedanjostjo. Maša Bersan Mašuk je pripravila ikone, kjer bo prikazanih šest evropskih zavetnikov: sv. Benedikt, sv. Ciril in Metod, sv. Katarina Sienska, sv. Brigita Švedska in Edith stein, v prezbiteriju, kjer bo oltar, pa bo ikona Jezusovega razodetja v Emavsu.

Kadar se dobimo v Jezusovem imenu, potem tudi drug drugemu lomimo kruh dobrote, razumevanja in ljubezni.

Kapela in večnamenska dvorana sta še gradbišče
Kapela in večnamenska dvorana sta še gradbišče © Matjaž Merljak

Postna kocka je v pravih rokaih
Postna kocka je v pravih rokaih © www.keimpe.nl

Slovesnost v nedeljo, 25. 6. 2023, bo vodil ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore, ki bo blagoslovil nove prostore in vodil mašo za domovino. Pričakujejo slovenske evropske poslance, veleposlanike in druge goste. Sodeloval bo moški pevski zbor Rafko Fabiani iz Dobrepolja, rojstne župnije župnika Štrublja in zbor Slomšek iz Genka v Belgiji – torej rojaki iz Limburga.

V SPC vedno radi sprejmejo obiskovalce iz Slovenije. Za nedeljo, 2. julija, so napovedani dijaki in dijakinje (kar 110 jih bo) iz gimnazije Želimlje, ki se bodo ustavili na poti iz Londona domov.

Spremljajte SPC Bruselj na Facebooku!

Tretja stavba SPC v Bruslju
Tretja stavba SPC v Bruslju © Matjaž Merljak

Na družinsko-vzgojnem seminarju
Na družinsko-vzgojnem seminarju © SPC Bruselj

Skupina fotografija na družinskem dnevu v sedanji kapeli SPC
Skupina fotografija na družinskem dnevu v sedanji kapeli SPC © www.keimpe.nl

Dr. Zvone Štubelj z zagnanostjo in dobro voljo okrog sebe zbira rojake
Dr. Zvone Štubelj z zagnanostjo in dobro voljo okrog sebe zbira rojake © www.keimpe.nl

 

Vabilo na blagoslovitev novih prostorov SPC Bruselj
Vabilo na blagoslovitev novih prostorov SPC Bruselj © SPC Bruselj
SPC Bruselj na Avenue De la Couronne 206
SPC Bruselj na Avenue De la Couronne 206 © Matjaž Merljak

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju