Slavi KoširSlavi Košir
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Praznovanje 40-letnice duhovništva Jožeta Kamina (foto: Osebni arhiv škofa Jamnika)
Praznovanje 40-letnice duhovništva Jožeta Kamina | (foto: Osebni arhiv škofa Jamnika)

Zahvala za 40 let duhovništva

Slovenci po svetu | 02.05.2023, 14:56 Matjaž Merljak

Na vzhodu Francije, v Freyming-Merlebachu je bilo konec tedna slovesno ob praznovanju 40-letnice duhovništva slovenskega župnika Jožeta Kamina, ki je tudi delegat za Francijo in tradicionalno prvomajsko romanje na francoske Brezje, v Habsterdick.

Sin dolenjskega rudarja

Jožeta Kamina, njegov oče je delal v rudniku, mama je skrbela za družino - bila sta priseljenca z Dolenjske, je leta 1983 v mašnika posvetil tedanji škof za Slovence po svetu, škof Stanislav Lenič. Takrat je bilo zelo slovesno, prišlo je okrog tisoč Slovencev. Ob jubileju jih je bilo okoli 300. Skupnost se je postarala, rudnik je že dvajset let zaprt. Pridružili so se ji tudi Poljaki, Slovaki, Ukrajinci, za katere skrbi župnik Kamin.

Kamin že 40 let skrbi za Slovence v Merlebachu, na jugu in severu Francije ter v Parizu. Škof Anton Jamnik, ki je pri Slovenski škofovski konferenci odgovoren za pastoralo Slovencev po svetu, se mu je zahvalil, da tako vestno, odgovorno, srčno skrbi za slovensko skupnost, pa tudi širše. Pomagal je tudi na francoskih župnijah in poučeval verouk v šolah. Skupaj z ekipo vernikov ustvarja mozaike, ki krasijo slovensko kapelo svetega Jožefa.

Slovesnost je vodil krajevni škof Jean Pierre, prisoten je bil tudi predstavnik slovenskega veleposlaništva v Parizu Rok Zagorski ter drugi ugledni gosti.

Duhovniki in gostje zbrani ob slavljencu Jožetu Kaminu
Duhovniki in gostje zbrani ob slavljencu Jožetu Kaminu © Osebni arhiv škofa Jamnika

Sobotno praznovanje je olepšalo petje pevskega zbora, ki povezuje Slovence in Francoze.

Da bi iz slovenskih ust iztrebili preklinjanje

Prvi maj je med rojaki na vzhodu Francije že dolga leta ne le začetek meseca majnika in praznik svetega Jožefa, ampak tudi dan, ko poromajo v Habsterdick, to je zadnja cerkev na francoskih tleh pred mejo z Nemčijo. V tamkajšnji cerkvi je tudi podoba brezjanske Marije Pomagaj, zato cerkev imenujejo tudi slovenske Brezje. Romanje je pred več kote 90 leti začel Kaminov predhodnik msgr. Stanko Grims, da bi iz ust slovenskih rudarjev iztrebili preklinjanje.

Slovenci imajo tam redno tedensko sveto mašo. Skupnost se stara, zato je toliko bolj pomembno, da jih pride obiskat nekdo iz Slovenije, še posebej škof in jih potrdi v tej veri in se jim nekako tudi najbrž s tem obiskom zahvali za vse, kar so do sedaj že naredili za Cerkev, za Slovenijo, za narod.

Romarji v Habsterdick
Romarji v Habsterdick © Osebni arhiv škofa Jamnika

Več ste slišali v nedeljski oddaji Slovencem po svetu in domovini

Slovenci po svetu
Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels) Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels)

Fink, Ferfila in Tomšič o vojni v Ukrajini

Vojna v Ukrajini je terjala na tisoče življenj, milijone razseljenih in uničeno infrastrukturo. Konflikt je pomembno vplival na evropsko soseščino, ki je soočena z zaostrenimi varnostnimi ...

O avtorju